Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΛΕΠΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

«Η προστασία του περιβάλλοντος
απαιτεί εξειδικευμένες προσεγγίσεις κατά τόπους,
επισημαίνει η κυρία Περλεπέ».

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας», υπογράμμισε ότι απαιτούνται εξειδικευμένες προσεγγίσεις κατά περιοχή για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται, με κριτήρια που θα συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους.
Ειδικότερα για την Εύβοια ανέφερε:
«Στο νομό μου, το φυσικό περιβάλλον έχει υποστεί .....
τεράστιες αλλοιώσεις από τις πυρκαγιές του 2007, αλλά και από τις πλημμύρες του 2009 και του 2010. Βέβαια, το φυσικό αυτό περιβάλλον έχει καταστραφεί και από τον ανθρώπινο παράγοντα. Υπάρχουν περιοχές όπου η ζημιά είναι τεράστια. Σε άλλες περιοχές είναι μεγαλύτερη και σε άλλες μικρότερη. Έχουμε τη περιοχή της Μεσσαπίας που η ρύπανση είναι πάρα πολύ μεγάλη, έχουμε σε υψηλές ποσότητες εξασθενές χρώμιο και ευτυχώς ήδη δημοπρατήθηκε ένα μεγάλο έργο για την απομάκρυνση των στερεών τοξικών αποβλήτων, τα οποία έχουν μεταφερθεί στην περιοχή, θεωρώ, από βιομηχανίες των Οινοφύτων. Εδώ θα πρέπει η πολιτεία να επιληφθεί και βέβαια να «πέσουν» και μεγάλα πρόστιμα σε όλους αυτούς που δεν τηρούν τους κανόνες.
Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, επιχειρείται να μπει τάξη συνολικά στη χώρα και κατά τόπους. Εκσυγχρονίζεται το εθνικό νομικό πλαίσιο, ώστε και να ανταποκρίνεται στις αναγκαιότητες του σήμερα και να καλύπτει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η θεσμοθέτηση της ευθύνης για την προστασία της βιοποικιλότητας, η ενίσχυση της έρευνας, η προστασία μικρών παράκτιων υγροτόπων και άλλες εξειδικεύσεις, που μεριμνούν για την ιδιαιτερότητα της ελληνικής φύσης, είναι οι σημαντικές πλευρές αυτού του νομοσχεδίου.
Βεβαίως, υπάρχουν και ζητήματα που απαιτούν πιο εξειδικευμένες προσεγγίσεις. Οι ενστάσεις που διατυπώνονται από κατοίκους περιοχών, όπως για παράδειγμα στη Νότια και στη Κεντρική Εύβοια, για τις ρυθμίσεις όσον αφορά την αρτιότητα στις περιοχές NATURA,ή για τις επεκτάσεις των προστατευόμενων περιοχών, εκφράζουν την αντίθεση στη λογική της οριζόντιας εφαρμογής ενός μέτρου και βέβαια εκεί είναι και η δική μου αντίθεση, όταν δεν λαμβάνονται υπ' όψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου. Η φέρουσα ικανότητα ή η «ελαστικότητα» του περιβάλλοντος κάθε περιοχής, το ποσοστό χαρακτηρισμού NATURA μιας εδαφικής ενότητας, όπως π.χ. ενός δήμου, είναι στοιχεία που θα πρέπει να συνυπολογίζονται από την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.
Χρειάζονται διαχειριστικές μελέτες των προστατευόμενων περιοχών, αλλά και επίσπευση των διαδικασιών για χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις με έμφαση στα πολεοδομικά σχέδια, όπου αυτά δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί. Βέβαια, προτεραιότητα για πολεοδομικό σχεδιασμό πρέπει πρώτα από όλα να έχουν οι δήμοι που έχουν περιοχές NATURA».
Η κυρία Περλεπέ αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που έχει καταθέσει με άλλους δύο συναδέλφους της του ΠΑΣΟΚ, για να παραταθεί μέχρι τέλους Ιουνίου η προθεσμία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά την 1.1.2011 τα συλλογικά όργανα που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας με την ίδια σύνθεση και την ίδια χωρική αρμοδιότητα, ώστε να μην υπάρξει δυσλειτουργία στη διαδικασία εξέτασης των σχετικών αιτήσεων των πολιτών.