Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Τ Υ Π Ο Υ
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 6.00 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, έλαβε χώρα, η καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας - Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, σε συνεργασία με το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στη Μεγάλη Εορτή της Γέννησης του Χριστού.
Στην Εκδήλωση, την .....οποία παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των αρχών της Πόλεώς μας, μεταξύ των οποίων οι πρώην Βουλευτές κ. Άγγελος Πνευματικός - Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως και κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αντώνης Αφράτης και κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα, ο νέος Υποδιοικητής της Σχολής Πεζικού κ. Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδος κ. Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Βασιλείου, ο Πολιτευτής κ. Σταύρος Μακαρίου κ.ά. και πλήθος κόσμου, παρουσιάσθηκαν γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες Ελλήνων και ξένων συνθετών, καθώς και κάλαντα από τη Δημοτική μουσική μας παράδοση.
Ομιλητής ήταν ο Ιερολογιώτατος Πρωτοδιάκονος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Νεκτάριος Ευγενικός, ο οποίος έκαμε μία θαυμάσια και πρωτότυπη ομιλία με θέμα «ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΩΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ».
Στην ομιλία του, η οποία καταγοήτευσε το κοινό, ο π. Νεκτάριος επεσήμανε ότι «τα παραδοσιακά κάλαντα, αν και είναι κατασκευασμένα από τη λαϊκή σοφία, καθώς και κλασσικά μουσικά αριστουργήματα, αλλά και μοντέρνες χριστουγεννιάτικες μελωδίες είναι μεστά νοημάτων και θεολογικών, πολλές φορές, μηνυμάτων και μας εισάγουν με τον απλούστατο τρόπο της ευχάριστης ακοής, στο ουσιαστικό πνεύμα της Μεγάλης Εορτής και είναι άλλος ένας τρόπος για να βρούμε το νεογέννητο Θεάνθρωπο».
Παράλληλα, ο ομιλητής με σαφήνεια διατύπωσε την θέση ότι τα κάλαντα δεν είναι μόνο για τα παιδιά: «Θα ήμασταν ψεύτες αν λέγαμε τώρα πως τα κάλαντα είναι μόνο για τα παιδιά. Αλλά και αν ακόμη είναι, τότε εκπληρώνονται τα λόγια του προφητάνακτα Δαυίδ: ‘’εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον’’. Κατά συνέπεια όταν οι ενήλικες κατορθώνουν τα πάντα και το μόνο που έχουν ανάγκη είναι η ικανοποίησης των αναγκών τους, τα παιδιά θα τους επαναφέρουν στην τάξη, όχι τραβώντας τους το αφτί, αλλά λέγοντάς τους τα κάλαντα. Θα τους υπενθυμίσουν ότι χωρίς τη μεταβολή της καρδιάς, με την προς τον Χριστό πίστη, όλες οι κατακτήσεις του ανθρώπου στρέφονται εναντίον του ιδίου του εαυτού του και είναι σαν δίκοπο μαχαίρια στα χέρια ενός παιδιού».
Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και απένειμε ένα μικρό δώρο στα παιδιά της Χορωδίας, τα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή διακρίθηκαν σε άλλους τομείς (αθλητικούς αγώνες, μεταπτυχιακές σπουδές κ.τ.λ.), ή ακόμη συμπλήρωσαν πολλά χρόνια συμμετοχής στην Χορωδία - Ορχήστρα μας. Εκ μέρους των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μίλησε ο κ. Γεώργιος Γαϊτανάρος, πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την Χορωδία-Ορχήστρα της Ι. Μητροπόλεως και τους υπευθύνους της, στην οποία, όπως είπε, έμαθε πίστη, ομαδικότητα, αγάπη και πολλές άλλες αρετές.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόσοστομος ευχαρίστησε τους συντελεστικούς παράγοντες της Εκδήλωσης, τον Μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνο του Παιδικού Τμήματος κ. Άννα Ροδά, την Γενική Υπεύθυνη της Χορωδίας - Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο, μαζί με την βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφάτη, καθώς και τα 200 περίπου παιδιά πού συμμετέχουν σ' αυτήν, στα οποία, όπως είπε, αισθάνεται χρεωμένος, γιατί μετέδωσαν κάτι από την καρδιά τους, ενώ, παράλληλα, τα συνεχάρη όχι μόνο για την επιτυχία τους στην απόδοση των τραγουδιών, αλλά κυρίως για τις επιτυχίες τους στη μόρφωση και τη ζωή τους ευρύτερα, αφού, όπως είπε: «Σε εποχές που ακούγονται όλο δυσάρεστα πράγματα, είναι ευχάριστο ν' ακούμε χαρούμενες ειδήσεις και μάλιστα από τους νέους ανθρώπους».
Με αφορμή την ομιλία του εκλεκτού Πρωτοδιακόνου του, του π. Νεκταρίου, τον οποίον με εγκαρδιότητα αισθημάτων συνεχάρη, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι σκοπός της Γεννήσεως του Χριστού είναι η ανάπλαση του κόσμου, η λύτρωσή του από τις αμαρτίες μου μας ασκημίζουν τον βίο.
Τόνισε, ακόμη, με αφορμή την αναφορά του π. Νεκταρίου στην δ΄ ωδή των Καταβασιών των Χριστουγέννων ότι ο Χριστός είναι ένα «άνθος» που ομόρφυνε όλη την οικουμένη, και με την άρρητη ευωδιά που σκορπίζει, μας ξεκουράζει από την δυσοσμία των παθών, των αμαρτιών, της σαπίλας και της διαφθοράς που κατακλύζει τον κόσμο. Είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος: «Οι άνθρωποι ξοδεύουμε χρήματα για να αγοράσουμε αρώματα και πιστεύουμε, ακόμη και στην λεγόμενη αρωματοθεραπεία, γιατί, είναι αλήθεια, ότι η ευχάριστη οσμή μας δίνει άλλη διάθεση. Όμως το κάθε άρωμα χάνεται και εξατμίζεται σαν την νεότητα του ανθρώπου, όσο κι αν όλοι μας θέλουμε να μείνουμε αιώνια νέοι». Και συνέχισε: «Το μυστικό της αγέραστης νιότης είναι ο μόνον ο Χριστός. Το «αμάραντον» άνθος. Και όποιος είναι ενωμένος μαζί τμε τον Χριστό, μοιάζει με το κρίνο που δεν μαραίνεται ποτέ, ακόμη κι αν, όπως λέει το τραγούδι, ‘’σαν λουλούδι κάποιο χέρι, θα μας κόψει μιαν αυγή’’. Γιατί αυτό το χέρι θα μας μεταφυτεύσει σε ένα άλλο Κήπο, τον Κήπο της Εδέμ, την Βασιλεία του Θεού».
Τέλος, εξέφρασε την συγκίνησή του για την συμπλήρωση 34 ετών λειτουργίας και προσφοράς της Χορωδίας και θυμήθηκε τον ιδρυτή της, μακαριστό Προκάτοχο και Γέροντά του, Μητροπολίτη Χρυσόστομο Α΄ (Βεργή) με πολλή συγκίνηση.