Εκατομμύρια άνθρωποι σε διαρκή φτώχεια
Υπολογίζεται ότι 1 δις άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα, 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, από την φτώχεια και την πείνα, 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και 10 εκατομμύρια από αυτά πεθαίνουν, κάθε χρόνο, από την πείνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι τα τέλη του 2009 θα έχουν πεθάνει 30.000-50.000 μωρά μόνο στην Αφρική, λόγω της συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, ενώ, όπως δείχνουν έρευνες των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με τα δεδομένα του 2008.
Κοινή διαπίστωση όλων των φορέων που ασχολούνται με τα θέμα της φτώχειας στον κόσμο είναι ότι «η ακραία φτώχεια αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαράδεκτη επίθεση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Η καταπολέμηση της φτώχειας, τονίζεται από τους αρμόδιους, αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την παγκόσμια ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη δεδομένου ότι πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Ευρωπαϊκή Eνωση, 65 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, με σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών. Η κοινωνική προστασία δεν υπόκειται στη "φιλανθρωπία" αλλά αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραμονές της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της φτώχειας που έχει οριστεί στις 19 Οκτωβρίου.
"Η κοινωνική προστασία δεν πρέπει να θεωρείται μια προαιρετική πράξη φιλανθρωπίας", υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι.
"Είναι μια υποχρέωση που περιλαμβάνεται στους διεθνούς κανόνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", υπενθύμισε, επισημαίνοντας τη σημασία να διατηρηθεί το δίκτυ της κρατικής προστασίας ώστε να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Το θέμα προσλαμβάνει καθοριστική σημασία, τονίζει η Πιλάι, καθώς η κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο έχει ρίξει σε διαρκή φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως παιδιά.
Η Ναβί Πιλάι δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που "άσκησε πιέσεις στη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσει τις εθνικές προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθεί ή να διατηρηθεί το δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας τους".