Από την Ιωάννα Λαΐνη
Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, ολοκλήρωσε τις αποστολές του, ύστερα από τριάντα χρόνια, αφού προσγειώθηκε οριστικά στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της φλώριδας. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος μετά από την τελευταία αποστολή ανεφοδιασμού, του Διεθνούς Διαστημικού σταθμού, που......
κράτησε 13 ημέρες, πραγματοποίησαν μια περίοδο διαστημικών ταξιδιών, όπου η Αμερικάνικη κυβέρνηση έδωσε «διαταγή λήξης», λόγω του υψηλού κόστους τους.
κράτησε 13 ημέρες, πραγματοποίησαν μια περίοδο διαστημικών ταξιδιών, όπου η Αμερικάνικη κυβέρνηση έδωσε «διαταγή λήξης», λόγω του υψηλού κόστους τους.
Οι άνθρωποι που απασχολούνταν για το διαστημικό λεωφορείο, έφθαναν στους 3.000 περίπου, οι οποίοι δυστυχώς θα απολυθούν, αφού τελείωσε το διαστημικό πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά όμως το διαστημικό αυτό λεωφορείο που ονομάζεται «Χαμένη Ατλαντίδα», φαίνεται ότι θα παραμείνει, ακίνητο από εδώ και στο εξής, ως έκθεμα σε μουσείο.
Η NASA, άρχισε ήδη να αποσύρει όλα τα διαστημικά λεωφορεία, διότι τα επόμενα μέσα εναέριας κυκλοφορίας θα είναι τα διαστημόπλοια, αφού θα μπορούν να μας μεταφέρουν, μακρύτερα στο διάστημα.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το Αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα, δεν έχει κανένα σκάφος που να μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες, εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της, να απασχολήσει τον ιδιωτικό τομέα και να δράσει αναλόγως, καθώς πληροφορίες ακούγονται πως ήδη κάποιες ιδιωτικές εταιρίες, κατασκευάζουν σκάφη.
Μέχρι ως ότου ολοκληρωθούν όμως, οι κατασκευές των σκαφών οι Αμερικανοί, αστροναύτες θα μεταφέρονται στον Διεθνή διαστημικό σταθμό, από ρωσικά σκάφη Σογιούζ, τα οποία και θα έχουν πολύ υψηλά κόμιστρα.
Παρ’ όλα αυτά το επόμενο διαστημόπλοιο της NASA, σχεδιάζεται, όπου οι πρώτες προδιαγραφές του, θα παρουσιαστούν στο Αμερικανικό Κογκρέσο, πριν το τέλος του καλοκαιριού , και θα ονομάζεται «Orion» (Ωρίωνας), και το σχήμα του θα είναι κωνικό, αν και κανείς δεν ξέρει ακόμα πως θα μοιάζει, ο ένας οι περισσότεροι πύραυλοι που θα το μεταφέρουν στο διάστημα, με τελικό προορισμό τη Σελήνη, τους αστεροειδής ή τον Άρη.