Να τα αλλάξει όλα θέλει ο Σ.Πιλάβιος,
αυτοκριτική από Π.Κόκκαλη
Τάκης Κανελλόπουλος: «Τραμπούκοι και απατεώνες»
Ο Τάκης Κανελλόπουλος πριν αποχωρήσει, γιατί είχε κανονίσει αγώνα μπάσκετ με τους παλιούς του συμμαθητές, είπε .....χαρακτηριστικά: «Το ποδόσφαιρο αποτελείται τραμπούκους και απατεώνες. Εγώ είμαι εκτός και δεν επιστρέφω. Είδα στην Αμερική την χαρά του αθλητισμού. Εδώ υπάρχει κρίση αξιών. Εάν δεν αποβάλλει την βία η ίδια η κοινωνία και η πολιτεία, τότε δεν γίνεται τίποτα».
Πόλυς Χατζηιωάννου: «Απεχθανόμαστε αυτό που αγαπάμε»
Μετά την δυναμική εκκίνηση του κ. Κανελλόπουλου, τον λόγο πήρε ο έτερος μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Πόλυς Χατζηιωάννου κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος: «Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η λέξη παράγοντας. Εγώ ήρθα στο χώρο σαν φίλαθλος. Θέλουμε να παίρνουμε τα παιδιά μας στο γήπεδο, αλλά πλέον δεν μπορούμε. Έχουμε αρχίσει να απεχθανόμαστε το άθλημα που μας ξεκουράζει. Παράδειγμα προς μίμηση είναι η Πρεμιέρσιπ. Εδώ δυστυχώς περιορίζεται η γκάμα των πραγμάτων που μπορεί να χαρεί ο φίλαθλος. Πρέπει να φτιάξουμε το προϊόν. Πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει να φτιαχτούν γήπεδο».
Τάσος Παπανικόλας: «Κυνηγηθήκαμε από την παράγκα»
Αμέσως μετά κατέθεσε την άποψη του, ο Τάσος Παπανικόλας. Ο πρώην πρόεδρος του Ατρόμητου, κατονόμασε τους κ. Γκαγκάτση και Μητρόπουλο ως υπεύθυνους για την κατάσταση που βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Αυτά που έχω ζήσει εγώ σαν παράγοντας, δεν τα έχουν ζήσει παράγοντες της Α’ Εθνικής. Κυνηγηθήκαμε από την παράγκα πολλές φορές», τόνισε ο κ. Παπανικόλας και συνέχισε λέγοντας: «δυστυχώς παίρνουμε το ποδόσφαιρο πολύ σοβαρά. Πάντως εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως ο Σοφοκλής (σ.σ. Πιλάβιος) και ο Πατρίκ (σ.σ. Κομνηνός) έχουν παγκόσμια αποδοχή και δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι τόσο καλοί που δεν αξίζουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Γιάννης Μώραλης: «Είμαστε μέρος του προβλήματος»
Ο Γιάννης Μώραλης παρενέβη παρακολουθώντας ως θεατής τη συζήτηση και παραδέχθηκε ότι οι παράγοντες είναι μέρος του προβλήματος: «Δεν θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι χώρος τραμπούκων. Ωστόσο παραδέχομαι ότι είμαστε μέρος του προβλήματος. Ο καθένας οφείλει να αναγνωρίσει τα λάθη του. Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τους εαυτούς μας. Δεν βοηθάει όμως μόνο να κατακεραυνώνουμε. Να λέμε και τα καλά. Αν λέμε μόνο τα κακά να αναφέρουμε και το δικό μας ρόλο».
