Με επικεφαλής τον διευθυντή των σχολών προπονητών ΕΠΟ, Αριστοτέλη Μπατάκη, συνολικά 21 προπονητές –υποψήφιοι κάτοχοι διπλώματος UEFA Pro- και δύο εκπαιδευτές μετέβησαν στη Νιόν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της UEFA “UEFA Pro exchange students”, που στοχεύει στην εξέλιξη της εκπαίδευσης των προπονητών βάσει εξειδικευμένων θεμάτων.
Οι προπονητές, μεταξύ των οποίων αρκετοί διακεκριμένοι πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, φιλοξενήθηκαν στο σπίτι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας από τις 13 έως τις 16 Μαΐου 2013 και είχαν τη ευκαιρία να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν στο ηγετικό προφίλ του .....
προπονητή, στην κατοχή μπάλας, στις στατικές φάσεις, στη σχέση του προπονητή με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στη φυσική κατάσταση και την τακτική. Επίσης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το τελικό του Europa League Μπενφίκα-Τσέλσι και στη συνέχεια προχώρησαν σε μία εξειδικευμένη ανάλυση του αγώνα. Από πλευράς UEFA, στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι Howard Wilkinson (Αγγλία), Jacques Crevoisier (Γαλλία), Nico Romeijin (Ολλανδία), Peter Rudbaek (Δανία), Frank Ludolph (Γερμανία) και ο αξιωματούχος σε θέματα τεχνικής εκπαίδευσης Ioan Lupescu (Ρουμανία).Οι προπονητές, μεταξύ των οποίων αρκετοί διακεκριμένοι πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, φιλοξενήθηκαν στο σπίτι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας από τις 13 έως τις 16 Μαΐου 2013 και είχαν τη ευκαιρία να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν στο ηγετικό προφίλ του .....
Αριστοτέλης Μπατάκης (Τεχνικός διευθυντής σχολών προπονητών ΕΠΟ): «Ευχαριστούμε την UEFA για την προσπάθεια που καταβάλει με στόχο να αλλάξει την εικόνα και τη δουλειά του προπονητή προς το καλύτερο. Ο πρόεδρος, Μισέλ Πλατινί, αποδεικνύει εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται και στηρίζει τους προπονητές. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, εκπρόσωποι από τέσσερις χώρες φιλοξενούνται κάθε φορά στη Νιόν, όπου τους δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις. Κύριο θέμα αυτών των συναντήσεων είναι η διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Από τις 52 Ομοσπονδίες μέλη της UEFA, οι 40 έχουν το δικαίωμα να απονείμουν διπλώματα ισότιμα με αυτά της UEFA και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι μία από αυτές. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η πρόθεσή μου να ασχοληθώ αποκλειστικά με την εκπαίδευση νέων προπονητών αρχίζει να αποδίδει. Πολλοί από τους προπονητές που διακρίθηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα την εφετινή σεζόν έχουν παρακολουθήσει όλες τις φάσεις των σχολών που διοργανώνει η ΕΠΟ. Στόχος των σχολών είναι η επένδυση στη γνώση και στην εξειδίκευση. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και εύχομαι οι απόφοιτοι των σχολών να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Μιχάλης Μητροτάσιος (Εκπαιδευτής σχολών προπονητών ΕΠΟ): «Στην Ελλάδα, όσοι έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές προπονητών της ΕΠΟ, παρακολουθούν σεμινάρια και συνεχίζουν να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στη διεθνή ανταλλαγή απόψεων. Με αυτό τον τρόπο, εκπαιδεύονται άρτια και αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ του χθες και του σήμερα. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλάζει διαρκώς και όλοι εμείς προσπαθούμε να αξιοποιούμε τη γνώση που διαθέτουμε και τα συνεχή ερεθίσματα που δεχόμαστε, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση και εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Στράτος Βουτσακέλης (Εκπαιδευτής σχολών προπονητών ΕΠΟ): «Οι 21 υποψήφιοι προπονητές UEFA Pro, αφού ολοκλήρωσαν την 1η φάση εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, θα εξεταστούν εκ νέου για την απόκτηση του διπλώματος. Η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιμόρφωσης της UEFA “UEFA Pro exchange students” τους προσφέρει πολύτιμες γνώσεις, προκειμένου η επόμενη μέρα να τους βρει καλύτερους και έτοιμους για να αναλάβουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι σχολές προπονητών της ΕΠΟ, με την καθοδήγηση του κ. Μπατάκη, βάζει κάθε ημέρα κι από ένα λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε νέα γενιά προπονητών. Πιστεύουμε στις ικανότητες του Έλληνα προπονητή. Παράλληλα, έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΠΟ και της UEFA, γεγονός που μας κρατά στο στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη ποιοτικών και ολοκληρωμένων προπονητών».
