Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Όλυμπος:
Στα λημέρια των αρχαίων Θεών



Εναλλακτικές διαδρομές στη φύση και την ιστορία του Ολύμπου - του επιβλητικότερου βουνού στην Ελλάδα, ξακουστού ανά την υφήλιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας) οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει την κατοικία των Δώδεκα "Ολύμπιων" θεών- προσφέρει το δίκτυο μονοπατιών του βορείου Ολύμπου.
Πρόκειται για μονοπάτια, γεμάτα χρώματα, αρώματα κι εικόνες της φύσης, που προσφέρουν μοναδικές στιγμές γαλήνης και ψυχικής ευεξίας στον επισκέπτη.
Πολλά χρόνια πριν, ο Γιώσος Αποστολίδης κι άλλοι ορειβάτες, περπάτησαν στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, από τη Βροντού προς τη Σκούρτα, μέσα από παλιά μονοπάτια κτηνοτροφίας και ξύλευσης, γεμάτα ιστορίες και τοπικούς θρύλους.
Ο χρόνος πέρασε, τα μονοπάτια αφέθηκαν στην πλούσια βλάστηση του βουνού και προσωρινά ξεχάστηκαν. Ήρθαν, όμως, μερικά χρόνια πριν ορειβάτες από την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη να δώσουν και πάλι "ζωή" στα μονοπάτια αυτά, ασχολούμενοι με τον καθαρισμό και τη σήμανσή τους.
Έτσι, με εθελοντική δουλειά και πολύ μεράκι στήθηκε ένα δίκτυο μονοπατιών - το δίκτυο μονοπατιών βορείου Ολύμπου - που παρουσιάζεται μέσα από μια 12σέλιδη έκδοση του Δήμου Δίου.
Το δίκτυο μονοπατιών βορείου Ολύμπου απλώνεται κυρίως σε μια ζώνη από τα 400 μέχρι τα 2.000 μέτρα, που δεν δέχεται καμιά οργανωμένη ξύλευση. Πλατάνια, βελανιδιές, πεύκα, οξιές, κέδρα, αριές, γαύροι, έλατα και ίταμοι είναι μερικά μόνο από τα περίπου 100 είδη δέντρων και φυτών που συναντά ο περιπατητής στο βόρειο Όλυμπο.

Όλα αυτά, μαζί με τα 1.600 είδη φυτών (περισσότερα από 20 απ' αυτά τα συναντούμε μόνο στον Όλυμπο), συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο και δίνουν στον επισκέπτη ακόμη ένα λόγο για να περπατήσει στην περιοχή. Άλλωστε, πόσο εύκολο είναι να δει κάποιος στα τεχνητά πάρκα των σημερινών "τσιμεντουπόλεων" σπάνια κι εντυπωσιακά λουλούδια, όπως ο κόκκινος κρίνος (lilium chalkedonicum) ή και το σπάνιο- από την εποχή των παγετώνων- jankaea heldreichii;
Το δίκτυο μονοπατιών του βορείου Ολύμπου αποτελείται συνολικά από οχτώ διαδρομές.

