Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Ανοιχτή επιστολή υποψήφιου Δημάρχου
κ. Κεδίκογλου Βασίλη

Αγαπητοί μου συμπατριώτες:

Ζούμε σε έναν από τους ωραιότερους τόπους της οικουμένης και με μακρά ιστορία μας περιβάλλει το πράσινο του βουνού και το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, όμως όλοι έχουμε διαπιστώσει πως τα δημοτικά μας πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι δημοτικές υπηρεσίες υπολειτουργούν χωρίς πρόγραμμα, το προσωπικό κινείται χωρίς κατεύθυνση και στόχους. Τα προβλήματα διογκώνονται δισεπίλυτα και φορτώνουν με άγος τους δημότες. Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, περίπου ίδιας για ......
όλες τις δημοτικές ενότητες, συνοψίζεται σε δυσάρεστες διαπιστώσεις: Η καθαριότητα από αυτονόητη προϋπόθεση έχει αναχθεί σε ζητούμενο. Η ευρυθμία και τάξη έχουν αντικατασταθεί από την αταξία. Τα τροχοφόρα κινούνται ανεξέλεγκτα ολημερίς, τα βυτιοφόρα σκορπούν την δυσοσμία ακόμη και τα πρωινά, ενώ ο εκκωφαντικός θόρυβος των διτρόχων σκορπά τον εκνευρισμό. Οι κοινωνικές παροχές χωλαίνουν.
Το αγαθό του νερού είναι είδος σε ανεπάρκεια, από την Λιχάδα έως τα Βασιλικά. Η δεξαμενή της Ιστιαίας είναι αυτή του 1938. Όλα τα δημοτικά διαμερίσματα έχουν οξύ πρόβλημα ύδρευσης και αποχέτευσης, στερούνται δεξαμενών, ή υδρεύονται με αμιαντο- σωλήνες, ελλείψει τάχα χρημάτων, όταν η χρήση του 2009, του πρώην Δήμου Ιστιαίας έκλεισε με ταμειακά διαθέσιμα 1.600.000 ΕΥΡΩ! Η ισο-πολιτεία φαίνεται πως είναι απαγορευμένη γι’ αυτούς τους κατοίκους! Η γεωργική παραγωγή φθίνει, η άλλοτε ακμάζουσα κτηνοτροφία ελλείψει σφαγείου τείνει προς εξαφάνιση, η ανεργία και η υποαπασχόληση απλώνονται. Αγροτικοί δρόμοι ελλείπουν, τα φυσικά αμμορυχεία έκλεισαν για να διευκολυνθούν τα ιδιωτικά λατομεία!. Ο ποταμός, Ξηριάς, από πηγή πλούτου, έχει γίνει σκουπιδότοπος. Πολλά ρέματα καλυμμένα με βλάστηση αποτελούν παγίδες πλημμυρών. Τόποι απόθεσης των στερεών αποβλήτων, των μπάζων, δεν υπάρχουν. Όλες οι πόλεις από την Αιδηψό έως την Κάρυστο έχουν το Δημαρχείο τους, Η Ιστιαία έχει μια τρύπα και ακόμα περιμένει. Πόλεις χωρίς Δημαρχείο και Κοιμητήριο είναι πόλεις, χωρίς ταυτότητα. Όλα τα χωριά μας, από την Λιχάδα και τα Γιάλτρα, ως τον Αγιόκαμπο, τον Κρυονερίτη και τα Βασιλικά ασφυκτιούν ελλείψει σχεδίου πόλεως.
Την μεγαλύτερη ασφυξία υφίσταται η Αιδηψός, η κορωνίδα των λουτροπόλεων. Τα καλύτερα οικόπεδα της Αιδηψού είτε ευρίσκονται εκτός σχεδίου ή έχουν παραχωρηθεί σε χρήσεις μη παραγωγικές και είναι πολλά. Αξιοποιούμενα τουριστικώς μπορεί να προσθέσουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Γενικώς σε όλη την περιοχή έχουμε ζήτηση οικοπέδων και δεν έχομε οικόπεδα, με αποτέλεσμα να φουντώνει η ανεργία.
Η ΔΕΗ υποβαθμίζει τις πόλεις μας Αγ. Γεώργιο, Αιδηψό, Ωρεούς, Ιστιαία, Πευκί, με τα απαίσια εναέρια δίκτυα και υποσταθμούς. Η ύδρευση του πρώην δήμου Αιδηψού είναι πλημμελής και ανεπαρκής. Τα Γιάλτρα ουσιαστικά στερούνται πόσιμου νερού. Το δίκτυο αποχέτευσης τέθηκε σε λειτουργία με πλημμελή εγκατάσταση απόσμησης!!! Η Αιδηψός, τα Γιάλτρα, ο Αγ. Γεώργιος, ο Ν. Πύργος παραθεριστικά κέντρα, στερούνται πλαζ, αμμουδιάς, τα ρεύματα την μετέφεραν απέναντι. Χρειάζονται έργα προσάμμωσης.
