Κοινά αποδεκτή λύση
για την ονομασία της ΠΓΔΜ
ζητά η Χίλαρι Κλίντον
Αποφασισμένη να εργαστεί για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στο Κυπριακό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ενώ, παράλληλα, 19 βουλευτές κατέθεσαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισμα επικριτικό της κυβέρνησης στης ΠΓΔΜ.Σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η Χ.Κλίντον δήλωσε:
«Έχω μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος με τρόπο που θα είναι αποδεκτός και από τα δυο μέρη. Ο αναπληρωτής υπουργός Στάινμπεργκ βρέθηκε πρόσφατα στην περιοχή επιχειρηματολογώντας επ' αυτού. Σε σχέση με αυτό το θέμα δεσμευτήκαμε πολύ νωρίς ως κυβέρνηση.
»Φυσικά, πρέπει να επιλυθεί από τα ίδια τα μέρη, αλλά ενθαρρύνουμε τη λύση του η οποία νομίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων. Θα ανοίξει τον δρόμο για κινητικότητα προς την ένταξη άλλης μιας χώρας [ενν. της ΠΓΔΜ] στην ΕΕ κάτι που νομίζουμε ότι θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή».
Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η υπουργός δήλωσε ότι «και οι δυο πλευρές κρατούν το κλειδί. Πιστεύουμε σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε και να εργαζόμαστε προς αυτό τον στόχο που νομίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων».
Η Χίλαρι Κλίντον, απευθυνόμενη στα μέλη της Ομογένειας, υπογράμμισε ότι «είμαστε δεσμευμένοι για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι προσβλέπει «στην επόμενη επίσκεψή μου στην Ελλάδα στο τέλος του επόμενου μήνα, όταν η Ελλάδα θα φιλοξενήσει μια σημαντική συγκέντρωση, για να μιλήσουμε για τη σταθερότητα στην Ευρώπη και πολλά άλλα περιφερειακά ζητήματα στα οποία εργαζόμαστε μαζί». Η υπουργός Εξωτερικών, όπως έγινε γνωστό, θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 28-29 Ιουνίου με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.
Ψήφισμα για την ΠΓΔΜ
Εν τω μεταξύ, 19 βουλευτές κατέθεσαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισμα με το οποίο καλείται «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να εργαστεί με την Ελλάδα στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών [...] για την εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις διεθνείς χρήσεις».
Στο ψήφισμα (H.Res.486) επικρίνεται η κυβέρνηση των Σκοπίων ότι με την ανθελληνική της ρητορική δημιουργεί στους πολίτες της εχθρικά αισθήματα εναντίον της Ελλάδας και με τον τρόπο αυτό υπονομεύει την αρχή της καλής γειτονίας.
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ και συνολικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ακόμη, επισημαίνεται η εχθρική δραστηριότητα και προπαγάνδα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι εναντίον της Ελλάδας, και υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές των Σκοπίων ενθάρρυναν τους πολίτες τους να μποϋκοτάρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα.
Η ΠΓΔΜ καλείται να απέχει από κάθε εχθρική δραστηριότητα εναντίον της Ελλάδας και να σταματήσει να παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας προπαγάνδα.
Το ψήφισμα κατατέθηκε από 19 βουλευτές,14 του Δημοκρατικού κόμματος και πέντε του Ρεπουμπλικανικού ενώ ακολουθεί το προηγούμενο των αποφάσεων 356 της Βουλής και 300 της Γερουσίας που είχαν κατατεθεί στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Κογκρέσου και είχαν συγκεντρώσει την υποστήριξη 130 νομοθετών, μεταξύ των οποίων και του νυν προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