Η πρώτη απ' αυτές, μονοπάτι Αγ. Απόστολοι-Αγ. Τριάδα- Καταφύγιο Κρεβάτια, είναι μικρή σε μήκος (μία έως δύο ώρες δρόμος), πάνω σε όμορφη ράχη, με θέα στη ρεματιά του Παπά. Μετά τα 750μ., η φύση αποζημιώνει τους "τολμηρούς", χαρίζοντάς τους ένα υπέροχο δάσος οξιάς και μαύρης πεύκης, που καταλήγει στο οροπέδιο "Κρεβάτια" κι από εκεί, στο ομώνυμο καταφύγιο.
Η δεύτερη διαδρομή (Μονοπάτι Καταφύγιο Κρεβάτια-Μπαρμπαλάς- Οροπέδιο Μουσών- Καταφύγιο Αποστολίδη) είναι μεγάλη και δύσκολη (χρειάζονται 5 έως 8 ώρες, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και την τεχνική κατάρτιση του πεζοπόρου, για να φτάσει στον προορισμό του), πάνω στη ράχη-κόψη του Μπαρμπαλά. Το μονοπάτι είναι έντονα ανηφορικό έως την ομώνυμη κορυφή, γίνεται ομαλό στην Παπά ράχη και σαθρό προς το τέλος, καθώς και στην τραβέρσα πριν από την έξοδο στο οροπέδιο. Προτού κάποιος αποτολμήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, θα πρέπει, ωστόσο, να συμβουλευτεί τον καιρό, αφού η διαδρομή, αν και προσφέρει απίστευτη θέα, στην πιο άγρια πλευρά του βουνού, είναι εκτεθειμένη στον καιρό.
Η τρίτη διαδρομή (Μονοπάτι Καταφύγιο Κρεβάτια- Παπά Ρέμα) είναι εύκολη (1-2 ώρες), σε στενό, ωστόσο, μονοπάτι, που οδηγεί στη ρεματιά του Παπά.
Πορεία εύκολη, αλλά μεγάλη (4-5 ώρες) είναι η τέταρτη διαδρομή (Μονοπάτι Αγ. Απόστολοι- Παπά Ρέμα- Παπά Αλώνι- Μαστορούλι), που ξεκινά από τα 350μ. υψόμετρο και καταλήγει στα 980μ.
Μια "γεύση" από τους αρχαίους χρόνους προσφέρει η πέμπτη διαδρομή (Μονοπάτι Αγ. Κωνσταντίνος- Ράχη- Καταφύγιο Κορομηλιάς- Λιανοξιά- Καταφύγιο Πετρόστρουγκας), το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι του Δίου για να ανέβουν στο βουνό. Ξεκινώντας από τα 280μ. και τερματίζοντας στα 1.950μ., ο περιπατητής κινείται 1-2 ώρες σε ράχη, προς το καταφύγιο Κορομηλιάς κι από εκεί ανηφορίζει προς τη Λιανοξιά και καταλήγει στην Πετρόστρουγκα (άλλες περίπου τρεις ώρες).
Εντυπωσιακούς καταρράκτες, σε συνδυασμό με κατάφυτες περιοχές, έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει όποιος επιλέξει την έκτη διαδρομή (Μονοπάτι Αγ. Κωνσταντίνος- Ορλιάς- Καταφύγιο Κορομηλιάς), ενώ το έβδομο μονοπάτι (Αγ. Απόστολοι- Μαστορούλι- Διάσελο Έλατος- Κλεφτοβρύση) οδηγεί στα λημέρια του ληστή Γιαγκούλα και στην ονομαστή Κλεφτοβρύση.
Το τελευταίο μονοπάτι (Αγία Κόρη-Κοπανούλα- Διάσελο Έλατος- Πετρόστρουγκα) οδηγεί δίπλα και πάνω από τους καταρράκτες της Αγίας Κόρης, προς την Κοπανούλα, τα Ρομπολάκια και το διάσελο του Ελάτου, σε περίπου τέσσερις ώρες.

Άλλες διαδρομές
Εκτός από το δίκτυο των μονοπατιών, το "ιερό βουνό" ανταμείβει τον επισκέπτη του και με μια σειρά από άλλες διαδρομές: πεζοπορικές, ποδηλατικές, αναρριχητικές και κατάβασης φαραγγιών.
Σε ό,τι αφορά τις πεζοπορικές διαδρομές, θα πρέπει να επισημανθεί πως τα μονοπάτια τους έχουν υποτυπώδη πολλές φορές σήμανση, γι' αυτό και απαιτούν την ανάλογη εμπειρία. Εξαίρεση αποτελεί η διαδρομή προς το Μεσονήσι και προς την κόψη του Προφήτη Ηλία, που μέχρι τη θέση "Διδηνίκαινα", στα 1.400 μέτρα, έχει συντηρηθεί και σημαδευτεί.
Παράλληλα, όλοι οι δασικοί δρόμοι της περιοχής προσφέρονται για ποδήλατο, με τα Κρεβάτια να έχουν καλύτερη σήμανση, με την τοποθέτηση κάποιων πινακίδων.
Στην ίδια περιοχή, στα Κρεβάτια μπορεί ο επισκέπτης να βρει αρκετές διαδρομές εκπαιδευτικού και σπορ (αναρριχητικού) χαρακτήρα, ενώ για τους πιο τολμηρούς η περιοχή έχει τέσσερα ρέματα, με νερό όλο το χρόνο (Ορλιάς, Αραπλάκος, Αγία Κόρη και Παπάς), που είναι ασφαλισμένα για καταβάσεις, με την προϋπόθεση του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τα καταφύγια της περιοχής
Στην περιοχή - σύμφωνα με τον οδηγό του Δήμου Δίου - λειτουργούν τέσσερα καταφύγια.

Το καταφύγιο "Κορομηλιά" βρίσκεται στα περίπου 1.000 μέτρα, με θέα προς το Θερμαϊκό Κόλπο, το καταφύγιο "Κρεβάτια" λειτουργεί από το 2004 κάθε Σαββατοκύριακο, βρίσκεται λίγο πάνω από τα 1.000 μέτρα και έχει θέα προς τις βόρειες ορθοπλαγιές του βουνού, αλλά και προς τη θάλασσα.
Το καταφύγιο "Πετρόστρουγκα" βρίσκεται στα 1.950μ., σε κομβικό σημείο συνάντησης της κλασικής, από Γκορτσιά, διαδρομής με τα μονοπάτια του δικτύου, ενώ τα καταφύγια "Αποστολίδη" και "Κάκκαλου", στο οροπέδιο των Μουσών, λειτουργούν από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο και η πρόσβαση σ' αυτά γίνεται είτε μέσω του δικτύου της Πετρόστρουγκας είτε μέσω της κόψης του Μπαρμπαλά.