Ινδικό ενδιαφέρον
για ελληνικό ελαιόλαδο-κρασί
Το έντονο ενδιαφέρον Ινδών επιχειρηματιών για το ελληνικό ελαιόλαδο και τα ελληνικά κρασιά ξεχώρισε από τις συνολικά 1.000 συναντήσεις μεταξύ 95 Ελλήνων εξαγωγέων και 34 ξένων εισαγωγέων (Ινδία, Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ και Κίνα), που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διεθνούς εκδήλωσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) σε Θεσσαλονίκη και Βέροια.
Οι Ινδοί εισαγωγείς, κατά γενική τους ομολογία, εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Ειδικά, πάντως, για το ελαιόλαδο σημείωσαν ότι λόγω των διαφορετικών διατροφικών συνηθειών των Ινδών καταναλωτών, για την επιτυχή προώθησή του στην Ινδία υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:
Πρώτον, να είναι ραφινέ, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή υψηλών δασμών που απαιτούνται για το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και δεύτερον η όλη προβολή να βασιστεί στα ευεργετήματα που έχει η κατανάλωσή του στην υγεία του ανθρώπου.
Σε ανακοίνωση του ο ΣΕΒΕ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της Νομαρχίας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας, καθώς οι Έλληνες συμμετέχοντες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα προκύψουν συνεργασίες με αμοιβαία οφέλη.