Ο Αγ. Γεώργιος, η Λιχάδα πρέπει να αποφύγει την απομόνωση όχι μόνον με το καράβι, απαιτείται οδική επικοινωνία . Έχει ανάγκη ύδρευσης , πολεοδόμησης και το ταχύτερο λειτουργία βιολογικού καθαρισμού.
Η Αιδηψός το καμάρι του Ιαματικού τουρισμού νοιώθει τη χειρότερη εγκατάλειψη. Το κεντρικό Υδροθεραπευτήριο, ασυντήρητο υπολειτουργεί. Το Υδροθεραπευτήριο των Αγ. Αναργύρων, έργο του Τσίλερ, ανακηρυγμένο μνημείο, με εκδοθείσα την άδεια οικοδομής, αναμένει από το 2002 την έναρξη της αναστήλωσης. Όλα τα μνημεία της περιοχής μας από τον πύργο του Δροσίνη ως τον Μαραθιά, τον Αγ. Νικόλαο και το Κάστρο των Ωρεών φθείρονται ανυπεράσπιστα.
Οι Ωρεοί, πανάρχαιο κομβικό κέντρο επικοινωνίας με τη Μαγνησία και τις Σποράδες μένουν ανεκμετάλλευτοι και ως λιμάνι και ως παραθεριστικό κέντρο. Πλούσιος τόπος σε αρχαιολογικά ευρήματα μένει αναξιοποίητος. Το λιμάνι του Ν. Πύργου νεκρώνεται.
Το Πευκί παρά τις προσπάθειες δεν έχει νομοθετημένη παραλία. Οι παράκτιοι επαγγελματίες υφίστανται τις συνέπειες, βαριά. Το Πευκί είναι μοναδικό μέρος στο οποίο χείμαρρος δεν έχει εκβολές, εκβάλλει στα σπίτια. Το σχέδιο πόλεως παραμένει αναξιοποίητο, ενώ οι ακτές του διαβρώνονται.
Όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως της καθαριότητας, ιδίως , της ύδρευσης, της αποχέτευσης, των αγροτικών δρόμων, της κοινωνικής φροντίδας, της επικοινωνίας κλπ. είναι ιδιαίτερα οξυμμένα σε όλα τα χωριά μας στα μικρά διαμερίσματα, από τη Λιχάδα μέχρι και τα Βασιλικά .
Τέλος, οι πρώην Δήμοι δεν επέδειξαν ευαισθησία για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού: ηλικιωμένους, νήπια και παιδιά. Κέντρα ανοιχτής περίθαλψης ηλικιωμένων, (ΚΑΠΗ) δεν υπάρχουν, οι παιδικοί σταθμοί δεν εξαρκούν, αίθουσες σχολείων που εγκαταλείπονται, ελλείψει μαθητών, δεν αξιοποιούνται με αναδιαρθρώσεις τάξεων, τμημάτων και άλλες χρήσεις.
Όσο για τον αθλητισμό, ένα αθλητικό κέντρο δεν υπήρξε στα ενδιαφέροντα της απερχόμενης τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αν σε όλα τα παραπάνω, που είναι μερικά από όσα συμβαίνουν, προσθέσουμε: την απουσία εποπτείας στο Κ. Υγείας, τα δυσμενή οικονομικά των τέως Δήμων, την πλημμελή αστυνόμευση, (παρά τις προσπάθειες του ελλιπούς προσωπικού), αν προσθέσουμε την Κυβερνητική εγκατάλειψη στα δημόσια έργα – περιμετρική Αιδηψού, οδός Ιστιαίας Βουτά, Αιδηψός ,Ροβιές κλπ. όλοι συμφωνούμε πως δεν πάει άλλο. Γενική είναι η απαίτηση ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, να αποκτήσουμε μια αξιόπιστη και αξιοσέβαστη δημοτική εξουσία, έναν ΔΗΜΟ παραγωγική μονάδα, ο οποίος να προωθεί και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του τόπου. Στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης αντιστρατεύονται τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον τόπο εις βάρος της ανάπτυξής του, γι αυτό μια τέτοια εξουσία προϋποθέτει στήριξη σε ευρεία και συμπαγή πλειοψηφία. Στην δημιουργία αυτής της πλειοψηφίας σας καλώ όλους να διαμορφώσουμε μια άλλη πορεία των πραγμάτων για την αξιοζήλευτη και όμορφη πατρίδα μας, πορεία ανάπτυξης και προόδου. Η πατρίδα μας το αξίζει και εμείς αν θέλουμε το μπορούμε. Το θέλειν είναι δύνασθαι.

Βασίλης Σ. Κεδίκογλου