Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμου Κύμης – Αλιβερίου


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στα δύο θέματα (2ο και 3ο) που αφορούσαν τη συζήτηση σχετικά με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στα διοικητικά όρια του Δήμου και την ενημέρωση για την διάθεση των χρημάτων από έσοδα του Δήμου επιλέξαμε να τοποθετηθούμε ενιαία καθώς η συζήτηση που έχει ανοίξει από τους συνδυασμούς των κ. Μπουραντά και Θωμά περί διαχείρισης των ανταποδοτικών θεωρούμε πως είναι αποπροσανατολιστική.

Τοποθέτηση Κώστα Κέκη, επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης:
«Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου έχει χαρακτηριστεί ως «περιοχή υψηλής αιολικής προτεραιότητας» όπως συνολικά η Νότια και Κεντρική Εύβοια. Έτσι, από χρόνια έχει ενταχθεί στο σχέδιο των Κυβερνήσεων για την επέκταση των εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων όπως και συμβαίνει στα Ζάρκα, στο Καλέτζι, Κοσκίνα, στο Αργυρό, στην Οκτωνία και αλλού άρα δεν είναι δυνατών να μην γνωρίζετε κύριε Μπουραντά ...
για αυτή επένδυση συμφώνα με τα λεγόμενα σας από προηγούμενες τοποθετήσεις σας.
Το σχέδιο αυτό προωθείται, με κατεύθυνση της ΕΕ και συμφωνία όλων των κρατών μελών, όχι για την προστασία μας από την κλιματική αλλαγή όπως υποκριτικά λέγεται, αλλά για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα τεράστια λιμνάζοντα κεφάλαια που έχουν συσσωρεύσει μονοπώλια της Ενέργειας. Ιδιαίτερα στη χώρα μας η ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας στηρίζεται και για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Αυτή την πολιτική έχουν προωθήσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από Κυβερνητικές θέσεις πιάνοντας ο ένας το νήμα από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος. Έτσι τώρα η ΝΔ αυξάνει κι άλλο τους ήδη αυξημένους στόχους που είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Με αυτό τον τρόπο μετατρέπεται μια ήπια μορφή ενέργειας, όπως η αιολική, σε πρόβλημα. Γιατί αυξάνει την τιμή του ρεύματος για τη λαϊκή κατανάλωση, γιατί δημιουργεί ακόμη και περιβαλλοντικά προβλήματα σε περιοχές όπου η συσσώρευση είναι πολύ μεγάλη – όπως στην Κάρυστο – ή σε περιοχές που εγκαθίστανται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Λόγω της πολιτικής απόφασης στήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων στην Αιολική Ενέργεια από όλες τις Κυβερνήσεις προσαρμόζεται ανάλογα και η διαδικασία αδειοδότησης, όπως για παράδειγμα έκανε η Κυβέρνηση της ΝΔ με τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό της νόμο που κάνει ακόμη πιο εύκολη την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων σε δασικές και προστατευόμενες περιοχές. Μάλιστα, οι Δήμοι ποτέ δεν είχαν ούτε καν συμβουλευτική γνώμη για τις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στις περιοχές τους. Ακόμη, δεν υπάρχει συνολική μελέτη για τις επιπτώσεις σε περιοχές που εγκαθίστανται αιολικά πάρκα παρά μόνο μελέτη του κάθε μεμονωμένου αιολικού σταθμού. Η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο, η υδρολογική μελέτη δεν λαμβάνεται υπόψη για την αδειοδότηση των επενδύσεων αυτών.
Είναι κοροϊδία να γίνεται συζήτηση για τα αντισταθμιστικά την στιγμή που ελλοχεύει ο κίνδυνος της καταστροφής του περιβάλλοντος, με την ψήφιση του δασοκτόνου περιβαλλοντικού νόμο που δεν υποχρεώνει τις εταιρίες να το αποκαταστήσουν όταν θα έχει κάνει το κύκλο της η συγκεκριμένη επένδυση.  Η συζήτηση αυτή που έχει ανοίξει από τους συνδυασμούς των κ. Μπουραντά και Θωμά θεωρούμε πως είναι αποπροσανατολιστική και παίζει το παιχνίδι των εταιριών. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Ενέργειας που επενδύουν στην περιοχή μας προσδοκούν σε τεράστια κέρδη της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Για αυτό και οι ίδιοι οι όμιλοι θέλουν να καλλιεργούν στην τοπική κοινωνία ένα δήθεν κοινωνικό προφίλ, παράλληλα με το φιλοπεριβαλλοντικό που επίσης καλλιεργούν. Έτσι και οι ίδιοι επιδιώκουν να είναι σε επαφή με Συλλόγους, φορείς και το Δήμο ώστε με ξεροκόμματα μπροστά στα τεράστια κέρδη τους να αποδεχθούμε την ελεύθερη δράση τους σε κάθε περιοχή. Αξιοποιούν τα τεράστια κενά που αφήνει συνειδητά το κράτος στους τομείς των υποδομών (δρόμοι, πλατείες), της παιδείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού κάνοντας διάφορα μπαλώματα. Μας θεωρούν ιθαγενείς που θα ξεγελαστούν με χάντρες και καθρεφτάκια και αυτό έχει ευθύνη όποιος το αποδέχεται.
Βεβαίως έχει αξία να καταγραφεί ότι θεωρούμε πως τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος μέσω του θεσμοθετημένου ποσοστού από το λεγόμενο «πράσινο ταμείο» δε θα πρέπει να μην αξιοποιούνται για βελτιωτικά έργα, πολύ περισσότερο να υπάρχει αδιαφάνεια στην αξιοποίησή τους. Για αυτό, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει, αν θεωρεί πως υπάρχει κάτι μεμπτό, με στοιχεία από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου να μας το κάνει γνωστό.
Σε κάθε περίπτωση εμείς επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας πως είμαστε ενάντια στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας – γενικά της Ενέργειας - από ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους γιατί αυξάνει το κόστος στη λαϊκή κατανάλωση και δε διασφαλίζει την Υγεία των κατοίκων και την προστασία του Περιβάλλοντος. Για τους λόγους αυτούς είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στο Δήμο μας που ήδη σηκώνει σημαντικό φορτίο!»

