Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΓΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας συνεχίζοντας τις δράσεις για τους πρόσφυγες της Ριτσώνας, ευχαριστεί εν πρώτοις θερμά τα σχολεία (Γυμνάσια: 1ο,3ο,5ο,6ο,Μακρυκάπας,Ν. Αρτάκης, Ιστιαίας, Λύκεια: 4ο, Βασιλικού και Κύμης) όπως και τους μεμονωμένους συναδέλφους, πολίτες και μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες της Ριτσώνας. Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο mail η βοήθεια θα συγκεντρώνεται κάθε Πέμπτη (ή οποιαδήποτε άλλη μέρα κατόπιν συνεννόησης) και θα ....
διανέμεται στον προσφυγικό καταυλισμό κάθε Πέμπτη και Σάββατο. Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος του καταυλισμού αξιωματικός της αεροπορίας τις επόμενες ημέρες θα γίνει καταγραφή των ηλικιών των παιδιών που φιλοξενούνται στον καταυλισμό ώστε να ξεκινήσουν κάποια εθελοντικά μαθήματα ελληνικών, για τα παιδιά όσων προσφύγων επιθυμούν να μείνουν και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.
Η ΕΛΜΕ Εύβοιας θα δημιουργήσει μητρώο εθελοντών για όσους/ες επιθυμούν καθοιονδήποτε τρόπο να συμβάλλουν στην διαχείριση του δύσκολου αυτού προβλήματος. (εθελοντές για την οργάνωση του καταυλισμού-ιματιοθήκη, τροφοδοσία, μαθήματα, ελληνικών αγγλικών, δημιουργική απασχόληση παιδιών κ.λ.π.)
Η κατάσταση στον καταυλισμό της Ριτσώνας παραμένει δύσκολη, οι υποδομές είναι στοιχειώδεις, (δεν υπάρχει ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό), ενώ οι βροχές των τελευταίων ημερών δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες.
Ωστόσο οι εθελοντές και οι ίδιοι οι πρόσφυγες  προσπαθούν να ανακουφίσουν κάπως την ζωή των ανθρώπων εκεί οργανώνοντας κάπως την καθημερινότητά τους. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα υποτυπώδες σχολείο για τα μικρά παιδιά από δυο Σύριους δασκάλους, που λειτουργεί σε καθημερινή βάση. 
Η δράση η δική μας πρέπει να αφορά σε τρία επίπεδα: ανθρωπιστικό, ώστε να ανακουφιστούν όσο γίνεται οι άνθρωποι που βιώνουν τον ξεριζωμό, θεσμικό, πίεση προς τους αρμόδιους φορείς Δήμους, Περιφέρεια, Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους (βελτίωση του καταυλισμού σε υποδομές, εξεύρεση πιο κατάλληλων χώρων φιλοξενίας) και πολιτικό, άνοιγμα των συνόρων και εφαρμογή όλων των διεθνών συνθηκών με ό,τι αυτό σημαίνει για τις υποχρεώσεις κάθε χώρας. Και βέβαια η μέγιστη απαίτηση όλων των λαών πρέπει είναι να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, να αποκατασταθεί η ειρήνη στις περιοχές που πλήττονται και  Ευρώπη και η Αμερική να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους, που γεννούν και αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο της βίας.
Όσα σχολεία  ή μεμονωμένοι συνάδελφοι και πολίτες επιθυμούν να συνεισφέρουν αυτή την εβδομάδα συγκεντρώνουμε:
         
ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΓΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 28-3-2016 έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1-4-2016     
Κουβέρτες
Αφρούς ξυρίσματος
Ξυραφάκια
Καθρέφτες για το ξύρισμα
Λεκάνες για το πλύσιμο των ρούχων
Απορρυπαντικό για ρούχα
Πάνες σε όλα τα μεγέθη
Νυχοκόπτες
Βούρτσες-Χτένες  μαλλιών
Λαστιχάκια  για μαλλιά
Μπανάνες
Πάνες για μωρά
Υγρά μωρομάντηλα
Παιδικές lotion
Αντιψειρικές lotion
Παιδικά παιχνίδια
Γραφική ύλη
 

Για παράδοση βοήθειας μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 6936192429, 6932969242,   6976073064.
Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών.
 Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