«Κλειδώνουν» οι ρυθμίσεις
της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Τις τελευταίες ρυθμίσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα οριστικοποιήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Προς διευκρίνιση βρίσκονται οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων που θα κλιμακώνονται ανά τριετία και θα πριμοδοτούν την ασφάλιση από τα 37 έως τα 40 έτη, αλλά και η καθιέρωση του 60ού έτους ως νέου ορίου για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να πάρει τον......
δρόμο για την ψήφισή του από τη Βουλή.
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιμά πως οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και έμμεση αύξηση των εισφορών. Σύμφωνα με την κωδικοποίηση των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία το νέο νομοσχέδιο φέρνει:
-Συγχώνευση των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών ταμείων σε τρία Ταμεία και θέσπιση ενός ενιαίου νέου συστήματος για όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς εργαζομένους. Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στα 65 έτη, από 1ης Ιανουαρίου 2011, και ολοκλήρωσή του ως τον Δεκέμβριο του 2013. Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από 37 σε 40 έτη ως το 2015. Μείωση του ανωτάτου ορίου των συντάξεων.
-Μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Ειδικότερα, η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από 1ης Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επάγγελμα και εκείνων με 40 χρόνια εισφορών. Κατάργηση των ειδικών κανόνων για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (με παράλληλη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων). Ουσιαστική αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
-Μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά 6% ετησίως) για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ των ηλικιών 60 και 65, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών. Εισαγωγή αυστηρότερων όρων και τακτική επανεξέταση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τις συντάξεις αναπηρίας.
Οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου δεν θα θίγουν όσους έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το τέλος του 2010.
Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων αφορά όσους νέους ασφαλισμένους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά. Ωστόσο, το νέο σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το 2018, οπότε και θα υπάρξει ένας μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.
Συγκεκριμένα, για όσους βγουν στη σύνταξη το 2018, τα μισά χρόνια θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα και τα άλλα μισά με τον νέο τρόπο (από το 2013 ως και το 2017). Σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια που θα υπολογίζονται με τον νέο τρόπο, ο οποίος θα εφαρμοστεί πλήρως για όσους ασφαλιστούν μετά το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα ξεπερνούν το 2% για τα έτη ασφάλισης από τα 37 ως τα 40 έτη. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1,2%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης με 35ετία στα 65 έτη θα είναι 65% (βασική και αναλογική σύνταξη).
Η βασική σύνταξη -που θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό- θα χορηγείται στα 65 έτη και με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα παίρνουν μόνο την αναλογική σύνταξη, η οποία καθορίζεται από τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.
Νωρίτερα θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού για τις περιπτώσεις ελλειμματικών Ταμείων, όπως ο ΟΑΕΕ. Θα εφαρμοστεί μεταβατικό στάδιο με μείωση συντελεστών στο 2% από το 2013, ενώ το 2018 θα προσαρμοστεί στο γενικό σύστημα υπολογισμού των συντάξεων.