Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προτάσεις του Σίμου Κεδίκογλου υιοθετεί ο κ. Σκανδαλίδης
και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Μετά τις δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για την παραχώρηση σε παραγωγούς, νέους αγρότες και συνεταιρισμούς 6.737 αγροτεμαχίων, συνολικής έκτασης 660.866 στρεμμάτων σε όλη τη χώρα, ο βουλευτής Ευβοίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση :
Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο κ.Σκανδαλίδης υιοθετεί μέρος των ......
απόψεων μου για το αγροτικό ζήτημα, για το οποίο έχω καταθέσει τις προτάσεις μου εδώ και καιρό. Τονίζω ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα πρέπει να ληφθούν τολμηρά μέτρα. Στη ρίζα των δεινών της γεωργικής μας παραγωγής βρίσκεται ο μικρός μέσος όρος αγροτικού κλήρου, που δεν επιτρέπει οικονομικά αποδοτικές καλλιέργειες.
Η παραχώρηση ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων δημόσιας ιδιοκτησίας είναι μία καλή αρχή, αλλά δεν επαρκεί. Πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη ενεργοποίηση και των ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων ιδιωτικής ιδιοκτησίας.
Η χώρα αντιμετωπίζει από τη μια οξύ επισιτιστικό πρόβλημα, ως απόρροια της πτώσης της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής και από την άλλη μεγάλη απώλεια εισοδήματος ως αποτέλεσμα της αδράνειας (αργίας) των πηγών της παραγωγής αυτής. Άμεση συνέπεια των παραπάνω είναι η διόγκωση των εισαγωγών ακόμη και για απλά κηπευτικά προϊόντα. Έχει καταντήσει κακόηχο ρεφραίν η φράση ``τελικά δεν παράγουμε τίποτα``. Πρώτο μέλημα είναι η συγκεντροποίηση των μικρής έκτασης γεωργικών τεμαχίων σε μεγαλύτερα ώστε να είναι δυνατή σύγχρονη οικονομική, μηχανική καλλιέργεια. Η συγκεντροποίηση της διάσπαρτης μικρής γεωργικής ιδιοκτησίας σε μεγάλες εκτάσεις είναι μεγάλη μεταρρύθμιση και για να επιτύχει, να μην υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις, πρέπει να γίνει εθελοντικώς με κατάλληλα ηθικά και οικονομικά κίνητρα.
Η γεωργική γη ανήκει κατά ένα μέρος στους κατ` επάγγελμα αγρότες και σε άλλους επαγγελματίες η Εισοδηματίες, Γεωκτήτες, κατά τεκμήριο αστούς. Οι αστοί ιδιοκτήτες γης σπάνια έως πολύ δύσκολα αποχωρίζονται την γεωκτησία τους. Ως εκ τούτου η συγκεντροποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και γεωργικές εκτάσεις που παραχωρούνται προς καλλιέργεια με μακροχρόνια μίσθωση.
Η συγκεντροποίηση του κλήρου σε μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις των 300 έως 400 στρεμμάτων είναι εκ των ων ου άνευ για την πρωτογενή παραγωγή και υπακούει στην ηθική βάση: Με δεδομένο ότι ο αγροτικός πληθυσμός ελαττώνεται η γη που εκ των πραγμάτων εγκαταλείπεται να περιέλθει προς εκμετάλλευση σε αυτούς που παραμένουν στην ύπαιθρο. Δύο τρόποι φαίνεται πως μπορεί να εφαρμοστούν: Να χορηγηθούν κίνητρα προς αγορά και ενοποίηση συνεχόμενων όμορων χωραφιών, η ανταλλαγή του συνεχομένου, με άλλο και σε διαφορετική θέση και περιοχή. Τα κίνητρα μπορεί να είναι άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις στον αγοράζοντα και φορολογική απαλλαγή του αντιτίμου της πώλησης χωραφιού για τον πωλητή επί μια δεκαετία τουλάχιστον είτε το τίμημα παραμένει ως χρηματικό κεφάλαιο είτε αν αυτό επενδύεται, στο εισόδημα της επένδυσης.