Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ-ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 στις 18.00 το απόγευμα στην πάντοτε φιλόξενη Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, έλαβε χώρα η καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, σε συνεργασία με το ....
τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.
Στην Εκδήλωση παρουσιάσθηκαν γνωστές μελωδίες Ελλήνων συνθετών, τραγούδια από τη Δημοτική μουσική μας παράδοση και χορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, το οποίο ιδιαιτέρως εντυπωσίασε όλους τους παρευρεθέντες στην Εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Βοσκός, Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού και Αντώνιος Αφράτης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Μαυρομανωλάκης, ο τ. Βουλευτής και Ευεργέτης της Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός κ.ά.

Επίκαιρα μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Καλύβας, Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως και Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, ο οποίος αναφέρθηκε στη«διπλή γιορτή της ελευθερίας», του Ευαγγελισμού και της Απελευθέρωσης του Γένους.
Ως προς το γεγονός του Ευαγγελισμού, ο π. Χρυσόστομος τόνισε ότι εκεί «συναντήθηκαν οι δύο ελευθερίες: του Θεού και του ανθρώπου. Η καινούργια ζωή της ελευθερίας και της Αναστάσεως ανοίγεται πλέον για τον κάθε άνθρωπο μέσα στη χάρη του Θεού».
Αναφερόμενος στην Επανάσταση του 1821, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Αν συμπυκνώναμε την νεώτερη Ελληνική Ιστορία σε ένα και μόνο γεγονός αυτό θα ήταν σίγουρα η Επανάσταση του 1821. Όχι γιατί δεν υπάρχουν άλλα αξιομνημόνευτα γεγονότα, αλλά γιατί η δεκαετία του Αγώνα εμπεριέχει τόσο στιγμές μεγαλείου όσο και τραγικές στιγμές, που σκιαγραφούν με τρόπο γλαφυρό την ψυχοσύνθεσή μας ως Έθνους».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, στην οποία τα συμφέροντα και η διαπλοκή σε διεθνές και εθνικό επίπεδο θέτουν σε αμφισβήτηση κατακτήσεις αιώνων των λαών και των κοινωνιών, η ανάγκη να αναδείξουμε, να στηρίξουμε και να στηριχτούμε στις αρχές και τα οράματα του 1821, φαίνεται να είναι παρά ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη».
Τέλος, ο π. Χρυσόστομος ανέδειξε την σημασία που έχει η Ηγεσία του Τόπου, λέγοντας: «Ηγέτες θέλουμε την περίοδο αυτή. Ηγέτες φωτισμένους, καθαρούς, ικανούς, ανδρείους. ΗΓΕΤΕΣ της μετριοφροσύνης, της ταπείνωσης, της προσφοράς, της αυτοθυσίας, της έμπνευσης και της ελπίδας» και καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές ακροατήριο. 
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Στρατηγό της Σχολής Πεζικού κ. Γεώργιο Μαυρομανωλάκη, για την φιλοξενία της Εκδήλωσης, τους συντελεστικούς παράγοντες της Εκδήλωσης, τον Μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνο του Παιδικού Τμήματος και του Τμήματος εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών κ. Άννα Ροδά, τη Γενική Υπεύθυνο της Χορωδίας - Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο και τη βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφτη και τα 200 περίπου παιδιά πού συμμετέχουν σ’ αυτήν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «γι' ακόμη μια χρονιά, τα παιδιά κατάφεραν οι συντελεστές να μας χαροποιήσουν και να μας συγκινήσουν».
Ακόμη, χαρακτηρίζοντας ως εμπνευσμένη την ομιλία του π. Χρυσοστόμου, τόνισε ότι απετέλεσε μία «ευκαιρία συνειδητοποίησης από όλους μας της προσφοράς προσφοράς των Ηρώων του Γένους, ενώ υπήρξε και ένα ανεκτίμητο δώρο, αφού μας έδωσε τη δυνατότητα αναβαπτισμού στα σωτήρια μηνύματα Ευαγγελισμού και Εθνικής Επετείου».    
Με αφορμή δε την Εθνική μας Επέτειο, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «οι Έλληνες έχουν ευρύχωρη καρδιά, θερμά αισθήματα, αλληλεγγύη, φιλότιμο, λόγω της ανατροφής τους με τα νάματα του ελληνικού και ορθοδόξου πολιτισμού», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «μπορεί στην ιστορία μας, να υπήρχαν διαχρονικά σκαμπανεβάσματα, αλλά πάντοτε παρέμενε ένα ευσεβές λείμμα ή υγιές υπόλοιπο, που σαν τη ζύμη άλλαζε τον κόσμο».
Λαμβάνοντας δε αφορμή από το τραγούδι των παιδιών «Γυάλινος Κόσμος», σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και μουσική του Απόστολου Καλδάρα, τόνισε ότι «στ' αλήθεια χρειάζεται ένας νέος κόσμος, κι' αυτός θα γίνει μόνο με τον αναβαπτισμό στην τόλμη που διέθεταν οι Μάρτυρες και οι Ήρωές μας και στην αρετή που περιγράφεται στα συναξάρια των Αγίων μας, που οδηγούν στην αληθινή ελευθερία». «Οι ΄Ηρωες», είπε,«έσπειραν τη γη με τα κόκκαλά τους και γι' αυτό η ελευθερία είναι "απ' τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά"».
Τέλος και με αφορμή το τελευταίο τραγούδι με τίτλο «Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που τραγούδησε θαυμάσια ο δωδεκαετής μαθητής Νικηφόρος Κουρμπέτης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη «να προσέξουμε τα παιδιά μας». «Άλλωστε», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε, «τα παιδιά μας έδειξαν ότι αληθινά αξίζουν την προσοχή μας».