Απειλήθηκε η ζωή ενός ανθρώπου,
εξηγεί για την άρση του ασύλου ο Κ.Μουτζούρης
Τις συνθήκες υπό τις οποίες αποφασίστηκε η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου στην Πολυτεχνειούπολη εξήγησε ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ.Μουτζούρης. Σύμφωνα με τον πρύτανη, έπειτα από τρεις ημέρες έκνομης δραστηριότητας, απειλήθηκε και η ζωή του νυχτοφύλακα.
Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Μουτζούρης εξηγεί: «Μας ειδοποίησαν ότι οι άγνωστοι που έσπαγαν πόρτες, απείλησαν και τη ζωή του νυχτοφύλακα. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, έπειτα από τρεις ημέρες έκνομης δραστηριότητας μέσα στην Πολυτεχνειούπολη, με διαρρήξεις γραφείων και εμπρησμό αυτοκινήτου».
Όπως λέει, «δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψουμε άπραγοι να απειλείται η ζωή ενός..........
ανθρώπου. Έτσι αποφασίσαμε να ζητήσουμε την προστασία του εισαγγελέα. Το Πολυτεχνείο έπειτα από μια μακρά περίοδο ηρεμίας, βρέθηκε ξαφνικά εδώ και τρεις ημέρες να αντιμετωπίζει ξανά έκνομες δραστηριότητες.
»Η αρχή έγινε με διαρρήξεις διαφόρων γραφείων και κλοπές η λεκτρονικού υλικού στην Πολυτεχνειούπολη, ενώ την προηγούμενη ημέρα άγνωστοι κουκουλοφόροι πυρπόλησαν το αυτοκίνητο ενός φοιτητή. Έτσι τη νύχτα του Σαββάτου, όταν μας ειδοποίησαν ότι κάποιοι συνέχιζαν τις φθορές και έσπαγαν πόρτες στη διάρκεια κάποιου πάρτι σε μια σχολή, εγώ και οι αντιπρυτάνεις βρισκόμασταν σε διαρκή επικοινωνία».
Ερωτηθείς εάν η κλήση του εισαγγελέα έγινε για τις φθορές, ο κ. Μουτζούρης τόνισε: «Όχι. Ο αρχιφύλακας μάς ειδοποίησε και πάλι, ότι οι άγνωστοι απειλούσαν τη ζωή του νυχτοφύλακα. Τότε αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να παίξουμε με τη ζωή ενός ανθρώπου».
Προηγουμένως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Μουτζούρης είχε ξυπνήσει γύρω στις 2 τα ξημερώματα την υπουργό Παιδείας, προκειμένου να την ενημερώσει ότι επίκειται άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και να ζητήσει την υποστήριξή της.
Η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε υπενθυμίσει στους πρυτάνεις ότι και οι ίδιοι έχουν ευθύνες για όσα συμβαίνουν στα ΑΕΙ εν ονόματι του ασύλου, απάντησε ότι η πρυτανεία του ιδρύματος έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει την άρση του και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τήρηση του νόμου.
Έτσι, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, μοτοσυκλετιστές της ομάδας Δέλτα μπήκαν στην Πολυτεχνειούπολη και συνέλαβαν 30 νεαρούς, εκ των οποίων οι 5 ήταν φοιτητές και οι 8 αλλοδαποί. Οι αστυνομικοί δεν εισήλθαν στο κτίριο της σχολής Χημικών Μηχανικών όπου τελείωνε ένα πάρτι και υπήρχαν καταγγελίες για φθορές, καθώς είχαν εντολές να μην προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση.
Το πρωί της Κυριακής ωστόσο όλοι οι νεαροί αφέθησαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοι χεία εναντίον τους για φθορές ή άλλες παράνομες πράξεις.