Βουλευτής Ηρακλείου
Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες
Συγκεκριμένη πρόταση του Λευτέρη Αυγενάκη στον Π. Γερουλάνο
Πρόταση να προχωρήσει η κυβέρνηση στην μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες και όχι μόνο στα καταλύματα, όπως έχει ήδη συμβεί, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, ενώ ζήτησε να προστατευθεί ο κλάδος των τουριστικών γραφείων και των τουριστικών λεωφορείων, αλλά και τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, και να .....
εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητά τους.
Ειδικότερα, στην παρέμβασή του επισημαίνει ότι «ο κλάδος των επιχειρηματιών τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, διότι αποκλείστηκε από την μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ κατά 4.5%, η οποία μέχρι στιγμής αφορά μόνο τα καταλύματα» και σημειώνει ότι «η Γενική Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και για τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία».
Κατόπιν, με βάσει το υπόμνημα που έχει καταθέσει η ΓΕΠΟΕΤ αναφέρει ότι «η μείωση του ΦΠΑ μόνο σε ένα τμήμα του τουρισμού -στα καταλύματα- είναι άδικη, καθώς την ίδια στιγμή σε όλες τις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες θα επιβληθεί τρίτη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2011 από το 11% στο 13%», ενώ προσθέτει ότι «μεγάλο μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων θα αναγκαστούν να επιρρίψουν στον καταναλωτή το επιπρόσθετο κόστους που θα προκύψει, μη μπορώντας πλέον να το απορροφήσουν». Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «η εν λόγω εξαίρεση ακυρώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τοποθετήσει την χώρα μας κοντά στον διεθνή ανταγωνισμό, καθώς ενδεικτικά ο συντελεστής ΦΠΑ στις επιβατικές μεταφορές με τουριστικά λεωφορεία ανέρχεται στην Ιταλία σε 10% σταθερά, στην Ολλανδία σε 7.5%, στη Γαλλία και την Ισπανία σε 7%, στο Βέλγιο σε 6%».
Δεδομένο θεωρεί επίσης ότι «η αύξηση του ΦΠΑ για τρίτη φορά μέσα σε 8 μήνες στα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία αφορά κυρίως τον περιηγητικό τουρισμό, ο οποίος είναι και ο πλέον προσοδοφόρος για την χώρα» και πως «οποιαδήποτε δε επιβάρυνση σε αυτόν θα έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στα τουριστικά έσοδα και άρα στο εθνικό μας εισόδημα». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «οι επιχειρήσεις που τον διοργανώνουν –τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία, σκάφη αναψυχής- μέχρι στιγμής και για να μην θεωρηθούν ασυνεπείς και αναξιόπιστες δεν μετακύλησαν τις δύο διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ κατά την διάρκεια του 2010 στους πελάτες τους, καθότι είχαν ήδη υπογράψει συμβόλαια με τα αντίστοιχα γραφεία του εξωτερικού από τον προηγούμενο χρόνο, τρόπο με τον οποίο κινείται η τουριστική αγορά παγκοσμίως». Ωστόσο, τονίζει ότι «η συνεχής απορρόφηση του κόστους που προκύπτει δεν είναι πλέον δυνατή από τους επιχειρηματίες, δεν υπάρχουν άλλες αντοχές από τους επιχειρηματίες».
Ως εκ τούτου, προτείνει στον αρμόδιο Υπουργό «να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ σε όλες τους τουριστικές υπηρεσίες και επομένως και στον κλάδο των τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων, αλλά και τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων προκειμένου να προστατευθεί ο κλάδος και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα αυτού».