Σοφοκλής Πιλάβιος: «Στόχος μου να αλλάξω το πλαίσιο»
Ο Σοφοκλής Πιλάβιος με τη σειρά του στάθηκε στον στόχο που έχει στον τελευταίο χρόνο της θητείας του ως πρόεδρος της ΕΠΟ: «Τα κανονιστικά πλαίσια στο ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξουν. Έχουμε 73 σελίδες κώδικες ποδοσφαίρου και άλλες 500 πειθαρχικού κώδικα. Υπάρχουν πολλά παράθυρα που μπορούν να ερμηνευθούν όπως θέλει ο καθένας. Ο μεγάλος στόχος μου και η μεγαλύτερη ευθύνη μου, την οποία αναλαμβάνω, είναι ότι αυτά πρέπει να αλλάξουν. Να ξαναγραφτούν όλα από την αρχή έχοντας βοήθεια από το εξωτερικό».
Σε ερώτηση αναφορικά με το αν πρέπει να αφαιρούνται βαθμοί από τις ομάδες όταν παρατηρούνται επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους, ο Σοφοκλής Πιλάβιος ανέφερε τα εξής: «Η αφαίρεση βαθμών είναι πολύ επικίνδυνη. Οι αγώνες πρέπει να παίζονται στα γήπεδα. Βεβαίως στην τρίτη υποτροπή, υπάρχει πρόβλεψη για αφαίρεση. Πάντως αυτό που πρέπει πρώτα να δούμε είναι η βούληση του καθενός. Θέλουν το 50-50; Θέλουν να κερδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο; Θέλουν την αφαίρεση; Να τα βάλουμε κάτω και μετά να δούμε το κατάλληλο πλαίσιο».
Ερωτηθείς για την οικονομική ανισομέρεια που παρατηρείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ομάδων μας, ο Σοφοκλής Πιλάβιος ανέφερε την πρόταση που έχει κάνει στον συνεταιρισμό: «Για δύο χρόνια ας μοιραστούν τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ. Να πάρει το 50% ο πρωταθλητής και τα υπόλοιπα να τα μοιραστούν οι άλλες ομάδες. Να φανεί ότι δεν γίνονται όλα για λεφτά».
Πατρίκ Κομνηνός: «Κοινωνικό πρόβλημα»
Ο Πατρίκ Κομνηνός από την πλευρά του υποστήριξε πως το ποδόσφαιρο είναι μέρος ενός γενικότερου κοινωνικού προβλήματος και έκανε λόγο για μια καθημερινή μάχη της νέας γενιάς με την παλιά: «Υπάρχει μία καθημερινή μάχη της νέας γενιάς με τους παλαιότερους παράγοντες. Ο Ρόλος μας, το στοίχημα είναι να αλλάξουμε αυτή την νοοτροπία. Να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι. Με τις παραστάσεις μας από το εξωτερικό. Το ποδόσφαιρο μας όμως για να γίνει αγγλικό, πρέπει πρώτα να γίνουν αγγλικά τα σχολεία μας, τα νοσοκομεία μας, το μετρό μας, οι Αρχές μας, η Αστυνομία μας. Το ποδόσφαιρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.
» Η ατιμωρησία υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της Πολιτικές, επιχειρηματικές. Το ποδόσφαιρο επομένως είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί. Ωστόσο η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο είναι ότι την Κυριακή βράδυ όταν υπάρχουν επεισόδια, την Πέμπτη τιμωρείται μία ομάδα. Αυτό είναι ένα βήμα μπροστά. Όμως για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα δεν πρέπει να στοχοποιούνται μόνο οι ομάδες. Πρέπει να τιμωρούνται οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων. Αυτό λοιπόν μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και πάντα ως μέρος της κοινωνίας».
