Ποιοι βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν
- Τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε η ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών του και η δημιουργία του πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα», υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η σχετική επιστολή εστάλη στο προεδρείο της Βουλής το πρωί της Παρασκευής.
Παναγιώτης Λαφαζάνης, Στάθης Λεουτσάκος,... Κώστας Ήσυχος, Ραχήλ Μακρή, Κώστας Λαπαβίτσας, Δημήτρης Στρατούλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοΐλης, Αθ.Σκούμας, Ιωάννης Σταθάς, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ελένη Ψαρέα, Θωμάς Κώτσιας, Αγλαΐα Κυρίτση, Βασίλης Κυριακάκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ιωάννα Γαΐτάνη, Λίτσα Αμανατίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Ηλίας Ιωαννίδης, Ζήσης Ζάννας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.
Δεδομένων των εξελίξεων, η «Λαϊκή Ενότητα» είναι ο πολιτικός σχηματισμός που αναμένεται να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και αυτό γιατί διατηρεί μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη από τη Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, που έχουν από 17 βουλευτές.
Το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία του νέου σχηματισμού από βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θεωρούντο προδιαγεγραμμένα.
Την Πέμπτη, λίγη ώρα μετά την εξαγγελία των πρόωρων εκλογών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προανήγγειλε τη δημιουργία του νέου σχηματισμού, δηλώνοντας πως «η Αριστερή Πλατφόρμα θα συμβάλλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλλει την ακύρωση όλων των μνημονίων».