Θέμα: Ελλείψεις και προβλήματα στον καταυλισμό προσφύγων στη Ριτσώνα
Ο πληθυσμός του καταυλισμού αποτελείται από Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, Άραβες, Αφρικανούς από Κονγκό, Καμερούν και Σομαλία. Το σύνολο ξεπερνάει τους 900 ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν σε 157 containers χωρητικότητας 4 ή 8 ατόμων. Σύντομα θα προστεθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και πέραν της χωρητικότητας των υποδομών που δημιουργούνται και το ζήτημα αυτό επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Αρκετοί πρόσφυγες είναι ήδη 2-3 χρόνια στον καταυλισμό και ουσιαστικά ....
είναι εγκλωβισμένοι και απομονωμένοι. Το πρόβλημα της μεταφοράς παραμένει, τα δρομολόγια των λεωφορείων για την Αθήνα και τη Χαλκίδα δεν επαρκούν.
Όσοι δικαιούνται επίδομα και είναι μόνοι τους παίρνουν 150 ευρώ και με αυτά τα χρήματα πρέπει να ζήσουν, να αγοράσουν τρόφιμα, να μετακινηθούν. Μαγειρεύουν μόνοι τους σε containers που είναι διαμορφωμένα σε κουζίνες. Όσοι δεν παίρνουν το επίδομα, τους δίνει ο ΔΟΜ-IOM ένα καλάθι με διάφορα τρόφιμα, προμήθειες της εβδομάδας για να μαγειρέψουν.
Υπάρχει καθημερινά 1 γιατρός από την Πολεμική Αεροπορία που κάνει 2ωρη βάρδια. Από το ΕΟΔΥ-πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ έρχεται γιατρός μόνο 2 μέρες τη βδομάδα και είναι δερματολόγος. Έχουν στη διάθεσή τους 3 containers. Το 1 είναι μαιευτικό αλλά δεν υπάρχει γυναικολόγος. Η υποστελέχωση προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα των προσφύγων, ενώ οι εργασιακές συνθήκες του προσωπικού είναι απαράδεκτες.
Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τον μισθό Αυγούστου στις 24 Οκτώβρη. Οι δικαιολογίες ότι καθυστερούν οι πληρωμές λόγω αλλαγής ΑΦΜ του φορέα είναι προφάσεις. Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα είναι τραγικές. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους. Τα φάρμακα που διατίθενται προέρχονται κυρίως από δωρεές και προσφορές από τα κοινωνικά φαρμακεία.
Σημειώνουμε επίσης ότι δεν υπάρχουν διερμηνείς. Γίνονται εθελοντικά διερμηνείς οι ίδιοι οι πρόσφυγες, πράγμα που ειδικά στις ιατρικές υπηρεσίες μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία των ασθενών.
Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που προσλαμβάνονται μέσω των Δήμων, βρίσκονται συνέχεια μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης. Δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα μέσα για την εργασία τους και καλούνται πολλές φορές να καλύψουν ανάγκες σε άλλους τομείς που δεν είναι στην ευθύνη τους. Το λεωφορείο που τους μετέφερε σταμάτησε και πλέον έχουν και το βάρος της μετακίνησης.
Τα παιδιά δεν έχουν ξεκινήσει όλα στο σχολείο. Μόλις την Τρίτη 29/10 ξεκίνησαν τα Δημοτικά. Στην Α' βάθμια είναι εγγεγραμμένα 90 παιδιά, το ίδιο και στην Β' βάθμια εκπαίδευση. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο είναι εγγεγραμμένοι 20 ενήλικες. Έχουν επιλεγεί τα σχολεία εντός Χαλκίδας, έχουν φτάσει αναπληρωτές για τα τμήματα υποδοχής και υπάρχει καθυστέρηση στην παρακολούθηση των μαθημάτων επειδή δεν έχει λυθεί το θέμα της μεταφοράς τους, από και προς τη Ριτσώνα. Το νηπιαγωγείο εντός του χώρου δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί. Ειδική φροντίδα απαιτείται για τα ασυνόδευτα παιδιά.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση:
- Για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, την άμεση ανανέωση των συμβάσεων και την εξασφάλιση σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους, την κάλυψη των ελλείψεων με το αναγκαίο προσωπικό, σε σταθερή βάση;
- Για την άμεση ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας, την εξασφάλιση των φαρμάκων, την επίλυση του προβλήματος με τον ΑΜΚΑ ;
- Για την φύλαξη και το συστηματικό καθαρισμό του χώρου.
- Για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που θα προκύψουν με την επέκταση του καταυλισμού και την αύξηση του αριθμού των προσφύγων.
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Παφίλης Θανάσης