«Ρεκόρ ξετσιπωσιάς»
Σφοδρές αντιδράσεις και κριτική από το ΚΚΕ για την νυχτερινή τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που μεταξύ άλλων προέβλεπε απαρτία του 50 συν 1 των συνδικαλιστικών μελών για την προκήρυξη της απεργίας κι αποσύρθηκε άρον άρον υπό τον φόβο των αντιδράσεων.
Για «ρεκορ ξετσιπωσιάς» και «νυχτερινή αθλιότητα» έκανε λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απο το βήμα της Βουλής καταλογίζοντας ....
«κουτοπονηριές» και «απατεωνιές» στην κυβέρνηση.
«Δεν σας ξεπλένει ότι την αποσύρατε» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση που θέλει το 50 συν 1 για την προκήρυξη της απεργίας δεν κυβερνά με το 50 συν 1 του ελληνικού λαού καθώς αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί μόνο το 22% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου.
«Σαν τον κλέφτη φέρατε νύχτα την τροπολογία για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, και νύχτα την αποσύρατε, για να τη φέρετε βέβαια αργότερα. Σας μάθαμε πια. Κι ο προηγούμενος υπουργός εργασίας Πάσχα έφερε και ψήφισε το νόμο που έβαλε την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση» δήλωσε.
«Είστε αδίστακτη κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα του κεφαλαίου» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση με την τροπολογία που επιχείρησε να περάσει στην Βουλή κάνει πράξη το όνειρο του κεφαλαίου, χτυπώντας το απεργιακό δικαίωμα κι επιβάλλοντας τον εργασιακό μεσαίωνα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία θα ακυρωθεί στην πράαξη απο τα εργατικά σωματεία λέγοντας ότι «το δικαίωμα στην απεργεία είναι αδιαπραγματευτο».
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη τροπολογία που αποτελεί προαπαιτούμενο της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της γ αξιολόγησης αναμένονταν να ψηφιστεί σήμερα σε μια συνεδρίαση απο την ολομέλεια. Ωστόσο υπο τον φόβο των αντιδράσεων η κυβέρνηση απέσυρε την επίμαχη τροπολογία αιφνιδιαστικά χθες τα μεσάνυχτα τονίζοντας όμως ότι θα την επανακαταθέσει σε νέο νομοσχέδιο.
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης (σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ληφθεί υπό προϋποθέσεις και από το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών).