ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διήμερο σεμινάριο κατάρτισης για μελισσοκόμους πραγματοποιήθηκε στην Κάρυστο, στις 26 και 27 Ιουλίου 2012, από τον ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου – Δ. Ρήγας και τη συνδρομή της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου ( περιοχή Καλύβια ), συμμετείχαν πολλοί μελισσοκόμοι της ....
ευρύτερης περιοχής Καρύστου αλλά και άλλων περιοχών ( Χαλκίδα, Αλιβέρι, Κύμη ).Διήμερο σεμινάριο κατάρτισης για μελισσοκόμους πραγματοποιήθηκε στην Κάρυστο, στις 26 και 27 Ιουλίου 2012, από τον ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου – Δ. Ρήγας και τη συνδρομή της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου ( περιοχή Καλύβια ), συμμετείχαν πολλοί μελισσοκόμοι της ....
Η Κάρυστος είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες για τη μελισσοκομική της παράδοση, καθώς θεωρείται πρόδρομος της συστηματικής μελισσοκομίας με πρωτεργάτη τον πρωτοπόρο μελισσοκόμο Δημήτριο Ρήγα, προς τιμή του οποίου ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου φέρει το όνομά του.
Η κα. Τσίπη Μαρία, Διδάκτωρ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εργαστήριο Μελισσοκομίας, ήταν η εισηγήτρια των θεματικών ενοτήτων μελισσοκομίας :
α. Παραγωγή προϊόντων κυψέλης
β. Νομοθεσία – Προγράμματα
γ. Τυποποίηση, Εμπορία και Marketing μελισσοκομικών προϊόντων, κ.ά.
Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος σε θέματα, όπως :
Έρευνα και διάδοση της επιστημονικής γνώσης
Υγεία μελισσών
Καινοτομία για προϊόντα κυψέλης, κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή των νέων στο διήμερο αυτό, που είτε δραστηριοποιούνται στη μελισσοκομία , είτε σκέπτονται, σοβαρά, να ξεκινήσουν την επαγγελματικής τους δραστηριότητας με τη μελισσοκομία.
Στην διημερίδα παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κακάτσος Γεώργιος , ως εκπαιδευόμενος και από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Σταμάτη Καπελέρη, ο Γεωπόνος Αντώνης Παλαιολόγος, ο οποίος σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στις ενέργειες που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως :
Κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Π. Στ. Ε. για τον πρωτογενή τομέα, ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων και ημερίδων ανά την Περιφέρεια ( 1η Ημερίδα στην Κάρυστο – Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011 με θέμα : Η αιγοπροβατοτροφία – Μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Καρύστου ).
Έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου με την συμβολική ονομασία « καλάθι » αγροτικών προϊόντων από το Περιφερειακό Συμβούλιο ( με συμμετοχή και του Δήμου Καρύστου ).
Σειρά ημερίδων ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού για τις εναλλακτικές καλλιέργειες ( Χαλκίδα - με συμμετοχή του Δήμου Καρύστου , Θήβα, Λαμία ).
Δρομολόγηση διαδικασίας για τη σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης με σκοπό την προώθηση και προβολή των αγροτικών μας προϊόντων.
Δρομολόγηση διαδικασίας για τη δημιουργία διαδικτυακού τόπου ( stereagro. gr ) ενημέρωσης των αγροτών
Δρομολόγηση της διαδικασίας για το καλλιεργητικό πλάνο κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Γεωπονική Σχολή - Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας σχετικά με την πιστοποίηση του Καρυστινού μελιού, γνωστού ως ερεικόμελο ή κισσουρίσιο μέλι.
Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Γεωπονική Σχολή - Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, για την ταυτοποίηση των ειδών , Τσάϊ του βουνού – Όχης, Χαμορίγανη, κ.ά.
Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Κτηνιατρική Σχολή για την ταυτοποίηση των φυλών : πρόβατο και γίδα Καρύστου και ένταξης της ντόπιας γίδας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για βιώσιμη παραγωγή από εκτροφές χαμηλών εισροών ( 1η συνάντηση – ενημέρωση στην Κάρυστο μετά τις 15/8/2012 ), με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής γιδοτροφίας
Συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την ανάπτυξη της απασχόλησης μέσω των κοινωνικών επιχειρήσεων, με βάση τον πρόσφατο νόμο 4019/2011 για την Κοινωνική Οικονομία ( Ημερίδα στην Κάρυστο στα μέσα του Σεπτέμβρη ) και με παρεμβάσεις από νεοσύστατες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις συλλογικού και παραγωγικού σκοπού
Συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ινστιτούτα έρευνας για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και ανάδειξη του αιθέριου θησαυρού του ορεινού όγκου Όχη της περιοχής Καρύστου.
Την επικείμενη υλοποίηση του προγράμματος LEADER Αλιείας στο Δήμο Καρύστου.
Επισημαίνεται ότι παρόμοιες συνεργασίες ή και άλλες που μπορούν να αναδείξουν την τοπική βιοποικιλότητα και όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας , υποστηρίζονται μέσω συνεργασιών φορέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Το παρόν στο σεμινάριο κατάρτισης μελισσοκόμων στην Κάρυστο έδωσαν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων κ. Σταμπέλος Δημήτριος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρύστου κα. Γάσπαρη Μαρία, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρύστου κ. Δρόσος Κων/νος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ραβιόλος Ελευθέριος., ενώ το παρακολούθησαν ο Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας κ. Βλαχόπουλος Δημήτριος και η Τεχνολόγος Γεωπονίας Αγροτικής Οικονομίας Αλιβερίου κα. Ντούνη Κων/να.
Υπεύθυνοι της οργάνωσης του σεμιναρίου ήταν ο κ. Στελιάκος Απόστολος και η κα. Τσαπέπα Μαρία από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου.
Τέλος, σημειώνεται ότι σεμινάρια κατάρτισης μελισσοκόμων πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις Βαρδάτες Φθιώτιδας, στη Θήβα Βοιωτίας και στην Ιστιαία Εύβοιας.