Πέτρος Κόκκαλης: «Η νίκη με κάθε τίμημα ήταν το λάθος μου»
Ο Πέτρος Κόκκαλης παίρνοντας τον λόγο δεν έκρυψε πως ορισμένες φορές έβαλε πάνω από όλα τη νίκη του Ολυμπιακού. Αναγνώρισε πως αυτή η προσέγγιση ήταν λανθασμένη και μάλιστα δεν δίστασε να κάνει το λογοπαίγνιο «εμείς να νικάμε κι όλοι οι άλλοι...». «Η νίκη με κάθε τίμημα ήταν το λάθος μου. Το έκανα κάποιες φορές. Το ατομικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό, όταν επικρατεί ο κακώς εννοούμενος ανταγωνισμός. Πάντως πιστεύω ότι η γενιά μας, ο καθένας από το πόστο του βοήθησε και είχε θετική παρουσία».
Ο Πέτρος Κόκκαλης επίσης παραδέχθηκε ότι η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο τον αλλοτρίωσε: «Αλλοτριωθήκαμε περισσότερο από όσο έπρεπε. Δεν επιμείναμε στο γράμμα του νόμου. Πάντως το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται. Και επιμένω υπήρξαν και θετικά στοιχεία».
Τάσος Παπανικόλας: «Ας παραιτηθεί να σωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο»
Σε εκείνο το σημείο ανέβηκαν οι τόνοι με τον Τάσο Παπανικόλα να εξιστορεί ένα περιστατικό μετά το 2004 και την κατάκτηση του Euro από την Ελλάδα με πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα Μπέο και την εισβολή του στην Γ.Σ. της λίγκα χωρίς να έχει δικαίωμα τότε. «Κανείς από τους τρεις μεγάλους δεν αντέδρασε. Μάλιστα ο κ. Καρράς είπε ο Μπέος το έχει πληρώσει το ποδόσφαιρο και δικαιούται να ομιλεί. Σηκώθηκε και έφυγα... Αν είναι να σωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, ας παραιτηθεί!», είπε σε αυστηρό τόνο ο πρώην πρόεδρος του Ατρόμητου για τον Αχιλλέα Μπέο και συμπλήρωσε τονίζοντας: «Το κοινό περιμένει και θα χειροκροτήσει ακραίες δράσεις και αποφάσεις».
Γιάννης Μώραλης: «Υπέρ της αφαίρεσης εάν διαπιστωθεί πρόθεση»
Κληθείς να απαντήσει στην ίδια ερώτηση ο Γιάννης Μώραλης πήρε ως παράδειγμα τον τελικό Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του Ατρόμητου και τα όσα θλιβερά συνέβησαν στο ΟΑΚΑ: «Τι συμφέρον είχε ο κ. Αδαμίδης να γίνουν αυτά που έγιναν. Είναι διαφορετικό να χρεώνουμε πρόθεση, διαφορετικό αδυναμία. Εμείς είμαστε τόσα χρόνια στο χώρο και είμαστε ορισμένες φορές κυνικοί. Ναι έχω υπερασπιστεί και το παράλογο. Αλλά υπάρχει Αστυνομία που μπορεί να κάνει σωματικό έλεγχο. Όχι οι εταιρίες σεκιούριτι. Είμαι υπέρ της αφαίρεσης των βαθμών μόνο όταν μια ομάδα προωθεί τη βία με πρόθεση», είπε αρχικά ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού.
Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα τον μπασκετικό Παναθηναϊκό, ξεκαθαρίζοντας πως ο Ολυμπιακός είναι κατά της στοχοποίησης των οπαδών: «Δείτε το μπάσκετ. Να τιμωρούμε δηλαδή τον Παναθηναϊκό, την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, με αφαίρεση βαθμών; Έχουμε και εμείς ευθύνη, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Αν δεν δίνουμε τα εισιτήρια στους συνδέσμους και τα βγάλουμε στα εκδοτήρια, οι ίδιοι δεν θα τα πάρουν; Ή μήπως θα πάνε να τα πάρουν οι Πανεπιστημιακοί;».
Επανερχόμενος στο θέμα και για να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Σοφοκλής Πιλάβιος υπογράμμισε πως: «Της πολιτείας της αρέσει αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο», διότι με αυτό τον τρόπο η γενική δυσαρέσκεια εκτονώνεται στα γήπεδα και όχι στους δρόμους.
