Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης Αλιβερίου: Για το εργατικό ατύχημα στο Δήμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα χρόνια προβλήματα των εργοταξίων του δήμου οδήγησαν σε εργατικό ατύχημα!!!

Με αφορμή το εργατικό ατύχημα της ανατροπής του φορτωτή που έλαβε χώρα την 26/5/21 στους Ανδρονίανους κατά το οποίο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα με τον χειριστή να γλυτώνει από θαύμα τη ζωή του,πραγματοποιήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους Κώστα Κέκη και Κώστα Καρτελιά την Παρασκευή 28-5-21 και ώρα 11:00, περιοδεία  στο εργοτάξιο του Δήμου στο Μεντούλι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε τα εργοτάξια του δήμου μας, είχαμε πραγματοποιήσει επίσκεψη και στο εργοτάξιο του Αλιβερίου. Είδαμε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και συζητήσαμε με τους εργαζόμενους, αφουγκραστήκαμε τα προβλήματα τους, προβλήματα που παρεμποδίζουν το έργο τους. Εύκολα θα διαπίστωσει κανείς ότι οι αυξημένες ανάγκες του έχουν οι εργαζόμενοι σε εξοπλισμό και μέσα για να κάνουν την δουλεία τους δεν καλύπτονται, αλλά γίνονται πρόχειρα με «μπαλώματα και πασαλείμματα» που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.Τους κινδύνους και τα ατυχήματα κατά την εργασία και την υπολειτουργία του εργοταξίουμε τον μεγαλύτερο στόλο των οχημάτων να παραμένει παροπλισμένος.  Το μηχάνημα που ανετράπη,ήταν γνωστό ότι είχε σοβαρό μηχανικό πρόβλημα, (έσβηνε στην πορεία του.. και ο χειριστής «δεν είχε τον έλεγχο τουτιμονιού»),  αλλά εν τούτοις χρησιμοποιούνταν. Για να βγουν τα δρομολόγια αρκετές φορές οι εργαζόμενοι ρισκάρουν ακόμη και την ζωή τους γιατί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ελαττωματικά οχήματα πράγμα που οδήγησε και στο συγκεκριμένο ατύχημα.
Η χθεσινή στάση εργασίας των εργαζομένων του εργοταξίου στο Μεντούλι,όπου αρνήθηκαν να παραλάβουν όχημα αποκομιδής σκουπιδιών λόγω μηχανικού προβλήματος (σπασμένη σούστα), αποδεικνύει τα λεγόμενα μας. Ο χειρισμός της Δημοτικής Αρχής έχει οδηγήσει στην ανοργανωσιά και όσο και να παλεύουν οι εργαζόμενοι δεν βρίσκουν την απαιτούμενη ανταπόκριση. Τα κυριότερα προβλήματα έχουν ως εξής:
·         Από τα πέντε (5) υπάρχοντα μεγάλα απορριμματοφόρα λειτουργεί το ένα (1) τα υπόλοιπα τρία (3) είναι χαλασμένα εδώ και μήνες. Το μοναδικό απορριμματοφόρο που κινείται εκτελεί τριπλές βάρδιες για να καλύψει τις ανάγκες των ΔΕ Κύμης, Κονιστρών και έχει χαλασμένα πίσω φώτα και δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να δουν που αφήνουν τα απορρίμματα.!!!

·         Το εργοτάξιο έχει μείνει δίχως κανένα μηχάνημα έργου μετά και το χθεσινό τραγικό συμβάν της ανατροπής του φορτωτή! Τα υπόλοιπα μηχανήματα έργου είναι χαλασμένα εδώ και πολύ καιρό. 

Η μεγάλη τσάπα είναι το μόνο μηχάνημα που λειτουργεί, η οποία κι αυτή όταν διανύσει κάποια χιλιόμετρα ανεβάζει θερμοκρασία.

·         Το Γκρέιντερ του Δήμου παραμένει χαλασμένο και παρατημένο εδώ και πολλούς μήνες.

·         Πολλά από τα παροπλισμένα οχήματα που είναι για καταστροφή  παραμένουν και σαπίζουν στο χώρο του εργοταξίου.

·         Τα δύο (2) Πυροσβεστικά οχήματα είναι χαλασμένα.

·         Τα ελαστικά των περισσοτέρων οχημάτων χρίζουν αντικατάστασης.

·         Ο ανεφοδιασμός των οχημάτων με καύσιμα γίνετε με παγούρια που βρίσκονται κοντά στα γραφεία των διοικητικών υπαλλήλων.  

·         Το Συνεργείο επισκευής και συντήρησης είναι κλειστό γιατί δεν τους διαθέτουν εργαλεία, μηχανήματα και ανταλλακτικά, το πλυστικό μηχάνημα είναι χαλασμένο και τα οχήματα δεν μπορούν να πλυθούν μετά την αποκομιδή των απορριμμάτων.

·         Τα ατομικά μέτρα προστασίας (ΜΑΠ) των εργαζομένων είναι ανύπαρκτα και ξοδεύουν χρήματα από την τσέπη τους αγοράζοντας τα απαραίτητα.

·         Υπερεργάζονται χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες.

 Με ευθύνη των Κυβερνήσεων που μειώνουν συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση των Δήμων και της Δημοτικής Αρχής που συναινεί σε αυτή την πολιτική οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση τις αποκομιδής των απορριμμάτων. Κατά τη επίσκεψη μας πληροφορηθήκαμε ότι ενοικιάστηκε ιδιωτικό απορριμματοφόρο για τρείς μήνες με το ποσό τον 24.000 ευρώ για να καλύψει τα δρομολόγια, καθώς και δρομολόγια καλύφθηκαν με την συνδρομή ιδιωτικού οχήματος από εργολάβο της περιοχής για να μαζευτούν κλαδιά, στρώματα και οικιακά απορρίμματα.
Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι η χρυσοφόρα επένδυση που ετοιμάζεται να παραδοθεί στα χέρια των ιδιωτών. Η Δημοτική Αρχή έχει χρέος να διαφύλαξη τον δημόσιο χαρακτήρα τους και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και όχι να συναινεί με την διάλυση τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα θέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα απαιτώντας τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για την επισκευή και αγορά των απορριμματοφόρων οχημάτων και των οχημάτων έργου του Δήμου ώστε ούτε οι εργαζόμενοι να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, ούτε ο Δήμος να μένει χωρίς αποκομιδή των απορριμμάτων        

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης, Κώστας Καρτελιάς