Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Εκδήλωση του Καλλιτεχνικου Ωδείου Γυμνού, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς του πολιτισμού μας και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 στην Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας στη Χαλκίδα.
Στην Εκδήλωση παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και πολλοί Ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας, αφού, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και το Πνευματικό Κέντρο «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» της Ενορίας Μαλακώντα Ερετρίας, το Κατηχητικό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ενορίας.... Δοκού Χαλκίδος και το Κατηχητικό του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης της Ενορίας Δοκού.
Η Εκδήλωση άρχισε με χορωδιακή μουσική αφιερωμένη σε ύμνους της Υπεραγίας Θεοτόκου, υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Μπασινά.
 Αμέσως μετά, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης,  μίλησε θαυμάσια για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τονίζοντας μας ότι πριν την επανάσταση του 1821, είχε προηγηθεί η πνευματική επανάσταση εναντίον της φθοράς και του θανάτου και όλων εκείνων των καταστάσεων που έκαναν το ανθρώπινο γένος να μείνει μακριά από τον παράδεισο, με  το χαρμόσυνο μήνυμα,  το οποίο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε στην Υπεραγία Θεοτόκο. Κλείνοντας, ο π. Ιωάννης αναφέρθηκε στη βαθειά πίστη του ήρωα του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρωνη προς το Θεό και την Θεοτόκο και την επιθυμία του για ελεύθερη Πατρίδα.
Το πρώτο μέρος της Εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων προς τιμήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από μαθητές του Κατηχητικού του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της ενορίας Δοκου Χαλκίδος.
Αμέσως μετά 90 χορωδοί όλων των ηλικιών έλαβαν θέση στη σκηνή για το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακή ορχήστρα  και ποιήματα για την επανάσταση του 1821. Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε η ομιλήτρια του δεύτερου μέρους, η κ. Μαρία-Νεκταρία Παπακωνσταντίνου, Φιλόλογος και Κατηχήτρια της Ενορίας Μαλακώντα, η οποία παρουσίασε το χρονικό της επανάστασης του 1821.
Την εκδήλωση, στην οποία εκτός των Ενοριών, συμμετείχαν και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 17ου Δημοτικού Σχολείου και του 20ου  Νηπιαγωγείου Χαλκίδος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΑΝΟΙΞΗ» Δοκού Χαλκίδος και το Καλλιτεχνικό Ωδείο Γυμνού, τίμησαν με την παρουσία τους η Διευθύντρια του 17ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος κ. Αναστασία Χατζημιχαηλιδου, Δάσκαλοι και Καθηγητές και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων μας, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και κόσμος από την  ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδος.
Υπεύθυνος των Χορωδιακών τμημάτων ήταν ο κ. Κωνσταντινος Μπασινας, υπεύθυνη ποιημάτων η κ. Κωνσταντίνα Τσαΐρη, υπεύθυνη παραδοσιακών χορών η κ. Καίτη Καραναστάση, ενώ την ορχήστρα αποτελούσαν οι: Παναγιώτης Καραμπίλας στο βιολί,
Δημήτριος Μωραϊτης στο λαγούτο και το τουμπελέκι,
Γεώργιος Σαμαρτζής στην κιθάρα, ενώ την οργάνωση και επιμέλεια της όλης εκδήλωσης είχε το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΓΥΜΝΟ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΣΙΝΑΣ.
Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαριστώντας όλους  όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της.
Τέλος, δόθηκαν αναμνηστικά σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς όλοι απόλαυσαν τα ωραία γλυκίσματα που είχαν φτιάξει οι συμμετέχοντες και υπήρχαν σε ειδικό χώρο της αίθουσας.