Ημερίδα με θέμα "INFOTAINMENT:
Η σύγκλιση ενημέρωσης
και διασκέδασης στα ελληνικά ΜΜΕ"
διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΕΜΜΕ.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος υπό τη διπλή ιδιότητα του δημοσιογράφου και του πολιτικού αναφέρθηκε στη σχέση τηλεόρασης και πολιτικής.
Ο ίδιος, όπως είπε, πριν από 15 χρόνια έδωσε τον τίτλο «ενημεραγωγία» στο infotainment, πιστεύοντας ότι δεν είναι κάτι κακό, εκτιμώντας ότι αν μπορείς να ενημερώσεις για σοβαρά πράγματα με πιο εύπεπτο τρόπο, τότε έχεις προσελκύσει το κοινό.
Ο τίτλος μπορεί βέβαια να μην έγινε αποδεκτός όμως το concept της εκπομπής άρεσε και έτσι έγινε «ο πολίτης του κόσμου».
Ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, της προσαρμογής δηλαδή του τρόπου ενημέρωσης στον τρόπο των πολιτών , αφού ο ελεύθερος χρόνος είναι λίγος κι από αυτόν τον ελεύθερο χρόνο, ο χρόνος που διαθέτει ο καθένας για την ενημέρωσή του γίνεται όλο και μικρότερος.
Οπότε, στο σύντομο διάστημα που διαθέτει κάποιος για την ενημέρωσή του, πρέπει να τον προσελκύσεις και να του δώσεις αυτό που θέλεις.
Τόνισε, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα, ζούμε μια διαστροφή αυτού του φαινομένου, καθώς η ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης έγινε χωρίς καμία δημόσια εποπτεία με μοιραία κατάληξη τη διαπλοκή.Σε αυτό το σημείο ο βουλευτής παραδέχτηκε ότι ούτε ο δικός τους νόμος κατάφερε να λύσει το πρόβλημα.
Και ποια είναι η λύση; Ένα μέσο ενημέρωσης ανεξάρτητο και οικονομικά βιώσιμο.
Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια των οικονομικών των μέσων ενημέρωσης.Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Να ξέρουμε ποιος πληρώνει, τι πληρώνει γι΄ αυτό που ακούμε, γι’ αυτό που βλέπουμε. Δεν είναι τόσο εύκολο να το πετύχεις αυτό και θα σας αναφέρω ένα προσωπικό παράδειγμα, γιατί όπως σας είπα, οι πολιτικοί εκχωρήσαμε, παραχωρήσαμε, χάσαμε, ένα μέρος της εξουσίας προς τους καναλάρχες. Κι αυτή η απώλεια εξουσίας έχει γείρει πολύ την πλάστιγγα. Και στο κάτω- κάτω, τους πολιτικούς μπορείς να τους καταψηφίσεις και να τους στείλεις σπίτι τους. Τους καναλάρχες δεν μπορείς».
Συγκεκριμένα ανέφερε προσωπικά παραδείγματα όπου δηλώσεις του απομονώθηκαν και τον εμφάνιζαν να επιτίθεται στην κυβέρνηση, γεγονός που ως δημοσιογράφο τον έκανε να ντραπεί για τις πρακτικές που εφαρμόζονται.«Δυστυχώς – είπε ο κ. Κεδίκογλου- ο πολιτικός δεν μπορεί να αγνοήσει τη δύναμη της τηλεόρασης.
Το ζητούμενο είναι ο πολιτικός, τα πολιτικά κόμματα να χρησιμοποιούν την τηλεόραση για να προβάλλουν ιδέες και προτάσεις αλλά όχι να χρησιμοποιούνται από την τηλεόραση όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνότατα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις εταιρείες επικοινωνίας, τις οποίες χαρακτήρισε παντοδύναμες, καθώς αυτές καθορίζουν και τη λίστα των καλεσμένων στα καλά πόστα στα δελτία ειδήσεων ή σε καλή εκπομπή γιατί και εκεί δεν έχει σημασία μόνο να σε καλούν, είναι πότε και πώς σε καλούν.
Για να γίνει κατανοητή η τεράστια δύναμη του τηλεοπτικού μέσου ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι καμιά φορά το Infotainment μπορεί να είναι πολύ αποδοτικό για έναν πολιτικό.
Πως γίνεται αυτό; Στη δική του περίπτωση στις πρώτες του εκλογές παρόλο που δεν επισκέφθηκε τη Σκύρο , όπως είχε προγραμματιστεί η παρουσία του στην εκπομπή της Άννας Δρούζα, μετά την πρόσκληση που έλαβε, είχε θετικό αποτέλεσμα, καθώς ήταν μια εκπομπή με καλή εικόνα, υψηλή τηλεθέαση, καλή μεταχείριση από τον παρουσιαστή και όπως κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου: « σας λέω ότι από την επόμενη μέρα ήμουν σίγουρος ότι «βγαίνω».
Φαινόταν στον κόσμο. Μία τέτοια εκπομπή μου είχε δέσει την εκλογή.
Αυτό για να κατανοήσετε την τεράστια δύναμη του τηλεοπτικού μέσου».