Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Η επιδημία παραμένει επικίνδυνη και οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επιδημία παραμένει το ίδιο, ίσως και περισσότερο επικίνδυνη, ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας, η διασπορά του αφορά ολόκληρη την επικράτεια, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την μετάδοση του, γι' αυτό χρειάζεται υπομονή , ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας όσο προχωρά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Δεν αλλάζουμε την συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, παρά την σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας και την πτωτική πορεία της επιδημίας στην επικράτεια, ανέφεραν σήμερα κατά την τελευταία ενημέρωση για το 2020 σχετικά με την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της ...

Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Τα Νοσοκομεία ακόμα νοσηλεύουν σημαντικό αριθμό ασθενών. Ακόμα και σήμερα η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη παραμένει ιδιαίτερα υψηλή με 91% των κλινών ΜΕΘ covid να είναι κατειλημμένες. Αν και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 15 ημερών είναι τα 48 έτη, τουλάχιστον ένας στους 4 νέους ασθενείς με covid-19 είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Βελτίωση έδειξε σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων. Καταγράφηκε μικρή υποχώρηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 65 ετών. «Η συνολική βαρύτητα των νεοδιοαγνωσθέντων εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης της νοσηρότητας κατά απόλυτη τιμή εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από τον ρυθμό αύξησης που παρατηρήθηκε μέσα στον Νοέμβριο. Το σύστημα υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά απ' ό,τι συμπιέστηκε», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά ο ιός είναι εδώ...

«Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο «ο ιός είναι εδώ», καθώς υπολογίζεται ότι συνολικά έχουμε 8.500 ενεργά κρούσματα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και 1.600 στην Θεσσαλονίκη, προσέθεσε η κ. Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση, με μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στο 30% λιγότερων διαγνώσεων. Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική εκτιμάται σε περίπου 0,8 ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 0,6.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε πτωτική πορεία φαίνεται ότι είναι η επιδημία στην Ελλάδα, ενώ επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική, τον Έβρο την Κοζάνη, το Κιλκίς και την Πιερία. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι γίνεται ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων και βάσει αυτών λαμβάνονται οι αποφάσεις. Παραμένει, είπε, υψηλή προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, «οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επανεκκινήσουν».

Δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση

Και οι δύο επιστήμονες έδωσαν έμφαση στην τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση», είπε ο κ. Μαγιορκίνης και μίλησε για τη διατήρηση της λεγόμενης «κοινωνικής φούσκας». Εξήγησε ότι συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

«Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η χαρά και η αισιοδοξία για την νέα χρονιά που έρχεται. Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες με χειμωνιάτικο καιρό που διευκολύνει τις νέες μολύνσεις» και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Εάν δεν τηρηθούν οι συστάσεις για μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού θα γεμίσουν και πάλι, ξαφνικά και άδικα μετά από τόσους κόπους, τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Ειδικά τώρα που βλέπουμε ότι ήρθε η αρχή του τέλους με τον ερχομό του εμβολίου». Υπενθύμισε ότι οι συναθροίσεις σe κλειστούς χώρους και μη καλά αεριζόμενους, όπως τα σπίτια, αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για τον ιό να μεταδοθεί. Το μέγεθος της παρέας, αλλά και η διάρκεια της συνάντησης μας είναι κομβικής σημασίας. «Είναι σαφές ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά συναντιούνται σε ένα κλειστό χώρο για μεγάλη διάρκεια τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος». 

Τι μας έμαθε το δεύτερο κύμα πανδημίας

«Είναι σαφές ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, που αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 16,8% των κρουσμάτων αφορούν στο 85% των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, κάνοντας μια αναδρομή για το πρώτο και δεύτερο κύμα πανδημίας. 

«Το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα», είπε, «δυστυχώς στο δεύτερο κύμα ο ιός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του. Η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να φτάσει στα όρια του». 

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, αυτό που μας έμαθε το δεύτερο κύμα πανδημίας «είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων όταν σε μια περιοχή υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα. Ακόμα μάθαμε πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ όταν, αντίθετα, η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς. Ήταν μια χρονιά ανατρεπτική, μάθαμε πολλά και όλοι μας είχαμε μια πρωτόγνωρη και επώδυνη εμπειρία». 

Επιτέλους ήρθε η ελπίδα, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

«Μπορούμε πια να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω», τόνισε η καθηγήτρια, επισημαίνοντας όμως ότι χρειάζεται προσοχή. Επανέλαβε πως «ο εμβολιασμός μάς δίνει χαρά και ελπίδα, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες».

Όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, «δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, κρατάμε τις αποστάσεις, φροντίζουμε για τον καλό αερισμό κλειστών χώρων και αποφεύγουμε το συνωστισμό, «με στόχο όλοι να φτάσουμε στο ραντεβού μας με το εμβόλιο».

«Η έλευση του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επιδημιολογικής αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά σε βάθος χρόνου. Το εμβόλιο θα επιβραδύνει την πανδημία όταν το ποσοστό του κόσμου που εμβολιαστεί ξεπεράσει τουλάχιστον το 50%. Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε, ακόμα βρισκόμαστε στη μέση ενός δύσκολου και μακρύ χειμώνα», είπε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

Η πανδημία στον κόσμο

Η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον τις 82 εκaτ. διαγνώσεις, εκ των οποίων 58 εκατ. έχουν αναρρώσει. Οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 22 εκατ. Ο ρυθμός των διαγνώσεων διατηρείται στις 700.000 διαγνώσεις ανά ημέρα παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν έχει σταθεροποιηθεί στις 13.000 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία πλησιάζει τα 23 εκατ. διαγνώσεις και τους 530.000 θανάτους, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων υποχώρησε στα επίπεδα των 150.000 ανά ημέρα

Μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού 

Οι πρώτες αναλύσεις για το μεταλλαγμένο στέλεχος που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ενισχύουν την εκτίμηση ότι δεν είναι πιο παθογόνο αυτό το στέλεχος και δεν αυξάνονται οι πιθανότητες επαναμόλυνσης. Το θέμα που παραμένει είναι αν έχει αυξημένη μολυσματικότητα, και αν αποδειχθεί θα πρέπει να αυξηθεί και το ποσοστό κάλυψης του εμβολιασμού στον πληθυσμό, τόνισε.