Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Εκλογές 2012

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες της 6ης Μαΐου, στις οποίες κατά τα φαινόμενα τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα απωλέσουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα οδηγήσει τη χώρα για το επόμενο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι παρεμβάσεις της αππο τους δανειστές εταίρους.

Η κρίσιμη επιλογή των ψηφοφόρων θα έχει να κάνει με.....
την επικράτηση των «φιλοευρωπαϊκών» δυνάμεων ή την επικράτηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Όπως σημειώνει το Έθνος της Κυριακής, το πρώτο μέτωπο -πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- απλώνεται και προς τα αριστερά, όπου η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την επιλογή, και προς τα δεξιά προς τη ΔΗΣΥ της κ. Μπακογιάννη και τη Δράση του κ. Μάνου, που ακόμη κι αν δεν μπουν στη Βουλή, ασκούν επιρροή με τις ψήφους που θα έχουν πάρει.

Οι συσχετισμοί που θα προκύψουν απο την κάλπη θα είναι κρίσιμοι, ειδικά εάν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. Όπως αναφέρει η
Καθημερινή του Σαββάτου, εάν το πρώτο κόμμα κινείται σε σχετικά χαμηλά ποσοστά, το σενάριο των νέων εκλογών εντός ενός μήνα υποχωρεί σημαντικά και κατά τις διερευνητικές εντολές θα πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις.

Όπως σημειώνουν
Τα Νέα Σαββατοκύριακο, τα σενάρια της επόμενη ημέρας δείχνουν κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς η ΝΔ δεν δείχνει να αποκτά αυτοδυναμία, εκτός αν διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και περάσει κατά πολύ το 30%.

Στην περίπτωση που η ΝΔ αγγίξει ποσοστά της τάξης του 27% - 28% και ανεξάρτητα από την είσοδο εννέα ή δέκα κομμάτων στη Βουλή, δεν υπάρχει δυνατότητα αυτοδυναμίας.
Μπορεί δηλαδή το μπόνους των 50 εδρών να της δίνει υπερδιπλάσιο αριθμό εδρών από ό,τι στο ΠΑΣΟΚ -έστω κι αν η διαφορά τους κινηθεί σε χαμηλό ποσοστό- αλλά θα υπολείπεται κατά πολύ των 151, με τις οποίες θα αποκτούσε οριακή πλειοψηφία, καθώς συγκεντρώνει 123 έδρες.
Ενδεικτικό είναι πως η ΝΔ με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 30% δεν κερδίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε αν η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ διαμορφωθεί στις 8 μονάδες -αν συγκεντρώσει για παράδειγμα 26% έναντι 18% του ΠΑΣΟΚ- ακόμη και στην περίπτωση όπου το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή φτάσει παράλληλα το 9%.

Κυβέρνηση συνεργασίας προκύπτει ακόμη κι αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαμορφωθούν αθροιστικά στο 40%. Έτσι, με τη ΝΔ να λαμβάνει 24% και το ΠΑΣΟΚ 16% τα δύο κόμματα κατορθώνουν να έχουν 157 έδρες, κατακτώντας έστω και ισχνή πλειοψηφία. Σε ένα συνολικό ποσοστό της τάξης του 42% θα είχαν 166 έδρες, ενώ με 44% οι έδρες τους θα έφταναν τις 171.

Εκτός από το ποσοστό των κομμάτων που θα καταφέρουν να πιάσουν το 3% και να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα θα είναι πάντως και η αποχή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα αποχής ευνοούν τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα και άρα μπορούν να μεταφραστούν και σε περισσότερες έδρες για το πρώτο κόμμα, ενισχύοντας την πιθανότητα αυτοδυναμίας του.

Βενιζέλος: Χειρότερο σενάριο η ακυβερνησία


Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει πως το χειρότερο σενάριο της επόμενης ημέρας θα είναι η ακυβερνησία, ενώ στρέφεται εμμέσως κατά του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως όποιος επαγγέλλεται επαναληπτικες εκλογές, θέτει σε δοκιμασία τη χώρα.


Επίσης, σημειώνει ότι όταν το ΠΑΣΟΚ πάρει τη διερευνητική εντολή θα στραφεί και δεξιά και αριστερά, για να σχηματίσει τη μεγάλη «φιλοευρωπαϊκή συμμαχία  με όποιες πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν σε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.


Σαμαράς: Να δείξει ευθύνη το ΠΑΣΟΚ


Σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σημειώνει: «Η Νέα Δημοκρατία στα διόμισι χρόνια που μεσολάβησαν έδειξε περισσότερη υπευθυνότητα απ' όση έχει δείξει ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης. Παρά τη διαφωνία της με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μια σειρά από μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, γιατί ήταν για το καλό του τόπου. [...]».


«Για να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση θα δείξει τη  μισή υπευθυνότητα απ' όση δείξαμε εμείς απέναντί του...» επισημαίνει ο κ. Σαμαράς.