Διεργασίες για τις εκλογές
Σε αναζήτηση υποψηφίων ευρύτερης αποδοχής που θα βοηθήσουν τη ΝΔ να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου βρίσκεται η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για τον Αντώνη Σαμαρά οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το πρώτο πραγματικό τεστ στο οποίο καλείται να φέρει καλό αποτέλεσμα, προκειμένου να εδραιώσει την ηγεσία του, να βάλλει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης και να......
προλάβει φωνές εσωκομματικής αμφισβήτησης.
Παράλληλα, όμως, έχει να λύσει και το εσωκομματικό σταυρόλεξο: να προτείνει πρόσωπα από όλες τις τάσεις, ώστε να φανεί ενωτικός και παράλληλα να περιορίσει τα όποια «αντάρτικα», που, ήδη, έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ρηγίλλης, βρίσκεται πλέον η περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πειραιά, αφού στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι υποψήφιοι έχουν ανακοινωθεί.
Η περιφέρεια Αττικής αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία λόγω του μεγέθους της, γεγονός που δυσκολεύει περαιτέρω την αναζήτηση κατάλληλου υποψηφίου.
Ο νυν νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η ηγεσία του κόμματος.
Το ηγετικό επιτελείο θα προτιμούσε μία «ηχηρή» υποψηφιότητα, ενδεχομένως από την κεντρική πολιτική σκηνή, με καλές περγαμηνές και ευρύτερη απήχηση, για να σηματοδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση.
Στο παρελθόν είχαν ακουστεί τα ονόματα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Άρη Σπηλιωτόπουλου: Και οι δύο πρώην υπουργοί είχαν διοχετεύσει το ενδιαφέρον τους για την συγκεκριμένη περιφέρεια.
Όμως, οι παρασκηνιακές επαφές δεν ευδοκίμησαν, με αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να φέρεται απορριπτικός και για τις δύο υποψηφιότητες, ενώ από την πλευρά τους οι δύο πολιτικοί φαίνεται να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.
Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται στα κομματικά γραφεία το όνομα του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, που είχε πάει καλά στις τελευταίες εκλογές στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών.
Δυσκολία, όμως, υπάρχει και για τον Δήμο Πειραιά.
Αρχικά είχε ακουστεί το όνομα του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος, όμως, απέρριψε την υποψηφιότητα και πρότεινε τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιώργο Κασσιμάτη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς είχε σκεφθεί ως πιθανό υποψήφιο τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και Πειραιώτη Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Μελάς.
Επιπλέον πονοκέφαλος για τη Ρηγίλλης είναι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του κόμματος Πέτρου Μαντούβαλου που θα στερήσει ψήφους από τον κομματικό υποψήφιο.
Τόσο για την περιφέρεια Αττικής, όσο και για τον Δήμο Πειραιά, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ.
Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι και στο κυβερνών κόμμα υπάρχει δυστοκία για τις δύο αυτές περιοχές.
Στο μεταξύ, συζήτηση μεταξύ των στελεχών του κόμματος έχει προκαλέσει η ανακοίνωση στήριξης σε πρόσωπα τα οποία στο παρελθόν ήταν «κοντά» στην κα Ντόρα Μπακογιάννη και είχαν ταχθεί δημοσίως στο πλευρό της στην αναμέτρηση για την ηγεσία.
Ο Δημήτρης Δράκος για την περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Θανάσης Χειμάρας για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο πρώην βουλευτής Κώστας Αγοραστός για την περιφέρεια Θεσσαλίας, ο επίσης πρώην βουλευτής Σπύρος Σπύρου για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Παύλος Βογιατζής στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Την υποψηφιότητα για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διεκδικεί με πιθανότητες ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης - επίσης προσκείμενος στην κα Μπακογιάννη - αλλά και ο Νίκος Νικολόπουλος που είχε τηρήσει ουδέτερη στάση.
Παρομοίως σε μία σειρά δήμους η Ρηγίλλης έδωσε το χρίσμα του υποψηφίου που πρόσκεινται στην κα Μπακογιάννη και όχι μόνο σε εν ενεργεία Δημάρχους.
Η ηγεσία της ΝΔ υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή έχει τρία θετικά σημεία:
Κατ’ αρχήν εμφανίζει ενωτικό πρόσωπο, δεύτερον ενσωματώνει στελέχη της κας Μπακογιάννη στη δομή του κόμματος και αντιστοίχως της στερεί ερείσματα και τρίτο θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει τις διαρροές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.
