Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Στους στόχους μια «πρασινη ΔΕΗ»


Ο Νίκος Βασιλάκος διορίστηκε νέος πρόεδρος 
της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
Τον διορισμό του δρ. Χημικού Μηχανικού Νίκου Βασιλάκου στη θέση του νέου προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην συνεδρίασή της την Τρίτη.
Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, λευκό ψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρόν. Πάντως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν το πλούσιο βιογραφικό του κ. Βασιλάκου και διευκρίνισαν ότι η ψήφος τους είναι για λόγους αρχής και όχι διαφωνίας, με το πρόσωπο του νέου προέδρου της ΡΑΕ. Όπως δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, «ο ρόλος της ΡΑΕ είναι κομβικός και ο κ. Βασιλάκος θα κληθεί να ........
αναλάβει μία θέση αιχμής. Μπροστά μας, ανοίγονται τρία θέματα. Το ένα αφορά τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος, σε μεγάλο βαθμό, καθοδηγείται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και αφορά την αύξηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Το δεύτερο σημείο αφορά στον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, με όρους διαφάνειας και προς όφελος του καταναλωτή και το τρίτο σημείο αφορά στο θέμα της τιμολόγησης της ενέργειας. Θέμα που αποτελεί ήδη αντικείμενο διερεύνησης του ΥΠΕΚΑ με βάση περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια». »Με τη συνδρομή του κ. Βασιλάκου από τη θέση του στη ΡΑΕ θα κινηθούμε πολύ γρήγορα και θα έχουμε ακόμα πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί κεντρικό άξονα στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Αναπτύσσοντας τα σχέδια και τις προτεραιότητές του, ο κ. Βασιλάκος εστίασε σε τρεις βασικούς άξονες, στους οποίους, όπως είπε, θα είναι η κατεύθυνση του, καθώς η ΡΑΕ πλέον αποκτά πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες και πρέπει να πορευτεί με νέα κουλτούρα: διαφάνεια, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «πράσινη ανάπτυξη», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μια πράσινη ΔΕΗ» θα δημιουργήσει 14.000 νέες θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκος, πρέπει η χώρα μας «ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, να εκμεταλλευτεί άμεσα το μεγαλύτερο και απίστευτο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει: την ηλιακή και αιολική ενέργεια». Γιατί, όπως εξήγησε, «πέρα από επενδύσεις που μπορεί να φέρει η αξιοποίηση τους, αν ιδρυθούν μονάδες παραγωγής, ιδιαίτερα αιολικής ενέργειας, θα δώσει πολύ ψωμί». «Αποτελεί τρομερή δυνατότητα για την Ελλάδα κι αν επιτευχθούν οι στόχοι για τη πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργηθούν 14.000 νέες θέσεις εργασίας, μια πράσινη ΔΕΗ» πρόσθεσε. Πάντως, ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ απαντώντας σε ερωτήσεις πολλών βουλευτών σχετικά με το ποιος θα πληρώσει το κόστος της «πράσινης ανάπτυξης», αναγνώρισε ότι κατανέμεται στους καταναλωτές μέσα από το ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που πληρώνουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και είναι 30 λεπτά στις 1000 κιλοβατόρες. Σε ερώτηση αν πρέπει να αυξηθεί το ειδικό τέλος, ο κ. Βασιλάκος σημείωσε ότι όσο αυξάνει η διείσδυση της «πράσινης ανάπτυξης» τόσο θα αυξάνεται και το κόστος χειρισμού δικτύων.
Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανάγκη αύξησης του ειδικού τέλους των ΑΠΕ περίπου 2,5 με 3 ευρώ από το 2011 με 2013, πρώτον γιατί οι τιμές των καυσίμων έμειναν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και δεύτερο γιατί επιβάλλεται με τη λογική ο ρυπαίνων πληρώνει.
Έμφαση έδωσε ο κ. Βασιλάκος, κάνοντας μάλιστα λόγο για προσωπικό του στοίχημα, στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών με πολύ συγκεκριμένα μέτρα και μέσα από τη διαφάνεια των τιμολογίων, όπως η πρόταση για φτηνό κοινωνικό, οικιακό τιμολόγιο. «Η ΡΑΕ γνωμοδοτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί», τόνισε ο κ. Βασιλάκος, αφήνοντας αιχμές γιατί δεν αξιοποιήθηκε αποτελεσματικά, μέχρι σήμερα, η δυνατότητα αυτή που έχει ως ρυθμιστικός παράγων. Αιχμές άφησε και για το ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα κοινοτικά κονδύλια σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Χθες εγκρίθηκαν 43 έργα 12 ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Από τα 5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν, στην Ελλάδα μηδέν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ακόμα, ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ επεσήμανε την ανάγκη ενός εθνικού σχεδιασμού με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σταδιακή ομαλοποίηση και άρση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το καθεστώς αδειοδότησης. «Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα κάνει 3 με 5 χρόνια να αδειοδοτηθεί και να μπει σε μια στέγη. Όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα κόστη των τιμολογίων τόσο πιο ξεκάθαρες θα είναι και οι διαδικασίες και άρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα αδιαφάνειας. Η άδεια θα μπορεί να είναι έτοιμη μέσα σε 2-3 μήνες», είπε.