Η εκδήλωση για την επέτειο
των 30 χρόνων
Με μια λαμπρή εκδήλωση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν, του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα, σχεδόν ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτών, πρέσβεων και πολλών επιφανών καλεσμένων, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" τίμησε την επέτειο των 30 χρόνων από την υπογραφή προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, αλλά και τον πρωτεργάτη της Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μία ιστορική επέτειος, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Πέτρος Μολυβιάτης στο χαιρετισμό που απηύθυνε, η οποία άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδας με αδιαμφισβήτητο αρχιτέκτονα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια τριών βασικών στόχων, της ειρήνης, της ευημερίας του ελληνικού λαού και της δημοκρατικής σταθερότητας της χώρας.
Μία ένταξη που επιτεύχθηκε, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, χάρις στον καθοριστικό ρόλο του Ζισκάρ ντ' Εστέν, προς τον οποίο απηύθυνε τις θερμές ευχαριστίες του τόσο για την υποστήριξή του τότε, αλλά και για την παρουσία του σήμερα, η οποία τιμά και πάλι την χώρα μας.
Η ένταξη στην ΕΟΚ αποτέλεσε την κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας, αλλά και την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού οράματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μια Ελλάδα ευημερούσα και ασφαλή, είπε στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Αχιλλέας Καραμανλής. Σήμερα, πρόσθεσε, η τρέχουσα οικονομική κρίση καθιστά τη συζήτηση για την ΕΕ πιο επίκαιρη και μας καλεί να επαναβαπτιστούμε στο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ζισκάρ ντ' Εστέν, καθώς χρειάζεται περισσότερη πολιτική διαχείριση της παγκοσμιοποίησης και περισσότερη συνεργασία και από κοινού προσπάθεια βασισμένη στις κοινές μας αξίες.
Η Ελλάδα θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική αν δεν βρισκόμασταν στην ΕΕ. Και αυτό δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη μεγαλύτερη υπηρεσία που πρόσφερε στη χώρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως αποτέλεσμα προσεκτικής, συνειδητής και αποτελεσματικής επιλογής, είπε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, επισημαίνοντας ότι είναι εθνικό ευτύχημα το ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κυβέρνησε την πατρίδα σε εποχές που χρειαζόταν έναν ηγέτη, όπως αυτός.
Στις 28 Μαΐου του 1979 έζησα, είπε στο χαιρετισμό του ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Βαλερί-Ζισκάρ ντ' Εστέν, μία από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου. Με την υπογραφή της συνθήκης για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ είχα την αίσθηση ότι ξεπλήρωνα ένα τεράστιο χρέος αναγνώρισης απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό.
Γιατί έπρεπε να θέλουμε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΕΟΚ; διερωτήθηκε και απάντησε: για να μην παραμείνει η ΕΟΚ μία λέσχη χωρών της Δυτικής Ευρώπης, γιατί εδώ στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ο πρώτος κίονας του ναού που ονομάστηκε Ευρώπη, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοεί ούτε το χρέος που έχει η Ευρώπη απέναντι στο Βυζάντιο και τον πολιτισμό του. Υπήρξαν αμφιβολίες, πρόσθεσε στη συνέχεια ο ίδιος, αλλά ευτυχώς η λαμπρή και υπερήφανη προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελούσε την πιο σοβαρή εγγύηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και σήμερα εδώ χαιρετίζω τη μνήμη του.
Η Ελλάδα σήμερα, κατέληξε ο κ. Ντ' Εστέν, είναι ένα σύγχρονο έθνος, μία υποδειγματική δημοκρατία που προσφέρει οικονομική ευημερία, είναι η πρωτεύουσα της σταθερότητας στη νότια περιοχή της ΕΕ, είναι στυλοβάτης της ευρωπαϊκής άμυνας, είναι σταυροδρόμι ενεργειακής τροφοδοσίας που συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, γεγονός για το οποίο της είμαστε ευγνώμονες: μια χώρα που δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να μας εκπλήσσει.
Γιατί αν η Ελλάδα έχει ανάγκη την ΕΕ και η ΕΕ έχει ανάγκη από την Ελλάδα, κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.