“Θεωρώ περιττό πλέον να αναφερθώ στις τεράστιες ζημιές που έπληξαν το Δήμο μας και ιδιαίτερα τις Δημοτικές Ενότητες Ληλαντίων και Νέας Αρτάκης, κατά την ...
πρωτοφανή θεομηνία της 9ης Αυγούστου. Τις γνωρίζετε καλά. Είναι τέτοιο δε το μέγεθός τους που οι υλικές καταστροφές ανά οικογένεια, έχουν ως αποτέλεσμα και την μεγάλη οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι δημότες μας.
Ειδικά οι αγρότες μας έχουν υποστεί ουσιαστική καταστροφή των καλλιεργειών τους και στις δύο Δημοτικές Ενότητες, κυρίως στο Ληλάντιο, στο οποίο καλλιεργούνται κηπευτικά είδη, αλλά και ελιές και αμπέλια. Σε μία αρχική εκτίμηση τα πληγέντα στρέμματα φτάνουν κατ’ελάχιστο τα 1.000. Και όταν αναφερόμαστε σε καταστροφές δεν μιλάμε μόνο για πρόσκαιρες ζημιές στις τωρινές παραγωγές. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουμε ολοσχερή καταστροφή των υπό καλλιέργεια αγρών, η οποία συνεπάγεται την οικονομική καταδίκη των παραγωγών. Οι καλλιέργειες κηπευτικών οι οποίες παράγουν δύο και περισσότερες φορές το χρόνο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τις αποζημιώσεις που χορηγεί ο ΕΛΓΑ ανά στρέμμα. Στην περίπτωσή μας δεν αναφερόμαστε σε μία πρόσκαιρη ζημία μιας παραγωγής. Έχουμε καταστροφές σε πηγάδια και γεωτρήσεις, σε αρδευτικά συγκροτήματα και δίκτυα άρδευσης, σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, σε αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία, σε περιφράξεις και βέβαια αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί και χαίρομαι που είπατε ότι θα το πραγματοποιήσετε με τους εμπειρογνώμονες σας, είναι η ικανότητα μετέπειτα καλλιέργειας και γονιμότητας των εδαφών.
Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά το παράδειγμα ενός αμπελουργού της περιοχής, ο οποίος έχει αμπελώνα 8 στρεμμάτων, με κατεστραμμένη των παραγωγή του στο 100%, λίγες ημέρες πριν από τον τρύγο, έχοντας πραγματοποιήσει όλα τα έξοδα που απαιτούνται για τη φετινή παραγωγή, με ένα κύκλο εργασιών που ξεκινά από τον Φεβρουάριο με το κλάδεμα, τα οποία έξοδα αγγίζουν τις 5.730 ευρώ, ακριβώς υπολογισθέντα. Η δε παραγωγή αυτή θα του απέδιδε περίπου 5 τόνους κρασί και συνολικό καθαρό κέρδος 12.000 ευρώ τουλάχιστον. Αυτά μόνο σχετικά με την φετινή παραγωγή, χωρίς να συνυπολογίσουμε τη ζημία του αμπελώνα, του οποίου ένα μεγάλο τμήμα έχει καταστεί ακατάλληλο για άλλη καλλιέργεια. Σε μικρότερη κλίμακα και φυσικά σε πολύ μικρότερη σε σχέση με τον επίσης πληγέντα όμορο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, υπήρξαν μεμονωμένες ζημιές και σε κτηνοτρόφους.
Επιπλέον, υπάρχουν ζημιές στην αγροτική οδοποιία, οι οποίες από κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις που έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ για την αποκατάστασή τους.
Καταρχάς, μείζονος σημασίας είναι η επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών και η άμεση καταβολή των οποιωνδήποτε αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς η οικονομική ζημία και με τις επιβαρυντικές συνέπειες του κορονοϊού, για τις οικογένειες αυτές, είναι ήδη παρούσα και τεράστια. Επιπρόσθετα, ζητούμε:
1. Την καταβολή εφάπαξ επιδόματος, ανάλογο με αυτό που δόθηκε για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
2. Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ να δοθούν για περισσότερες της μίας παραγωγές, ειδικά ως προς τα κηπευτικά είδη. Να σημειωθεί ότι μετά τις πλημμύρες του 2009, οι οποίες ήταν πολύ μικρότερης έκτασης και μεγέθους καταστροφών, οι αγρότες είχαν αποζημιωθεί για δύο παραγωγικές περιόδους.
3. Την αναστολή εκτός των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί από τον κ. Υπουργό των Οικονομικών, και των ασφαλιστικών εισφορών.
4. Την θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εξόφληση οφειλών προς τη ΔΕΗ.
5. Τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων, προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας να ανακάμψουν και να δημιουργήσουν νέες καλλιέργειες.
Πέραν όμως τα ευεργετικών αυτών μέτρων οικονομικής ανακούφισης, κ. Υπουργέ σας θέλουμε συμπαραστάτη και αρωγό μας, στην αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, το οποίο επιβάλλεται πλέον και για την Πολιτική Προστασία και βέβαια σε έναν σχεδιασμό αρδευτικών έργων στην περιοχή του Ληλαντίου. Το Ληλάντιο πεδίο ένα τόπος εύφορος, ευλογημένος, που είχε γίνει αντικείμενο μεγάλων μαχών από την αρχαιότητα, χρειάζεται νερό και χρειάζεται το νερό του Λήλαντα. Στόχος μας είναι να ξανακάνουμε το Ληλάντιο έναν τέτοιο τόπο. Άμεσα λοιπόν σε συνεργασία με την Περιφέρεια πρέπει να εκπονήσουμε μελέτες για την αξιοποίηση του νερού του ποταμού και στις εκβολές του. Ήδη στον Δήμο Χαλκιδέων έχουμε έτοιμη προμελέτη για την ανακατασκευή αρδευτικού δικτύου υδραυλάκων, μήκους 15 χλμ περίπου. Είμαστε βέβαιοι ότι θα σας έχουμε κοντά μας στην προσπάθειά μας αυτή.”, ανέφερε στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων.