Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ«ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΑΝΤΑΜΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ Τ’ ΑΪ – ΛΙΑ»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η Εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, ο Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. και ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Αλωνάκι» με θέμα: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Δυο αδέρφια ανταμώνουν στο χοροστάσι τ΄ Αϊ - Λια», την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 το βράδυ, στο Κάστρο Κανήθου.
Στην Εκδήλωση συμμετείχαν ο Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ιερεύς Παύλος ο Σκοπελίτης», υπό την διεύθυνση του Καθηγητού της Σχολής κ. Δήμου Τσίμπου, Λαμπαδαρίου ....του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Χαλκίδος και οι Ομάδες Δημοτικού Τραγουδιού, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Ευαγγέλου Παπαναστασίου, και Χορού του Συλλόγου «τ’ Αλωνάκι», και Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων, την οποία αποτελούσαν οι Μάνος Κουτσαγγελίδης στο Κανονάκι και στο τραγούδι, Ευάγγελος Παπαναστασίου στο Κλαρίνο, Ευάγγελος Σαραντίδης στο Βιολί, Ιάκωβος Ηλιάδης στο Λαούτο, Τάσος Αθανασιάς στο Ακορντεόν, Δημήτριος Καρασαββίδης στον Κεμεντζέ και το τραγούδι, Λάζαρος Ακριβόπουλος στα Κρουστά και ο Ηλίας Γάκος στο τραγούδι.
Στην έναρξη της Εκδήλωσης, ο δάσκαλος κ. Δημήτριος Λιανοστάθης  δραστηριότατοςΠρόεδρος του Συλλόγου «τ’ Αλωνάκι» καλωσόρισε τους παρισταμένους και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την ευλογία και την πολύτιμη στήριξή του, όπως χαρακτηριστικά είπε, για την πραγματοποίηση της Εκδήλωσης, τονΔ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. και την Πρόεδρό του κ. Ελένη Αϊδίνη, για τον φιλότιμο και ουσιαστικό κόπο που κατέβαλε ώστε ο χώρος να είναι έτοιμος για την μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση, την 23η Ε.Β.Α. για την παραχώρηση του Κάστρου Κανήθου, τις δύο Χορωδίες, τους μουσικούς και όλους τους συντελεστές.
Στη συνέχεια η κ. Ελένη Αϊδίνη, Πρόεδρος τουΔ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.  εξέφρασε τη χαρά της που, επί της Προεδρίας της στον Δημοτικό αυτό Οργανισμό πραγματοποιείται αυτή η σημαντική εκδήλωση, ευχαριστώντας κι εκείνη παράλληλα, όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της.
Το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης, άρχισε με τον Βυζαντινό Χορό των Ψαλτών, ο οποίος έψαλλε ως εισοδικόν το Απολυτίκιο τροπάριο των Ευβοέων Αγίων σε ήχο α΄, ενώ η Παραδοσιακή Χορωδία απέδωσε το τραγούδι «Ένα Σαββάτο βράδυ».
Στη συνέχεια παρουσίασαν οι δάσκαλοι κ. Μαρία Καψάλη και κ. Αναστάσιος Λαμπρινόπουλος επιμελήθηκαν παρουσίασαν μια εισαγωγή στο πνεύμα και το νόημά της, στην οποία επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική μουσική μας μοιάζει με ένα δέντρο που έχει δυο μεγάλα κλαδιά: το ένα είναι η βυζαντινή μας μουσική και το άλλο η παραδοσιακή μας δημοτική μουσική. Η μία εκφράζει τη σχέση, την πίστη και την αγάπη του ανθρώπου προς το Θεό και η άλλη την κοινωνία, τις σχέσεις των ανθρώπων, την καθημερινή ζωή. Το δημοτικό τραγούδι συγκαταλέγεται στα είδη της λαϊκής παράδοσης που διατηρήθηκαν ζωντανά ως σήμερα και ενσωματώθηκαν αβίαστα και λειτουργικά στο πολιτισμικό παρόν του λαού... Σημαντικό χαρακτηριστικό του δημοτικού ποιήματος είναι ο αναπόσπαστος δεσμός του με τη μουσική και το χορό. Έτσι στη μουσική των δημοτικών τραγουδιών παρατηρείται να διασώζεται ο αρχαίος ελληνικός ρυθμός, στους χορούς δε που τα συνοδεύουν, οι ρίζες τους να φθάνουν στον κυκλικό χορό», ενώ, συνεχίζοντας, ανέφεραν την άποψη του Ομοτίμου Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγορίου Στάθη, ότι «η εκκλησιαστική μουσική, ή αλλιώς η Ψαλτική τέχνη, και η Δημοτική μουσική, είναι δύο ομοούσιοι κλάδοι, που συναπαρτίζουν την εθνική μας μουσική κι αποτελούν μαζί  με τη γλώσσα μας και την πίστη μας, τα κυριότερα εκδηλώματα της ζωής μας. Σκύβοντας πάνω σ’ αυτό το κληροδότημα που μας άφησαν οι γενεές των πατέρων μας, βρίσκουμε τις ρίζες μας και διαπιστώνουμε τη συνοχή του γένους μας».
Το πρόγραμμα της Εκδήλωσης, στη συνέχεια, περιελάμβανε τους εξής Ύμνους και τραγούδια:
·           Μάνος Κουτσαγγελίδης:  «Μικρό Βλαχόπουλο».  
Βυζαντινός Χορός:  Δοξολογία, σε ήχο βαρύ επτάφωνο.
·           Χορωδία Παραδοσιακής: « Σηκώστε να χορέψουμε».
Βυζαντινός Χορός:  «Άξιον Εστί»  Ιακώβου Ναυπλιώτου, σε ήχο πλ. α΄.
·           Βυζαντινός Χορός:  « Μυστικώς ει Θεοτόκε παράδεισος...», σε ήχο πλ. δ΄.
Χορωδία Παραδοσιακής: «Σαν το ψηλό καμπαναριό».
Χορωδία Παραδοσιακής: «Στους Μύλους στον Αργασταρά».
Βυζαντινός Χορός:  « Ανοίξω το στόμα μου», σε ήχο δ΄ λέγετο.
·           Βυζαντινός Χορός:  «Όσοι εις Χριστόν – Δύναμις», σε ήχο α΄.
Χορωδία Παραδοσιακής: «Όταν με γέννας μάνα μου».
Χορωδία Παραδοσιακής: «Φοράς το Σαντικλέρι».
Βυζαντινός Χορός:  Κράτημα Παρθενίου Μετεωρίτου, σε ήχο α΄.
·           Ηλίας Γάκος: Καθιστικό τραγούδι «Γοβιός» (α΄ μέρος).
Βυζαντινός Χορός:  «Υμνούμεν σου Χριστέ», σε ήχο α΄.
Ηλίας Γάκος: Καθιστικό τραγούδι «Γοβιός»  (Β΄ μέρος)
Βυζαντινός Χορός:  «Ο Σταυρόν υπομείνας», σε ήχο α΄.
Κλείσιμο από την Ορχήστρα.
·           Μοιρολόϊ - σόλο κλαρίνο, από τον Ευάγγελο Παπαναστασίου.
Χορωδία Παραδοσιακής: «Γιάννη μου το μαντήλι σου».
Χορωδία Παραδοσιακής: «Μην είδατε τα δυο πουλιά».
Βυζαντινός Χορός:  «Τον Συνάναρχον Λόγον», σε ήχο πλ. α΄.
·           Βυζαντινός Χορός:  «Η Παρθένος σήμερον», σε ήχο τρίτο μέσο.
Χορωδία Παραδοσιακής: «Νερατζούλα φουντωμένη».
Χορωδία Παραδοσιακής: «Βγήκα ψηλά στα διάσελα».
·           Βυζαντινός Χορός: «Τον τάφο σου Σωτήρ», σε ήχο α΄ δίφωνο (νάο).
Χορωδία Παραδοσιακής: «Μια γαλάζια περιστέρα».
Χορωδία Παραδοσιακής: «Σάλα σάλα».
·           Δημήτριος Καρασαββίδης: «Πάρθεν᾽ η Ρωμανία» - Θρήνος Πόντου.
Βυζαντινός Χορός:  «Σε υμνούμεν»,  σε ήχο δευτερόπρωτο.
Δημήτριος Καρασαββίδης: «Αητέ’ μ επαραπέτανεν».
·           Χορωδία Παραδοσιακής: «Στην πληγωμένη μου καρδιά».
Βυζαντινός Χορός:  «Ο Σταυρός σου Κύριε», σε ήχο πλ. β΄.
·           Βυζαντινός Χορός:  «Αρματηλάτην Φαραώ», σε ήχο πλ. δ΄ κατά τριφωνίαν.
Χορωδία Παραδοσιακής: «Τι πατιρντί που γίνεται».
            Στο τέλος του Προγράμματος, όλοι μαζί (Βυζαντινή Χορωδία και Παραδοσιακή) τραγούδησαν και χόρεψαν το τραγούδι « Μήλο μου κόκκινο», ενώ στο τέλος έψαλλαν όλοι μαζί τον Αναστάσιμο Παιάνα «Χριστός Ανέστη».
Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε και με θερμότατους λόγους συνεχάρη όλους τους συντελεστές της Εκδήλωσης, την οποία χαρακτήρισε πολύ σπουδαία και συγκινητική, αφού έδωσε την δυνατότητα σε όλους τους παρακολουθήσαντας να διαπιστώσουν προσωπικά την αξία της κοινής παραδόσεως της ελληνικής μουσικής. Ακόμη, τόνισε την αξία που έχει για όλους μας η μετοχή στην παράδοση του γένους μας και η προβολή της, ως ουσιαστικό δείγμα της ζωής αυτού του Τόπου και του λαού μας, καλώντας όλους να μείνουν πιστοί σ’  αυτή την παράδοση.
Πολλοί Χαλκιδείς προσήλθαν στην Εκδήλωση και γέμισαν το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πόλεώς μας, μεταξύ των οποίων Ιερείς της Πόλεώς μας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, η Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. κ. Ελένη Αϊδίνη, η Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ. κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αντώνιος Αφράτης και κ. Λίλιαν Ζλακώνη, ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, ο τέως Βουλευτής και Ευεργέτης της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ. Άγγςλος Πνευματικός, ο Διευθυντής του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.  κ. Φώτιος Γκούνης κ.ά., πολλοί εκ των οποίων προσέφεραν τροόφιμα για την Τράπεζα Τροφίμων της Ιεράς Μητροπόλεως και φάρμακ για το Κοινωνικό Φαρμακείο και Ιατρείο της, ενώ όλοι καταχειροκρότησαν τους συντελεστές της Εκδήλωσης και εξέφρασαν την χαρά τους για την τόσο ποιοτική προσπάθεια, που απετέλεσε καρπό αγαθής συνεργασίας τόσων ανθρώπων και Φορέων.
Υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια της συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «τ’  Αλωνάκι», παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 12 μ. από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 fm) η εκπομπή «ΕΝ ΤΥΜΠΑΝΩ ΚΑΙ ΧΟΡΩ», την οποίαν επιμελούνται τα μέλη του Συλλόγου.