Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Κώστας Καραμανλής

"Με στόχο
να κερδίσουμε το αύριο"


Στην ανάγκη "να κάνουμε την κρίση καταλύτη, και να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων" αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με πρωτοβουλία της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. "Χρειάζεται να βάλουμε νέα, ακόμα πιο σταθερά θεμέλια, και πάνω σε αυτά να χτίσουμε την πρόοδο του τόπου, και την ευημερία της πατρίδας, στη μετά την κρίση εποχή" είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος μάλιστα στην αντιπολίτευση αναρωτήθηκε εάν μπορούμε να υποσχόμαστε περισσότερα από όσα αντέχει η οικονομία, με ευχολόγια, με ευχάριστες εξωπραγματικές συνταγές, με την πόλωση; Σε μια τέτοια περίπτωση, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, δεν θα δίναμε λύση, δεν θα απαντούσαμε στις αγωνίες των πολιτών. Θα αποξενώναμε τους νέους και κάθε ενδιαφέρον συμμετοχής τους στα κοινά, παρατήρησε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η διεθνής οικονομική κρίση είναι πρωτόγνωρη και ότι κάθε χώρα ορίζει τις δικές της προτεραιότητες, ωστόσο, το συλλογικό δίδαγμα από αυτή είναι το εξής: "Για να εδραιώσουμε ξανά την ασφάλεια και τη σταθερότητα , δεν μπορεί και δεν φτάνει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της, αλλά να αντιμετωπίσουμε και να ξεριζώσουμε τα αίτιά της, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες που αναδείχτηκαν. Και στην πορεία αυτή, ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός:
Αυτός που απαντά στο τι πρέπει να αλλάξουμε, να το αλλάξουμε. Τι πρέπει να αναθεωρηθεί, να αναθεωρήσουμε. Τι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να το μεταρρυθμίσουμε".
Σ' αυτές τις δύσκολες ώρες τις καθοριστικές για το αύριο του τόπου, η πολιτική δεν μπορεί να τυρβάζει περί άλλα. Δεν μπορεί να κυριαρχείται από μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν μπορεί να εξαντλείται σε στείρα αντιδραστικότητα, μέσα από μονότονα μηδενιστικά όχι. Δεν μπορεί να υποτάσσεται σε συμφέροντα βολεμένων.
Στις κρίσιμες περιστάσεις, δεν έχουμε δικαίωμα να επιδιώκουμε εφήμερες κομματικές εντυπώσεις τόνισε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε:
Δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείπουμε τις αναγκαίες, τις δύσκολες αποφάσεις, υποκύπτοντας στο φόβο του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους. "Δεν έχουμε δικαίωμα να χαϊδεύουμε αυτιά για να φαινόμαστε ευχάριστοι" είπε εμφαντικά.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "όποιος πραγματικά νοιάζεται για τα προβλήματα του τόπου, παίρνει δύσκολες αποφάσεις, που παράγουν κοινωνικό όφελος. Όποιος πραγματικά νοιάζεται για τις αγωνίες και τις προσδοκίες των νέων, παίρνει αποφάσεις, που στοχεύουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και όχι σε κομματικές σκοπιμότητες. Η παγκόσμια κρίση απαιτεί ρεαλιστικές και δύσκολες αποφάσεις.
Απαιτεί από την πολιτική να μην αιχμαλωτίζεται στο παρελθόν, στο λαϊκισμό και στην ανευθυνότητα.
Απαιτεί από την πολιτική να διεκδικεί και να κερδίζει το μέλλον μέσα από το δρόμο της υπευθυνότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε" δήλωσε ο κ. Καραμανλής. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αναφορά του πρωθυπουργού στη στάση των επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους εν μέσω κρίσης.
"Η σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για αδικαιολόγητη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων προβλημάτων μπορεί και πρέπει να γίνεται μόνο στο πλαίσιο των νόμων, και κατόπιν διαλόγου με τους ίδιους τους εργαζόμενους".