Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ύφεση στις κατασκευές


Αν καταρρεύσει η οικοδομή, 
κινδυνεύει με κατάρρευση η οικονομία, 
λέει το ΤΕΕ
Στην περίπτωση που καταρρεύσει η οικοδομή και τα άλλα κατασκευαστικά έργα, κινδυνεύει με κατάρρευση η οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την κρίση στον τεχνικό κόσμο και τις προτάσεις του ΤΕΕ.
Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι το 2009 οι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν κατά 22% μικρότερο ακαθάριστο εισόδημα σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 από τη δράση τους στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση, από τις αρχές του 2010 εμφανίζεται να επιδεινώνεται ραγδαίως. Ο κίνδυνος κατάρρευσης της οικοδομής την επόμενη διετία είναι ορατός αν .............
δεν ληφθούν μέτρα στήριξης του τομέα.
Ειδική αναφορά έγινε στις διατάξεις του ΓΟΚ που δεν ανακλήθηκαν και την εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ 1/2010, η οποία αναδεικνύει το έλλειμμα (χρονικό και χρηματοδοτικό) στον πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και τον χρόνο παρέμβασης του ΣτΕ, η οποία θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα και προληπτικά. Γενικότερα η ανασφάλεια δικαίου, η ασάφεια και πολυπλοκότητα της νομοθεσίας είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Επιπροσθέτως, από τις αρχές του 2010 καταγράφεται μείωση και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, που φτάνει στο 16%, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία που άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με αυτόν.
Ρυθμός ανάπτυξης 5%
«Χρειαζόμαστε ρυθμό ανάπτυξης 5%, προκειμένου να διασφαλίσουμε το ποσό που αντιστοιχεί σε τόκους των δανείων που έχει συνάψει η χώρα μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. «Έχουμε άμεση ανάγκη από ανάπτυξη, όχι όμως όπως στην κατεύθυνση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια ή αυτή, η οποία τελικά οδήγησε στην κρίση τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ» πρόσθεσε.
Κατά το ΤΕΕ αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια στρατηγική αναπτυξιακή πορεία με ορίζοντα 10ετίας, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να χαραχθούν ειδικές κλαδικές πολιτικές και να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό.
«Σκληρά τα μέτρα»
Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ο κ. Αλαβάνος τα χαρακτήρισε πολύ σκληρά και τόνισε ότι αναιρούν κατακτήσεις ετών, ενώ η επιλογή τους επιβλήθηκε από κριτήρια ξένα προς τα συμφέροντα της χώρας μας. Ωστόσο, δήλωσε πως «χρειάζονται συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».
Ειδικά ως προς την απόφαση να γίνεται στο εξής μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, υποστήριξε ότι είναι μια επιλογή λάθος, αφού επιτείνει την απαξίωση του κράτους και δεν συνδέεται με μέτρα αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης.
Ως προς την αύξηση του ΦΠΑ, τέλος, είπε ότι θα επιδράσει αρνητικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά αυτό δεν είναι το «μείζον κακό».
Πρωτοβουλία ΤΕΕ - ΤΣΜΕΔΕ
Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε, ωστόσο, και μια πρωτοβουλία του ΤΕΕ, η οποία θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΤΣΜΕΔΕ και τράπεζες. Σύμφωνα με αυτή, το ΤΣΜΕΔΕ θα χρηματοδοτήσει τους μηχανικούς (φυσικά πρόσωπα), ώστε να αναλάβουν έργα παρέμβασης και ενεργειακής απόδοσης κτιρίων ιδιωτών.
Ουσιαστικά, επιδιώκεται η άμεση δημιουργία ρευστότητας στην αγορά, ενώ τα κεφάλαια του ΤΣΜΕΔΕ θα επιστρέφονται σε πολύ σύντομο χρόνο με βάση τα δάνεια που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια για ανακατασκευές προβλέπεται να επιδοτούνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ που έχουν δεσμευτεί γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Στα προβλήματα του κατασκευαστικού τομέα αναφέρθηκαν και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος Αλέξανδρος Τακτόπουλος, ο οποίος είπε ότι εξαιτίας της κρίσης η πτώση των πωλήσεων του κλάδου έχει φτάσει στο 40%.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Νίκος Ζυγούλης, στάθηκε ιδιαίτερα στα χρέη του Δημοσίου προς τους μηχανικούς και τις τεχνικές εταιρείες που φτάνουν περίπου τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ευάγγελος Λυρούδιας υπογράμμισε ότι η οικοδομή είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη, έστω και με τον τρόπο η οποία υλοποιείται έως σήμερα.