Στέλιος Γιανακόπουλος (Υποψήφιος προπονητής UEFA Pro): «Με δεδομένη την τελική αξιολόγησή μας για την απόκτηση του διπλώματος UEFA Pro, η συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της UEFA ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Φιλοξενηθήκαμε στο σπίτι της UEFA, όπου όλοι οι εκπαιδευτές είχαν κάτι πολύτιμο να μας διδάξουν. Γεμίσαμε τα τετράδιά μας με χρήσιμες σημειώσεις. Αισθάνομαι τυχερός που βρίσκομαι ανάμεσα σε συναδέλφους γεμάτους φιλοδοξίες και δίψα για μάθηση. Αυτό το τετραήμερο μάς γέμισε με “πολεμοφόδια” για το μέλλον. Ευχαριστούμε τον κ. Μπατάκη και την UEFA για την ευκαιρία που μας έδωσαν».
Τάκης Γκώνιας (Υποψήφιος προπονητής UEFA Pro): «Το ποδόσφαιρο ανεβαίνει διαρκώς επίπεδο. Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος να παρακολουθούμε τις εξελίξεις είναι η γνώση. Αυτό ακριβώς κάναμε στο συγκεκριμένο τετραήμερο. Εκτός από τις πολύτιμες γνώσεις που αποκομίσαμε μάς δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με προπονητές από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα. Πιστεύω πως η συνολική προσπάθεια της UEFA θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν σύντομα και στο ελληνικό πρωτάθλημα».
Στέλιος Μανωλάς (Υποψήφιος προπονητής UEFA Pro): «Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ο τεχνικός διευθυντής των σχολών, Αριστοτέλης Μπατάκης, εξασφάλισαν εδώ και αρκετά χρόνια το δικαίωμα να πραγματοποιούνται στην Ελλάδα σχολές UEFA Pro. Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία, που συνέπεσε με τις συνεχής επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας και των ελληνικών συλλόγων. Κατά τη γνώμη μου, ο προπονητής βρίσκεται στο επίκεντρο του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο αλλάζει και είμαστε υποχρεωμένοι να ανανεώνουμε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας. Οι σχολές προπονητές της ΕΠΟ προσφέρουν στους προπονητές ακριβώς αυτό, δηλαδή τη δυνατότητα να βελτιώνουν τις ικανότητές τους και, μέσω της συνεχούς αποκόμισης γνώσεων, να γίνουν ανταγωνιστικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Μιχάλης Ζιώγας (Υποψήφιος προπονητής UEFA Pro): «Η διαρκής επιμόρφωση συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στη βελτίωση του προπονητή. Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στην ΕΠΟ όσο και στον κ. Μπατάκη και στους εκπαιδευτές, που κατάφεραν να φέρουν τον Έλληνα προπονητή σε ισότιμο επίπεδο με τους Ευρωπαίους συναδέλφους. Η ελληνική σχολή βρίσκεται ήδη σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Φυσικά, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και είμαι βέβαιος πως πολύ σύντομα οι Έλληνες προπονητές θα καταφέρουν να διακριθούν εκτός συνόρων».
Νίκος Νταμπίζας (Υποψήφιος προπονητής UEFA Pro): «Φιλοξενηθήκαμε για τέσσερις ημέρες από την UEFA και μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα εξαιρετικό σεμινάριο. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και πολύτιμα. Νομίζω πως, αν μη τι άλλο, πετύχαμε το σκοπό μας, δηλαδή να φύγουμε πλουσιότεροι σε επίπεδο γνώσης και εμπειρίας. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το περιεχόμενο του προγράμματος και είμαι σίγουρος πως το ίδιο αισθάνονται και τα υπόλοιπα παιδιά».
Οι 21 προπονητές που συμμετείχαν στο σεμινάριο της UEFA είναι οι Ανδρέου Νίκος, Βελιτζέλος Κωνσταντίνος, Γιαννακόπουλος Στέλιος, Γκώνιας Τάκης, Δήμος Μάρκος, Διαμαντόπουλος Σταύρος, Δρακόπουλος Αντώνης, Ζιώγας Μιχάλης, Θεοδωρίδης Θαλής, Κάκογλου Νικηφόρος, Μανωλάς Στέλιος, Μαραντας Γιώργος, Νταμπίζας Νίκος, Οφρυδόπουλος Σωκράτης, Παναγιωταράς Νίκος, Παπαπαναγής Περικλής, Σεροπιάν Μουράτ, Στράτος Θωμάς, Ταράσης Γιώργος, Τερεζόπουλος Δημήτρης, Τσιγαρίδας Λεωνίδας.