Περικοπές «έξτρα αμοιβών»
για τους νεοεισερχόμενους
από το 2010 δημοσίους υπαλλήλους
Δημόσιο «δύο ταχυτήτων» ετοιμάζει η κυβέρνηση ώστε οι νεοεισερχόμενοι από το 2010 να έχουν ενιαίο μισθολόγιο χωρίς επιδόματα και όλοι να συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη. Μετά το πάγωμα των σχετικά υψηλών αμοιβών στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, έρχονται περικοπές σε υπερωρίες και έξτρα αμοιβές.
Όπως επισημαίνει Το Βήμα της Κυριακής, στην πρώτη ταχύτητα θα ενταχθούν οι ήδη εργαζόμενοι, στους οποίους θα περιοριστούν επιδόματα, υπερωρίες, συμμετοχές σε συμβούλια, ώρες διδασκαλίας και αμοιβές, χωρίς να αλλάξουν μισθολόγιο ούτε όρους εργασίας. Για να γίνουν αυτές οι περικοπές το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνει απογραφή των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου, εφόσον το σύνολο υπερβαίνει το «πλαφόν» των 6.000 ευρώ που τέθηκε από την κυβέρνηση.
Στη δεύτερη ταχύτητα θα ενταχθούν οι νεοεισερχόμενοι από το 2010 στο Δημόσιο, για τους οποίους θα ισχύσει νέο ενιαίο μισθολόγιο, με βασικές αποδοχές ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων αλλά χωρίς κανένα πρόσθετο επίδομα.
Στο νέο μισθολόγιο θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα στον βασικό μισθό (πλην χρονοεπιδόματος και οικογενειακών βαρών) και δεν θα υπάρχουν διαφορές στις αμοιβές από υπουργείο σε υπουργείο. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, στόχος της νέας πολιτικής είναι να υπάρξει από το 2010 και τα επόμενα χρόνια σταθερή μείωση του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα με την κατάργηση όλων των «έξτρα αμοιβών», έτσι ώστε αυτό το κομμάτι της οικονομίας να συμβαδίζει με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και να περιορισθεί η πίεση που υπάρχει επί σειρά ετών για προσλήψεις στο Δημόσιο.
«Στόχος ακριβώς είναι να πάψει να υπάρχει επιδοματική πολιτική και αυτό να γίνει μέσα από την ενσωμάτωση των επιδομάτων» δηλώνει στον Ελευθερο Τύπο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εξηγώντας ότι στόχος είναι «να κάνουμε την εξίσωση από τα κάτω προς τα πάνω, αλλά ευνοώντας εκείνους οι οποίοι έχουν μικρότερο μισθό για να φτάσουν εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια».
Και συνταξιοδοτικό δύο ταχυτήτων
Στο ίδιο πνεύμα του «Δημοσίου δύο ταχυτήτων» θα ενταχθούν και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο καθώς και των ένστολων.
Για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους που ήδη εργάζονται, θα υπάρξει μεταβατικό καθεστώς ώστε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξηθεί σταδιακά στα 65 χρόνια, όριο που ισχύει για τους άνδρες.
Για τις νεοεισερχόμενες στο Δημόσιο από το 2010 θεωρείται δεδομένο ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί αυτόματα στο 65ο έτος της ηλικίας.
Οσον αφορά τις αλλαγές των όρων συνταξιοδότησης στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία κατεύθυνση καθώς οι όποιες αλλαγές στον Κώδικα Στρατιωτικών Συντάξεων θα πρέπει να συνοδευθούν με αλλαγές στη δομή, στην ιεραρχία και στους κανόνες με τους οποίους γίνονται οι προαγωγές. Η κατεύθυνση για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας στα 65 έτη.
Newsroom ΔΟΛ