Στην Αθήνα διαδηλώνουν αύριο οι ρητινοκαλλιεργητές
Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Βόρειας Εύβοιας
Κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στην Αθήνα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στις 10 π.μ., διοργανώνει το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Βόρειας Εύβοιας, στην οποία θα συμμετάσχουν και συνάδελφοί τους από τα Μέγαρα και το Σοφικό Κορινθίας.
Διεκδικούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους εξωθούν στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους, πρακτικά στην εγκατάλειψη των δασών των οποίων αποτελούν άγρυπνους φρουρούς, φροντίζοντας για τον καθαρισμό του υπορόφου, τη διάνοιξη δασικών μονοπατιών που λειτουργούν σαν ζώνες πυροπροστασίας, επαγρυπνώντας για τον κίνδυνο ...
πυρκαγιάς, σπεύδοντας πρώτοι και συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατάσβεσή της εφόσον εκδηλωθεί, αφού γνωρίζουν το δάσος καλύτερα απ' τον καθένα, αλλά και για την λαθροϋλοτομία.
Εδώ και χρόνια τα προβλήματά τους διογκώνονται διαρκώς, το εισόδημά τους συρρικνώνεται και οι οικογένειες των ρητινοκαλλιεργητών δίνουν μάχη επιβίωσης. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης αύξησης της ανεργίας, πολλοί επέστρεψαν στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και στράφηκαν στη ρητινοκαλλιέργεια, η οποία διαρκεί 9 περίπου μήνες.
Δίκαιες διεκδικήσεις
Οι ρητινοκαλλιεργητές διεκδικούν η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν απ' το κράτος, εν είδει αποζημίωσης για τον καθαρισμό των δασών, να ανέβει πάνω από τα 50 λεπτά ανά κιλό ρητίνης. Το 2010 η ενίσχυση ανερχόταν στα 64 λεπτά το κιλό, ενώ σήμερα έχει πέσει στα 15 λεπτά. Μάλιστα, φέτος τους έγινε γνωστό ότι αν πληρωθούν για την παραγωγή του 2016 πριν τον Δεκέμβρη, η ενίσχυση θα δοθεί κατά 20% μειωμένη!
Διεκδικούν ακόμα λύση στο ζήτημα της φορολόγησής τους, καθώς από φέτος φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26%, συν 22% την πάγια προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο! Πρακτικά, μια οικογένεια που παράγει δέκα τόνους ρητίνη το χρόνο - μέσος όρος της παραγωγής - θα πάρει γύρω στα 3.000 ευρώ απ' την πώληση προϊόντος (30 λεπτά ανά κιλό προϊόντος πληρώνει η μοναδική στην Ελλάδα επιχείρηση που απορροφά τη ρητίνη), απ' τα οποία τα 1.250 πρέπει να καταβάλει στην εφορία!
Οι ρητινοκαλλιεργητές διεκδικούν ακόμα να λαμβάνουν δωρεάν τα αναλώσιμα της καλλιέργειας του πεύκου, όπως οι σακούλες για τη συγκομιδή της ρητίνης και η πάστα, το ειδικό οξύ, με το οποίο ερεθίζεται η τομή στο δέντρο προκειμένου αυτό να «ξεράσει» τη ρητίνη. Η πάστα, ακριβώς επειδή πρόκειται για χημικό προϊόν που έρχεται σε επαφή με τα δέντρα, ελέγχεται και αποδίδεται στους ρητινοκαλλιεργητές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ωστόσο, πέρυσι δεν τους δόθηκε αρκετή ποσότητα και φέτος αυτή μειώθηκε παραπέρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Να σημειωθεί ότι η δωρεάν διάθεση των αναλώσιμων θα ήταν μια ανακούφιση, καθώς οι ρητινοκαλλιεργητές πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα έξοδα κίνησης (πετρέλαιο, βενζίνη) αφού πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν ενοίκιο για το κομμάτι του δάσους που καλλιεργούν.
Προκλητική η στάση της κυβέρνησης
Το Σωματείο, μετά τις καταλήψεις των δημαρχείων Ιστιαίας και Λίμνης και τη συνάντηση που είχε με στελέχη του υπουργείου το Φλεβάρη, χωρίς να υπάρξει κάποια δέσμευση στα αιτήματά τους, κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις με οργανωμένη κάθοδο των ρητινοκαλλιεργητών στην Αθήνα.
Σε ανακοίνωσή του - απάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που χαρακτηρίζει την κινητοποίηση ακραία και αδικαιολόγητη, το Σωματείο αναφέρει ότι το υπουργείο ενώ γνώριζε τη μέρα της κινητοποίησης ζήτησε συνάντηση με το Σωματείο σε άλλες ημερομηνίες για να κερδίσει χρόνο, να υπονομεύσει τη μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία και να κάμψει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ρετσινάδων.
Τονίζει ότι απαιτεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με το Σωματείο τη μέρα της κινητοποίησης και να ανακοινώσει τις προθέσεις της μπροστά σε όλους τους ρετσινάδες.
Ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου, σχολιάζει ότι «αν ο υπουργός θέλει να λύσει προβλήματα, όπως ισχυρίζεται, να βγει στον κόσμο την Πέμπτη και να δεσμευτεί μπροστά του», σημειώνοντας ότι μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου ότι δεν προτίθεται να λάβει κανένα μέτρο που να θίγει τα συμφέροντα των ρητινοκαλλιεργητών, τη στιγμή που ήδη έχει δρομολογήσει τον αφανισμό του κλάδου.
Στον αγώνα για την επιβίωση οι ρητινοκαλλιεργητές δεν είναι μόνοι τους. Ηδη έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους σωματεία και μαζικοί φορείς της Εύβοιας. Ανάμεσά τους το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων Νηρέα, Ζούρα και Κελαϊδίτη ΑΕ, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Β/Κ Εύβοιας, τα Σωματεία Οικοδόμων Λουτρών Αιδηψού και Χαλκίδας, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εύβοιας κ.ά.
Τα δίκαια αιτήματά τους στηρίζει και το ΚΚΕ, που κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή.