Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σφραγίστηκε από το «λευκό» της Αριστερής Πλατφόρμας στην ευρωδιακήρυξη του κόμματος, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και προεδρικών σε ορισμένα από τα ονόματα υποψηφίων που έπεσαν στο τραπέζι.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναμένεται να απαντήσει και ο Λάκης Λαζόπουλος στην πρόταση να είναι υποψήφιος.
Το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα....
αποτελείται από 21 κομματικά στελέχη και από 21 εξωκομματικές προσωπικότητες.
Σύμφωνα με την διαδικασία, στην οποία τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, είχαν τη δυνατότητα να ψηφίζουν και τα 15 εξωκομματικά στελέχη επιλέγοντας υπέρ, κατά ή λευκό, ενώ για τους κομματικούς υποψηφίους μπορούσαν να βάλουν μέχρι 7 σταυρούς προτίμησης.
Oι 16 εξωκομματικές προσωπικότητες, υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου ήταν:
- Κώστας Χρυσόγονος, συνταγματολόγος
- Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος
- Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
- Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος
- Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος
- Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ
- Ακης Αρχοντόπουλος, Κίνημα για το Νερό (ΕΥΑΘ)
- Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια
- Θέμης Κοτσιφάκης, Πρόεδρος της ΟΛΜΕ
- Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής και επικεφαλής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
- Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Δήμητρα Μανώλη, καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών
- Σατιχά Σουλεϊμάν, Ρομά
- Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός και σκηνοθέτης
- Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών
Από την Αριστερή Πλατφόρμα, η Σόφη Παπαδόγιαννη, η Δέσποινα Σπανού, ο Αλέκος Καλύβης, ο Γιάννης Τόλιος και η Μάγδα Σπηλιοπούλου.
Λευκό από την Αριστερή Πλατφόρμα
Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές εγκρίθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε «λευκό» μετά την απόρριψη τροπολογίας που προέβλεπε την εκπόνηση σχεδίου για την περίπτωση εξόδου από το ευρώ.
Παράλληλα, ενστάσεις διατυπώνονται για συνεργαζόμενους υποψήφιους ευρωβουλευτές.
Στη μία εκ των τροπολογιών που απορρίφθηκε αναφέρεται η πάγια θέση της Αριστερής Πλατφόρμας πως είναι αναγκαίο το κόμμα να εκπονήσει και να επεξεργαστεί, για κάθε περίπτωση, ένα σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη.
Όπως υποστηρίζουν, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που θα τη συνοδεύουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά μία καταστροφική επιλογή.
Η τοποθέτηση Λαφαζάνη
Τις βασικές ενστάσεις και τον προβληματισμό του για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που θα εκδηλωθούν από το εξωτερικό, ενόψει των Ευρωεκλογών, διατύπωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι είναι αναγκαίο «...να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό» και πρόσθεσε ότι απαιτείται «...μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό».
Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο, όπως η Κύπρος, τότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της, αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης».
Πυρά και από προεδρικούς
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό ήρθαν και από στελέχη της πλειοψηφίας. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, δύο ήταν οι λόγοι: οι διαχρονικές αντιρρήσεις για την πολιτική των συμμαχιών (ιδίως με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) και η αντίδραση κομματικών στελεχών με πολύχρονη παρουσία στους λεγόμενους «σταρ».
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του διευθυντή του Ινστιτούτου Πουλαντζά, Χάρη Γκολέμη, ο οποίος -σύμφωνα με τα Νέα- φέρεται να είπε: «'Έρχομαι εδώ και ακούω στους διαδρόμους για Βαρουφάκη και Λαπαβίτσα, και ερωτώ: δηλαδή πέραν του προέδρου και ενός στενού κύκλου ανθρώπων που ξέρουν τα ονόματα αυτά και άλλα, δεν υπάρχει τίποτα; Εμείς τι είμαστε εδώ; Τα κορόιδα που θα μπούμε στην ψηφοφορία για να έρθουν οι πρίγκιπες να ανακοινωθούν απλώς μετά βαΐων και κλάδων;»