Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Εισαγγελέας Εφετών κατά Παπαγγελόπουλου για παρέμβαση

Κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλου στρέφεται η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατανη, κατηγορώντας τον -όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής- ότι την εκβίαζε και την απειλούσε για την υπόθεση Βγενοπουλου, την οποία η δικαστικός έβαλε στο αρχείο.       Ο αναπληρωτής υπουργός, με δήλωσή του στην εφημερίδα υποστηρίζει ότι πράγματι είχε πει στην εισαγγελέα τη νομική... άποψή του ότι δεν έπρεπε να αφαιρεθεί η δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς, και ότι έπρεπε να την επιστρέψει.
«Ποτέ δεν μπήκα στην ουσία της υπόθεσης και ποτέ δεν την ρώτησα για την κρίση της» αναφέρει.
Η ίδια δηλώνει στην αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι διαθέτει και τις αποδείξεις των όσων καταγγέλλει.

Αντιδράσεις από τα κόμματα
Την έντονη αντίδραση της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης προκάλεσε το δημοσίευμα περί παρέμβασης του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε την άμεση διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, αλλά και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να απαντήσει η κυβέρνηση στα ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Το ΠΑΣΟΚ σημείωνει ότι το θέμα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι γνωστό ότι και κατά το παρελθόν έβαζε το «δεξί» τότε χέρι του με παρόμοιο τρόπο.

» Σήμερα έχει ως φαίνεται αναλάβει την υλοποίηση της επικίνδυνης και καθεστωτικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ για την δικαιοσύνη. Αυτό δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό.»

Το Ποτάμι σε ανακοινωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης και οι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που παραβιάζουν το σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Το Ποτάμι θα σταθεί απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο.»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο τέως επιθεωρήτης Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, σε παρέμβασή του στο Mega:

«Παρακολουθώ το δημόσιο βίο περίπου 60 χρόνια. Πρώτη φορά γίνεται καταγγελία εκ μέρους δικαστού για ανάμειξη υπουργού. Καταγγελία δεν έχει γίνει ποτέ.»

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, εκφράζοντας θλίψη «για τις απροκάλυπτες επεμβάσεις στην Δικαιοσύνη εις βάρος μου σε μία περίοδο μάλιστα όπου η MIG, από την οποία ζουν αμέσως ή εμμέσως 30.000 οικογένειες, διεκδικεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία ποσόν άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα με την έγκριση της 'φίλης' κυπριακής κυβέρνησης διεκδικεί από την Ελληνική Δημοκρατία περίπου 4 δισ. ευρώ.»

Ευ.Βενιζέλος: Μείζον ζήτημα δημοκρατίας
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Πέρα όμως από την ανάγκη της άμεσης και εις βάθος διερεύνησης της υπόθεσης, προκύπτουν μεγάλα θεσμικά ζητήματα από τις παραδοχές που έχει ήδη κάνει ο κ. αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης με κοινοβουλευτικές και άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του και με τα όσα ο ίδιος δήλωσε αντικρούοντας την αναφορά της εισαγγελέως εφετών Αθηνών της οποίας προφανώς έλαβε γνώση πριν διαβιβαστεί στη Βουλή:


  • Συνομολογεί ότι παρακολουθεί ποινικές προδικασίες που είναι κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μυστικές και την πορεία δικογραφιών που εκκρεμούν στη εισαγγελία όχι για λόγους διοίκησης της δικαιοσύνης αλλά επί της ουσίας.»