Η Ρηγίλλης θεωρεί δεδομένο ότι ο «μητσοτακικός μηχανισμός» θα στηρίξει τα πρόσωπα αυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα έχουν και την στήριξη του ΛΑΟΣ, οπότε θα πάρουν το σύνολο των κεντροδεξιών ψηφοφόρων.
Στη Ρηγίλλης λένε ότι αν οι υποψήφιοι αυτοί δεν πάνε καλά, κανείς δεν θα μπορέσει να κατηγορήσει τον πρόεδρο του κόμματος για διχαστική πολιτική, ενώ η ευθύνη θα μοιραστεί.
Ο κίνδυνος για τον Αντώνη Σαμαρά είναι την «επομένη» των εκλογών, όταν η κα Μπακογιάννη πιθανώς θα προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος και μία σειρά από τους περιφερειάρχες και δημάρχους, που θα έχει στηρίξει η ΝΔ, να πάνε μαζί της και να της προσφέρουν ερείσματα και μηχανισμούς στις τοπικές κοινωνίες.
Στο επιτελείο του Α. Σαμαρά αναγνωρίζουν ως υπαρκτό τον κίνδυνο αυτό, αλλά ευελπιστούν ότι οι απώλειες θα είναι μικρές και θα περιοριστούν στους «ορκισμένους μητσοτακικούς», όπως ο Διονύσης Χατζηδάκης στο Παλαιό Φάληρο, ή ο Σ. Σπύρου στην περιφέρεια Ιονίων, που προεκλογικά είχε καταφερθεί δημοσίως εναντίον του σημερινού αρχηγού της ΝΔ.
Ένας ακόμη πονοκέφαλος είναι τα «αντάρτικα» κυρίως σε ορισμένους δήμους.
Μέχρι στιγμής, σε επίπεδο περιφερειών πρόβλημα υπάρχει στην Πελοπόννησο, που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί παραδοσιακά η πλειοψηφία είναι κεντροδεξιά και εκεί ανήκει και ο νόμος Μεσσηνίας το προπύργιο του προέδρου του κόμματος.
Η κεντροδεξιά τώρα κατεβαίνει κατακερματισμένη, με κίνδυνο να κερδίσει την αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ, αν βρει τον κατάλληλο υποψήφιο.
Απέναντι στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ κ. Δράκο κατεβαίνει ο πρώην υπουργός της ΝΔ Πέτρος Τατούλης, που θα έχει την υποστήριξη και του ΛΑΟΣ, όπως και ο πρώην νομάρχης Αργολίδος κ. Δημήτρης Σαραβάκος, που επίσης μπορεί να κόψει κρίσιμες ψήφους.
Ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να ξεπεράσει τα προβλήματα στο επίπεδο των προσώπων, που, προς το παρόν, δεν δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στο εσωτερικό του κόμματος, δίνοντας ευρύτερη πολιτική διάσταση στις εκλογές και προσεγγίζοντας την Αριστερά.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να πολώσει το πολιτικό κλίμα, με επίκεντρο το Μνημόνιο με την τρόικα. Εκτιμά ότι μέχρι τον Νοέμβριο το πολιτικό κλίμα θα είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς θα έχουν φανεί οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής στο κοινωνικό σώμα, που θα τροφοδοτήσουν την δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και στους υποψηφίους της.
Με άξονα, λοιπόν, το κοινό σημείο της αντίθεσης στο Μνημόνιο θα επιδιώξει περαιτέρω προσέγγιση με τα κόμματα της Αριστεράς.
Η ηγεσία της ΝΔ θα επιθυμούσε η "συναντίληψη" αυτή σε επίπεδο κορυφής, να απελευθερώσει αριστερούς ψηφοφόρους που η ψήφος τους θα είναι κρίσιμη στο δεύτερο γύρο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν για τον Α. Σαμαρά την «πρόβα τζενεράλε» της αντιπολιτευτικής του τακτικής.
Ήδη τα στελέχη του κινούνται στη «γραμμή» να αναφέρονται συνεχώς στον «πρωθυπουργό του μνημονίου» και στην «κυβέρνηση του μνημονίου» και με άξονα την αντίθεση στο Μνημόνιο η ηγεσία της Ρηγίλλης θα επιχειρήσει να εμφανίσει το κόμμα ως τον πόλο μίας ευρύτερης «πατριωτικής συμμαχίας», με στόχο «την απαλλαγή από τα κελεύσματα των ξένων».