Σταύρος Αδαμίδης: «Δεν υπάρχει βούληση από την πολιτεία»
Από την πλευρά του ο Σταύρος Αδαμίδης είπε πως για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες που ενασχολείται με το ποδόσφαιρο, συμφωνεί με τον Γιάννη Μώραλη: «Σύμφωνα με τον κ. Μώραλη. Είναι πολύ λίγα τα πράγματα που μπορούν να κάνουμε εμείς. Η ΠΑΕ ΑΕΚ πρότεινε τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη και την διακοπή του πρωταθλήματος. Δεν έγινε τίποτα. Δεν υπήρχε απάντηση. Δεν υπάρχει βούληση από την πολιτεία. Μίλησα με τον κ. Μπιτσαξή και του είπα πρότεινε μας κάτι και θα το κάνουμε. Και μου είπε δεν ξέρω τι να προτείνω. Είναι αναγκαία η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα. Οι συλληφθέντες από τον τελικό έπρεπε να πάνε κατευθείαν στο αυτόφωρο. Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να συλλάβουμε ή να στείλουμε στον εισαγγελέα. Δυστυχώς υπάρχει αδιέξοδο», είπε ο πρόεδρος της ΑΕΚ και υπενθύμισε πως μετά τον τελικό Κυπέλλου, πραγματοποιήθηκε, η πορεία για την εργατική πρωτομαγιά, χωρίς να ανοίξει μύτη...
Πάτρικ Κομνηνός: «Η αντικειμενική και η υποκειμενική ευθύνη»
Στην δευτερολογία του ο Πατρίκ Κομνηνός συνόψισε, επισημαίνοντας ποιες είναι γραμμές δράσεις του ποδοσφαίρου και που σταματά πλέον αυτό να ευθύνεται για ό,τι συμβαίνουν στα γήπεδα: «Η δυνατότητα που αποδίδεται στο ποδόσφαιρο να λύσει όλα τα προβλήματα από μόνο του είναι λανθασμένη. Τα προβλήματα είναι κοινωνικά και πολιτικά. Για παράδειγμα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τον όρο αντικειμενική ευθύνη. Δηλαδή εάν ένας οπαδός φέρει διακριτικό κασκόλ, τότε τιμωρείται η ομάδα του. Στο εξωτερικό υπάρχει η υποκειμενική ευθύνη. Δηλαδή αυτός που κάνει επεισόδια συλλαμβάνεται. Στο Μπέρμιγχαμ-Αστον Βίλα μπήκαν 1.500 και συνελήφθησαν οι 1.000. Ευθύνη λοιπόν για αυτούς που μπαίνουν στα γήπεδα έχει η Αστυνομία. Εδώ στον τελικό έγιναν μόνο 13 συλλήψεις. Όσο δεν τιμωρείται ο φυσικός αυτουργός, είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα». Όσο για τη συμμετοχή του Αχιλλέα Μπέο στον συνεταιρισμό, ο γενικός διευθυντής της Superleague, είπε τα εξής: «Ο Μπέος και ο κάθε Μπέος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μονομερώς. Δεν μπορεί κανείς να του απαγορέψει να συμμετέχει εάν είναι εκλεγμένος νόμιμα».
Πόλυς Χατζηιωάννου: «Βρόμικο το ποδόσφαιρο»
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον Πόλυ Χατζηιωάννου να καταθέτει την πικρία του για αυτά που συνάντησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το ποδόσφαιρο είναι βρόμικο. Η Αστυνομία κάνει πολύ λίγα πράγματα. Αποτελείται άλλωστε από μισθωτούς των 1.000 ευρώ. Δυστυχώς οι περισσότεροι θα ξεσπάσουν στο γήπεδο και όχι στο κέντρο. Εδώ σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι οπαδικές εφημερίδες που αναπαράγουν τη βία».