Αν
ένας δημοτικός αξιωματούχος λήστευε μια Τράπεζα και «δώριζε» τα χρήματα
στον Δήμο, η αποδοχή τους δεν θα ήταν «προς το συμφέρον του Δήμου».
Δελτίο Τύπου
Της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Τραχηλίου – Παραμεριτών – Παρθενίου – Αγίου Λουκά – Αγίου Ιωάννη – Αγίου Γεωργίου – Θαρρουνίων – Κρεμαστού
Αρ. 2/28-4-2013
Μάχεσθαι χρη τον δήμον υπέρ του νόμου ώσπερ τείχους
Ηράκλειτος
Με την απόφασή της αρ. 19/2013, η Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 Ν. Ευβοίας-Βοιωτίας, απέρριψε προσφυγή του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου κατά της απόφασης αρ. 4915/269265/18.1.2013 της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπης Γερακούδη.
Με την απόφαση αυτή της κ. Γερακούδη έχει ακυρωθεί η.... απόφαση 150/2012 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Με την τελευταία, ο Δήμος είχε αποδεχτεί την «δωρεά», από τον Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου καταπατημένης δημόσιας έκτασης στην «Μεγάλη Βόλτα» Παραμεριτών, με σκοπό την χωροθέτηση, εκεί, εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.
Η ίδια η απόφαση 19/2013 κινείται στο πλαίσιο της φορμαλιστικής νομικής λογικής των τελευταίων αποφάσεων (10/2013, 14/2013, 16/2013) της Επιτροπής του άρθρου 152. Με τις αποφάσεις αυτές, η Επιτροπή του άρθρου 152 είχε υιοθετήσει μια στάση ενδοστρέφειας: με την επίκληση κανόνων τυπικής φύσεως περιόριζε την ελεγκτική της αρμοδιότητα και παρέπεμπε για τον έλεγχο των παρανομιών της διοίκησης σε άλλα όργανα (διοικητικά ή δικαστικά).
Στην περίπτωση της απόφασης 150/2012 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, τον ουσιαστικό νομικό έλεγχό της τον έχει διενεργήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία και την ακύρωσε. Αποδείχθηκε υπερβολικά φιλόδοξο, από πλευράς των υπευθύνων του Δήμου, να περιμένουν ότι η Επιτροπή του άρθρου 152 θα τους κάλυπτε, ακυρώνοντας απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στην απόφαση 19/2013, η ίδια φορμαλιστική νομική λογική της Επιτροπής του άρθρου 152 κατέληξε, έστω εμμέσως, υπέρ του ελέγχου της παρανομίας των οργάνων του Δήμου. Στο κείμενό της περιλαμβάνεται και το σημείωμα της Συντονιστικής Επιτροπής, με καταγραφή σοβαρών νομικών παραβάσεων της όλης μεθόδευσης «χωροθέτησης» του εργοστασίου σκουπιδιών στις Παραμερίτες. Οι παραβάσεις αυτές θα αποδεικνύονται όλο και πιο σημαντικές για την κρίση των οργάνων, διοικητικών και δικαστικών, που θα επιληφθούν της υπόθεσης αυτής, όσο τα όργανα αυτά θα διενεργούν έλεγχο ουσίας.
Η σημασία της απόφασης 19/2013 της Επιτροπής του άρθρου 152 δεν περιορίζεται, προφανώς, στο «ιδιοκτησιακό» ζήτημα των καταπατημένων της «Μεγάλης Βόλτας» Παραμεριτών. Δυνάμει της διάταξης του άρθρου 231 του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») επάγεται ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ από όλα τα διοικητικά όργανα, και πρώτα από τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου. Η υποχρέωση συμμόρφωσης περιλαμβάνει όσα αναφέρονται στο άρθρο 50 παρ. 4 του Π.Δ. 18/1989, δηλαδή την υποχρέωση ΟΛΩΝ των διοικητικών οργάνων να συμμορφώνονται ανάλογα με κάθε περίπτωση, με θετική ενέργεια προς το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου, ή να απέχουν από κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη προς όσα κρίθηκαν από αυτό.
Οφείλει, συνεπώς, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, να καταγγείλει «χωρίς καθυστέρηση» το συμβόλαιο 3.973/21-11-2012 «δωρεάς εν ζωή» της Καλομοίρας Μπαράκου ως άκυρο, να αναγνωρίσει ότι δεν είναι κύριος της επίμαχης έκτασης, και να παύσει κάθε πράξη νομής της έκτασης αυτής. Τέτοια πράξη νομής ξένης έκτασης (και μάλιστα δημόσιας) συνιστά και η προώθηση της χωροθέτησης εργοστασίου σκουπιδιών, με τον ισχυρισμό ότι (δήθεν) πρόκειται για «δημοτική έκταση». Πρέπει, συνεπώς, το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης-Αλιβερίου, να ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ την απόφαση 326/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία «γνωμοδοτεί θετικά» για την «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» του εργοστασίου σκουπιδιών στην «Μεγάλη Βόλτα». Αλλιώς ευθύνονται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, πλέον, και ατομικώς.
Και ας πάψουν να φωνασκούν τα φερέφωνα του δημάρχου ότι «η αποδοχή της έκτασης είναι προς το συμφέρον του Δήμου». Το «δημόσιο συμφέρον» περιορίζεται από τους νόμους. Αν ένας δημοτικός αξιωματούχος λήστευε μια Τράπεζα και «δώριζε» τα χρήματα στον Δήμο, η αποδοχή τους δεν θα ήταν «προς το συμφέρον του Δήμου». Το ίδιο ισχύει και για την καταπατημένη δασική έκταση της «Μεγάλης Βόλτας».
Η ακύρωση της απόφασης 150/2012 της Οικονομικής Επιτροπής ήταν άμεσο αποτέλεσμα των καταγγελιών της Συντονιστικής Επιτροπής μας. Την χαιρετίζουμε ως θετικό δείγμα ανταπόκρισης της Ελληνικής Πολιτείας στις καταγγελίες μαζικών παρανομιών, τις οποίες τέλεσαν στην συγκεκριμένη υπόθεση ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, εμπλέκοντας στις παράνομες πράξεις τους και τον Δήμο. Ακριβώς τον έλεγχο των παρανομιών των διοικούντων και της διοίκησης ΑΠΑΙΤΟΥΝ από κάθε αρμόδιο οι κάτοικοι της περιοχής, δίνοντας μάχη για την επιβολή της τήρησης των νόμων από όλους.
Η Συντονιστική Επιτροπή μας θα συνεχίσει αμείωτο τον αγώνα σε κάθε αρμόδια Υπηρεσία και Αρχή (Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Υπουργεία, Επιτροπές και Δικαστήρια), με καταγγελίες, προσκόμιση στοιχείων, υποβολή αιτημάτων και πραγματοποίηση παραστάσεων, για την πλήρη εκκαθάριση του τοπίου σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων της Νότιας Εύβοιας και την οριστική απομάκρυνση του εφιάλτη του εργοστασίου σκουπιδιών από την περιοχή μας.
Από την Συντονιστική Επιτροπή