Κυριακή 7 Μαρτίου 2010


Νέα ανατροπή
Προς κατάργηση -ελέω παραγωγικότητας- 
ο 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα

Στην κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να προχωρήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο η κυβέρνηση, καθώς η απαίτηση της Κομισιόν για σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα καθίσταται δεσμευτική.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων του Σαββάτου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη των τεχνοκρατών της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην Αθήνα, που προηγήθηκε εκείνης του επιτρόπου Όλι Ρεν, το θέμα του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα τέθηκε ........
ευθέως, αλλά η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε μέτρο δεν αφορούσε καθαρά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην τρέχουσα φάση.
Η ημερομηνία της 15ης Μαΐου είναι σημαντική, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στο Συμβούλιο την έκθεσή της για το κατά πόσο τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αποτελεσματικά για τη μείωση του ελλείμματος.
Η έκθεση θα συνοδεύεται και από χωριστή «αναφορά πεπραγμένων» για την ανταγωνιστικότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, η αναφορά αυτή θα επισημαίνει -σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- ότι υπήρξε κατά το παρελθόν στην Ελλάδα πραγματική αύξηση των μισθών, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας με αυξήσεις πολύ υψηλότερες του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Θα σημειώνεται ακόμη πως με την ύφεση -κυρίως μάλιστα εάν αυτή συνεχιστεί μακροπρόθεσμα- θα επιδεινωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστική θέση της ελληνικής οικονομίας.
Στη δεύτερη τριμηνιαία έκθεσή της, το Σεπτέμβριο, η Κομισιόν θα μπορεί πλέον να απαιτήσει ευθέως από την Αθήνα τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότηταη οποία, πρακτικά, στη χώρα μας δε μπορεί να εφαρμοστεί παρά νομοθετικά.
Επειδή μια μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανά κλάδο και ανάλογα με την παραγωγικότητα του εκάστοτε κλάδου, αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία και παρεμβαίνει και στις κλαδικές συμβάσεις, κοινοτικές πηγές θεωρούν δεδομένο πως η Αθήνα θα επιλέξει να προσαρμοστεί με τη μέθοδο της οριζόντιας περικοπής του ενός εκ των 14 μισθών- κάτι που μπορεί να γίνει με μία απλή νομοθετική ρύθμιση.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η Κομισιόν προωθεί και την απελευθέρωση των απολύσεων με τη δικαιολογία ότι έτσι διευκολύνεται η αύξηση της απασχόλησης, αφ' ετέρου διότι ενισχύεται η παραγωγικότητα.
Προωθεί ακόμη την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας- κάτι εξαιρετικά αντιφατικό, δεδομένου ότι με άλλες πολιτικές της εισηγείται τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.