Κυριακή 9 Ιουλίου 2017
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 το βράδυ, στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκε Συναυλία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, στα πλαίσια των τριήμερων Εκδηλώσεων για την παλαιά Πόλη της Χαλκίδος, με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Πολιτών «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ», με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, του Δήμου Χαλκιδέων και άλλων Φορέων και Συλλόγων της Πόλεώς μας.
Την Συναυλία έδωσε ο Χορός Ψαλτών «Τα πρώτα μου μελωδήματα» της Σχολής ....
Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Μπενή και απέδωσε πρόγραμμα, υπό τον τίτλο «Άγιος ο Θεός... Μέλη Αγγελοδίδακτα».
Την Εκδήλωση άνοιξε η κ. Λιλή Ελευθερίου, Πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτών «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ», στην συνέχεια η μαθήτρια της Σχολής κ. Κυριακή Παπαγρηγορίου παρουσίασε τη Χορωδία, ενώ ο Διευθυντής της Σχολής, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου, δρ Βυζαντινής Μουσικολογίας και πρωτοψάλτης κ. Γρηγόριος Αναστασίου, εισήγαγε τους ακροατές στο πρόγραμμα των Ύμνων.
Ο Χορός Ψαλτών, με πιστότητα στην Ψαλτική Παράδοση απέδωσε το πρόγραμμά του και κέρδισε τις εντυπώσεις όλων των προσελθόντων.
Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο Πολιτών για την πρωτοβουλία της διοργανώσεως του πολιτισμικού τριημέρου, αφού με αφορμή την εορτή της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, αναδεικνύει την ιστορικότητα της περιοχής γύρω από Αυτήν και δίνει αφορμή για την πραγματοποίηση των αναγκαίων ενεργειών για την προστασία και ανάδειξή της. Στα πλαίσια αυτά ανέφερε και τις πρωτοβουλίες της Ιεράς Μητροπόλεως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού, σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Διευθύντριά της κ. Καλαμαρά, για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης αποκατάστασης της ιστορικής Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.
Παράλληλα, συνεχάρη τον κ. Μπενή και τα μέλη του Χορού για την απόδοση των Ύμνων, τον κ. Αναστασίου για την εισαγωγή, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη της υπακοής όλων στο θέλημα του Θεού και στην προσήλωση στην Ορθόδοξη Πίστη και ζωή, χωρίς μίση, φανατισμό και διαιρέσεις, αλλά με πνεύμα αληθινής ενότητος, χωρίς οποιαδήποτε μορφή συγκρητισμού μεταξύ των ανθρώπων και των διαφορετικών απόψεων, τις οποίες οφείλουμε να σεβόμαστε.