Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013
Πέντε προϋποθέσεις για την απονομή ελληνικού σήματος στα γαλακτοκομικά
Στην τελική φάση βρίσκεται η κατάρτιση των κριτηρίων τα οποία πρέπει να πληρούνται προκειμένου ένα γαλακτοκομικό προϊόν (παστεριωμένο γάλα, γιαούρτι, επιδόρπιο, ή τυροκομικό προϊόν) να φέρει το σήμα «ελληνικό προϊόν».
Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:
1. Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα θα είναι.....
υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι «ελληνικό» σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
2. Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
3. Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.
4. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.
5. Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε θεσπιστεί το 2009 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να ρίξουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος.
Η αγορανομική διάταξη του 2009 αφαιρέθηκε από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους κανόνες της ΕΕ.
Αναρτήθηκε στις
11:07:00 π.μ.