Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΑΙΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΝΗΘΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου, πραγματοποιήθηκε μια πολύ όμορφη Εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού, με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα ετών από τα Εγκαίνια του Ι. Ναού και την ίδρυση της πρώτης Ενορίας στην περιοχή του Κανήθου Χαλκίδος.
Την Εκδήλωση άνοιξε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού  Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης, ο οποίος κλωσόρισε όλους τους παρισταμένους, με προεξάρχοντα τον ...
Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.
Στη συνέχεια, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου κ. Θεοδώρου Κοκκορίκου, τραγούδησε θαυμάσια τραγούδια από την πλούσια Ελληνική Παράδοση, από όλα τα μέρη της Πατρίδος μας.
Το μουσικό Πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε το μέλος της Χορωδίας κ. Ουρανία Τσαπέλη-Παπαγεωργίου περιελάμβανε τα τραγούδια: Καλώς ανταμωθήκαμε (Μικράς Ασίας – Προποντίδος), Απάνω στην τριανταφυλλιά (Τραγούδι του γάμου Μακεδονίας – Χαλκιδικής), Δε σε θέλω πια (Μικράς Ασίας – Σμύρνης), Άνδρα μου πάει (Ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία), Κωνσταντινιά (Συρτός Κωνσταντινουπόλεως), Κυρά μ' κι αρχοντοπούλα (Μικράς Ασίας – Προποντίδος), Ήλιε μου ίντα σού 'καμα (Ανατολικού Αιγαίου - Ικαρίας-Φούρνων), Ση τρίχας το γεφύριν (Πόντου – Τραπεζούντος), Σηκώστε να χορέψουμε (Χασάπικος Κωνσταντινουπόλεως), Μανώλαρε (Παραδοσιακό Σκύρου), Στό 'πα και στο ξαναλέω (Παραδοσιακό Νήσων Αιγαίου), Μελαχροινό μου πρόσωπο (Μικράς Ασίας - Χερσονήσου Ερυθραίας) και Κυρά μου Ευαγγελίστρια (Παραλλαγή στίχων παραδοσιακού).
Την Χορωδία συνόδευε Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων, την οποία αποτελούσαν ο Κωνσταντίνος Γεωργούλης στο βιολί, Γεώργιος Παπαδόπουλος στην Ποντιακή Λύρα, Ανδρέας Σκάνδαλος στο κανονάκι, Χάρης Παπανικολάου στο ούτι, Ηλίας Μαυρίκης στο λαούτο, Άγγελος Κυριάκος στα Κρουστά και Ιωάννης Βερβενιώτης στο Κλαρίνο, ενώ μονωδίες στα τραγούδια εκτέλσαν, κατά σειρά εμφανίσεως οι: Βασιλική Τσιτσάκη, Θεοδόσιος Στεργιόπουλος, Αικατερίνη Καντά, Κωνσταντίνος Χρηστογιώργος, Μαρία Γεροντίτη, π. Πέτρος Βλαχος, πρεσβυτέρα Εφραιμία Βασιλείου-Μπαραμπούτη, Δήμος Τσίμπος και Ευαγγελία Καραβά.
Την κεντρική Ομιλία πραγματοποίησε η κ. Χριστίνα Αδάμ, θεολόγος και μέλος της Ενορίας από την βρεφική της ηλικία και επί πολλά χρόνια συνεργάτιδα στα Κατηχητικά και τις άλλες Ενοριακές δραστηριότητες.
Στην εξαιρετική Ομιλία της η κ. Αδάμ, την οποία συνόδευε και προβολή πολύτιμου φωτογραφικού υλικού από Ιερές Ακολουθίες και Εκδηλώσεις της Ενορίας, παρουσίασε την ιστορία του Ιερού Ναού και των προσώπων που πέρασαν και «σημάδεψαν» τα γεγονότα, από την ανέγερσή του μέχρι και σήμερα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκαμε στον πρώτο Ιερέα και πνευματικό πατέρα όλων σχεδόν των κατοίκων του Καράμπαμπα, τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Τσούβαλη, ο οποίος σύνδεσε τον εαυτό του και την διακονία του με την Ευαγγελίστρια και με τις ενέργειές του κατέστησε την Ενορία πρωτοπόρα σε πολλά ζητήματα της καθημερινότητος των ανθρώπων.
