Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Με λαμπρότητα και πληθωρική παρουσία των πιστών, παρά τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, πανηγύρισε η Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος  Λίμνης το Σαββατοκύριακο 31.10/1.11. 2015, προεξάρχοντος του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.
Το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου, ο.... Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στην Ι. Παράκληση προς τιμήν του Οσίου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ομίλησε διδακτικά προς το πλήθος των προσελθόντων προσκυνητών, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Στις στρατιωτικές Σχολές οι υποψήφιοι αξιωματικοί ονομάζονται δόκιμοι, διότι κατά το χρονικό διάστημα των σπουδών τους δοκιμάζονται, εκπαιδεύονται κι όταν τελειώσει επιτυχώς η δοκιμασία τους, προάγονται και γίνονται αξιωματικοί. Επίσης δόκιμοι ονομάζονται όσοι πηγαίνουν να γίνουν μοναχοί. Διότι κι αυτοί δοκιμάζονται στο Μοναστήρι, πριν γίνει η μοναχική κουρά τους.
Στους πνευματικούς αγώνες και στα πνευματικά παλαίσματα ποιοί είναι δόκιμοι ενώπιον του Θεού; Ποιοί κρίνονται άξιοι;
Απαντά ο απόστολος Παύλος, γράφοντας στη Β ́ προς Κορινθίους Επιστολή του: «Δεν είναι δόκιμος και άξιος βραβείου εκείνος που συνιστά τον εαυτό του, αλλά εκείνος που ο Κύριος τον συνιστά». Σύμφωνα με τον ορισμό του Απ. Παύλου δόκιμος δεν είναι εκείνος που αυτοθαυμάζεται ως δίκαιος η αυτοσυστήνεται στους άλλους ως ενάρετος, αλλ’ εκείνος του οποίου τα έργα ευλογεί ο Θεός.
Μας κάνει εντύπωση ότι όπως οι υποψήφιοι αξιωματικοί, οι υποψήφιοι μοναχοί η οποιοιδήποτε άλλοι υποψήφιοι πρώτα δοκιμάζονται και κατόπιν προάγονται και λαμβάνουν τα αξιώματα, έτσι και οι πιστοί χριστιανοί πρώτα δοκιμάζονται, για να αποδείξουν επάνω στα πράγματα εάν είναι όντως άνθρωποι του Θεού. Ο λόγος του Θεού μας βεβαιώνει ότι ο Θεός δοκιμάζει τους δικούς Του ανθρώπους. «Ως χρυσόν εν χωνευτηρίω εδοκίμασεν αυτούς».
Ο Όσιος Δαυΐδ δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε άξιος, γι’ αυτό και παρέχει συστάσεις γι’ αυτόν ο ίδιος ο Κύριος. Στους δοκιμασθέντες παρέχει συστάσεις ο Θεός και σ’ αυτή τη ζωή, διότι ευλογεί τα έργα τους και τη διακονία τους, αλλά και στην άλλη ζωή, διότι τους επαινεί δημοσίως ενώπιον των αγγέλων και των ανθρώπων λέγοντας: «Δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου»!
Κατά την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, έχοντας συλλειτουργούς, εκτός από τον άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Νικόδημο και τον άγιο Καθηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, πολλούς ακόμη Ιερείς της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως και παρεπίδημους - προσκυνητές, αλλά και τους Ιερομονάχους αδελφούς της Μονής.
Μετά την ανάγνωση της διατεταγμένης περικοπής του Ευαγγελίου (Λουκ. 16, 19-31), ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στον πλούσιο της Ευαγγελικής Περικοπής, ο οποίος ευφραινόταν «καθ’  ημέραν λάμπρώς», θέτοντας τον προβληματισμό, με τί ευφραίνεται καθημερινά ο καθένας και αντιπαρέβαλε την διαφορά της υλικής και γήινης ευφροσύνης με την αιώνια και άφθαρτη. Παράλληλα προέβαλε το πρόσωπο του τιμωμένου Οσίου Δαυΐδ, ο οποίος προτίμησε την πτωχεία και είχε την αιώνια απολαβή του πτωχού Λαζάρου.
Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στο Μοναστήρι και την συγκίνηση του για την πολυπληθέστατη παρουσία των πιστών προσκυνητών, οι οποίοι, παρά το δριμύ ψύχος και την συνεχή δυνατή βροχή, κατέκλυσαν την Ι. Μονή, οι οποίοι διηκόνησαν το αναλόγιο, ενώ συνεχάρη τον άγιο Καθηγούμενο π. Γαβριήλ και τους αδελφούς της Μονής, τους αγίους ιεροψάλτες, καθώς και όλους τους διακονήσαντες την Ιερά Μονή για την αγαθή έκβαση της πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους εόρτια, ιδιαιτέρως στον εορτάζοντα αδελφό της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Δαυΐδ Ψαράκη.
Η πάντα φιλόξενη Ι. Μονή Οσίου Δαβίδ επεφύλασσε για όλους τους προσκυνητές, και τις δύο ημέρες, ζεστή φιλοξενία και διανομή ευλογημένου φαγητού.