ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Συμεών Κεδίκογλου για την αντιμετώπιση των φαινομένων ατιμωρησίας στο ελληνικό δημόσιο
Αύριο Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου συζητείται στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο Συμεών Κεδίκογλου σύμφωνα με την οποία: Ενώ έχει ψηφισθεί από τον περασμένο Μάρτιο νόμος που ορίζει ότι η σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελείται πλέον κατά πλειοψηφία από δημοσίους υπαλλήλους αλλά ....
και με δικαστικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συχνά φαινόμενα ατιμωρησίας από «συναδελφική αλληλεγγύη», πρόταση εξάλλου που είχε εισηγηθεί με επιστολή του στον τότε Υπουργό ο ίδιος ο βουλευτής, ακόμα σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένα πειθαρχικό με τη νέα σύνθεση, αφήνοντας έτσι τον νόμο ανεφάρμοστο.Ο Συμεών Κεδίκογλου για την αντιμετώπιση των φαινομένων ατιμωρησίας στο ελληνικό δημόσιο
Αύριο Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου συζητείται στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο Συμεών Κεδίκογλου σύμφωνα με την οποία: Ενώ έχει ψηφισθεί από τον περασμένο Μάρτιο νόμος που ορίζει ότι η σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελείται πλέον κατά πλειοψηφία από δημοσίους υπαλλήλους αλλά ....
Τη σπουδαιότητα του ζητήματος που θίγει ο βουλευτής υπογραμμίζουν και τα πρόσφατα δημοσιεύματα με δηλώσεις και στοιχεία που προσκομίζει ο κ. Ρακιντζής, επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, για τις «ποινές-χάδι» ακόμα και σε περιπτώσεις παιδεραστίας καθηγητών σε σχολεία!
Η ερώτηση του βουλευτή προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ως εξής:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Νέα πειθαρχικά συμβούλια δημοσίων υπαλλήλων
Κύριε Υπουργέ,
Ο νόμος 4057 του 2012, που ψηφίσθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ρυθμίζει ζητήματα Πειθαρχικού Δικαίου δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς, ενώ αλλάζει και τη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, στα οποία, προκειμένου να διασφαλίζονται οι αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας συμμετέχουν, κατά κύριο λόγο, δικαστικοί λειτουργοί.
Σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια δημοσίων υπαλλήλων, απαρτίζονταν κατά πλειοψηφία από δημοσίους υπαλλήλους με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά υποθέσεις στις οποίες υπάλληλοι αθωώνονται ή καταδικάζονται με πολύ μικρές ποινές ακόμα και όταν το παράπτωμά τους είναι σοβαρό. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή ο οποίος έκανε λόγο για υπερβολικά επιεικείς ποινές, εσφαλμένες εκτιμήσεις αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ. αναφορικά με τις 1900 αποφάσεις πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων που κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του μόνο πέρυσι (2011).
Βάσει της νέας εκσυγχρονισμένης νομοθεσίας για την εκδίκαση υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων, εδώ και δύο μήνες τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα έπρεπε να απαρτίζονται από δικαστικούς και νομικούς συμβούλους. Παράλληλα, η εκδίκαση των υποθέσεων θα έπρεπε να ολοκληρώνεται εντός έξι μηνών.
Η πραγματικότητα σήμερα λέει ότι περίπου 5.000 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων εκκρεμούν εις βάρος υπαλλήλων για υποθέσεις που αφορούν από υπηρεσιακά παραπτώματα έως εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), ενώ από την παραπάνω υπηρεσία της Δημόσιας Διοίκησης έχει αφαιρεθεί πλέον η δυνατότητα να κάνει ενστάσεις. Αυτό σε συνδυασμό με το φόρτο εργασίας των δικαστικών που προκαλεί αμφιβολίες αν θα τούς επιτρέψει σύντομα να ασχοληθούν και με αυτή την αρμοδιότητα, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες ότι τα φαινόμενα ατιμωρησίας στο Δημόσιο θα ενταθούν.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Έχουν συσταθεί τα νέα πειθαρχικά συμβούλια βάσει του ν. 4057/2012 και αν ναι, για πόσες υποθέσεις έχουν συνεδριάσει;
2. Αν όχι, γιατί δεν έχουν συσταθεί και πότε αναμένεται να γίνει αυτό;