Εξαιρετική ήταν η αναφορά της κ. Αδάμ και στον Εφημέριο του Ι. Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόδωρο Πάζιο, ο οποίος συμπλήρωσε σαράντα (40) χρόνια διακονίας στον Ιερό Ναό και τιμήθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με ειδική Διάκριση, που του απένειμε ο Σεβασμιώτατος.
Τιμητική διάκριση   απενεμήθη ακόμη και στον αξιότιμο κ. Ιωάννη Τσίγκανο, Εκκλησιαστικό Επίτροπο επί μία πεντηκονταετία, ο οποίος εκδαπανάται στην εθελοντική διακονία του Ι. Ναού και των αναγκών των Ενοριτών.
Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με αφορμή την πραγματοποίησή της στην Αυλή της Εκκλησίας, υπενθύμισε ότι η Παναγία ονομάζεται και «αυλή λογικών προβάτων», αφού σε κάθε εποχή ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει χωρίς τον Θεό και γι' αυτό δεν υπάρχει Πόλη χωρίς Ναό που να λατρεύεται ο Θεός, εφ' όσον μάλιστα, κατά τον γνωστό Ύμνο, η παρουσία μας στο Ναό ανοίγει τον ίδιο τον Ουρανό: «Εν τω Ναώ εστώτες της δόξης σου, εν Ουρανώ εστάναι νομίζομεν, Θεοτόκε Πύλη επουράνιε...».
Συνεχάρη, ακόμη την Ομιλήτρια κ. Χριστίνα Αδάμ, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε «ξεφύλλισε και σχολίασε το Βιβλίο της Ζωής της Ενορίας, όπου ευρίσκεται καταγεγραμμένη η ιστορία του Ναού και είναι αποτέλεσμα της αγάπης Θεού και της αγάπης ανθρώπων, καρπός θεανθρώπινης συνεργασίας.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στον κόπο, την εργασία, τη θυσία, τα οποία προσφέρθηκαν αφειδώς εκ μέρους ανθρώπων, πολλές φορές φτωχών σε χρήματα, αλλά πλουσίων στην καρδιά και τα αισθήματα, που με «έρωτα θείο» ετοίμασαν το Ναό, καθώς και στο πρωτοπόρο ενοριακό έργο ποιμαντικής προσφοράς και στο έργο προς την νεότητα, που κατέστησαν την Ενορία της Ευαγγελιστρίας, μια Ενορία ζώσα, μια αληθινή πνευματική οικογένεια του Θεού, πολυπληθή και ευλογημένη, με ποιμαντικό και αγιαστικό έργο.
Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε, ακόμη, και στην εξέχουσα φυσιογνωμία του μακαριστού π. Νεκταρίου, στον οποίον έβρισκε εφαρμογή το Ψαλμικό «ο ζήλος του οίκου σου κατέφαγέ με», ενώ τόνισε ότι δικαίως και αξίως ετιμήθησαν, τόσον ο π. Θεόδωρος, όσο και ο κ. Τσίγκανος.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Προϊστάμενο π. Θεοφύλακτο για την Εκδήλωση αυτή, μέσα από την οποία φανέρωσε τον σεβασμό και την αγάπη του προς τους Ιερείς και τους συνεργάτες και όλους τους Ενορίτες.
Συνεχάρη ακόμη την Χορωδία και τον μαέστρο κ. Κοκκορίκο και Ορχήστρα που την συνόδευσε, ενώ έκλεισε την αποφώνησή του λέγοντας ότι η ιστορία του Ιερού Ναού και της Ενορίας συνεχίζεται και ευχήθηκε, με τα λόγια της Ευχής των Εγκαινίων ενός Ι. Ναού, και ο Ι. Ναός της Ευαγγελίστρίας να μείνει ασάλευτος και δεδοξασμένος, έως της συντελείας των αιώνων.

http://www.imchalkidos.gr/Site/ePost/PostAlone.asp?Lang=0&Rec=2851