Άλλη μια φορά η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε με μικροπολιτικά κίνητρα και αλληλοκατηγορίες των συνδυασμών Μπουραντά και Θωμά χωρίς να οδηγεί κάπου. Τόσο ο νυν, όσο και ο πρώην Δήμαρχος, έχουν ευθύνη γιατί συμφωνούν με το βασικό θέμα που είναι πως η Ενέργεια είναι εμπόρευμα,  ακριβοπληρωμένο για τους καταναλωτές και πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια. Έχουν επίσης ευθύνη γιατί με τις κοκορομαχίες τους συμβάλουν στον αποπροσανατολισμό.
Αναδείχθηκε ακόμη πως οι όμιλοι της Ενέργειας, που επενδύουν στην περιοχή μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους, χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, κάθε λογής «διευκολύνσεις», για να μας πάρουν όχι μόνο τα βουνά και τον αέρα, αλλά και τη ψυχή ώστε να μπορούν να δρουν ανενόχλητοι!
Για αυτό θεωρούμε πως πρέπει ο αγώνας του λαού της περιοχής μας πρέπει να διεκδικήσει η Ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό, να αξιοποιείται με κριτήριο τις ανάγκες και όχι τα κέρδη. Έτσι, στην Ελλάδα της τεράστιας ανάπτυξης των Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δε θα παρατηρείται παράλληλα αύξηση της ενεργειακής φτώχιας για το λαό. Έτσι ακόμη και όταν υπάρχουν παρεμβάσεις στο Περιβάλλον αυτές θα γίνονται με τρόπο που δε θα προκαλούν μόνιμη υποβάθμισή του και κυρίως δε θα προκαλούν προβλήματα στην Υγεία των κατοίκων.
Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποτρέψει σήμερα εγκαταστάσεις που απειλούν χωριά και οικισμούς, που απειλούν προστατευόμενα οικοσυστήματα.


Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης
Κώστας Κέκης