Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Επιστολή του καθηγητή κ. Βραχόπουλου

Λυπάμαι για το γεγονός αλλά τα γεγονότα πρέπει να είναι διδακτικά για το τι ανθρώπους επιτρέπουμε να συμμετέχουν στα κοινά μας.

 Αρχικά, σας ενημερώνω ότι το πρόγραμμα που έχουμε εισηγηθεί είναι πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας και όχι παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Δηλαδή η πρότασή μας είναι για την ανάπτυξη πρότυπου πιλοτικού μοντέλου ανακύκλωσίς των αστικών και βιομηχανικών-βιοτεχνικών αποβλήτων από τρόφιμα και από κλαδέματα και υπολείμματα καλλιεργειών με σκοπό τον μηδενισμό των αποβλήτων.
Συγκεκριμένα από την διαχείρισή τους θα παράγεται ενέργεια (υπό την μορφή του μεθανίου) και λίπασμα και για την διαδικασία αυτή απαιτείται ηλεκτρική και θερμική ενέργεια η οποία θα προκύπτει από ΑΠΕ.
Για την πληρότητα των ΑΠΕ εκτιμήθηκε ότι μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να αποδοθεί και από μικρού μεγέθους και μικρής όχλησης ανεμογεννήτρια η οποία θα τοποθετηθεί με σκοπό την εμπειρία των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής σε τεχνολογίες φιλικές προς τον άνθρωπο ώστε να διαπιστώνουν σε κάθε στιγμή τόσο την φιλικότητα όσο και την δυνατότητα που τους δίδεται για χρησιμοποίηση και με απώτερο σκοπό την προσωπική τους και κοινωνική οικονομία.
Η υπόλοιπη ενέργεια θα παραχθεί από εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγη και από εγκατάσταση κανονικής γεωθερμίας για κάλυψη αναγκών θερινού και χειμερινού κλιματισμού αλλά και μέρος των θερμικών αναγκών της διεργασίας. Παράλληλα, από την παραγωγή μεθανίου θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια μέσω μονάδας συμπαραγωγής και θερμότητας, από την οποία επίσης θα καλύπτονται οι ανάγκες της... διεργασίας. Μέσω των διατάξεων θα γίνει προμήθεια τριών ή τεσσάρων αυτοκινήτων (απορριμματοφόρα και μεταφοράς προσωπικού) τα οποία θα είναι ηλεκτροκίνητα και θα φορτίζονται από την εγκατάσταση ΑΠΕ.
Τέλος, από τον δήμο θα διατεθεί κτίριο έκτασης 300~400τμ στο οποίο θα εγκατασταθούν οι επιδεικτικές διατάξεις και θα διενεργούνται τα προγράμματα κοινωνικής ενημέρωσης με σκοπό την επικοινωνία και εκπαίδευση των πολιτών και όλες οι ανάγκες του κτιρίου θα καλύπτονται αποκλειστικά από ΑΠΕ.
Τέλος, θα κατασκευαστεί ή χρησιμοποιηθεί θερμοκήπιο στο οποίο θα αναπτύσσονται καλλιέργειες και η ένταση παραγωγικότητας του θα προκύπτει από την διάθεση του διοξειδίου του άνθρακα μετά από την διαδικασία ψύξης των καυσαερίων μέσω της ξήρανσης.
Το εν λόγω θερμοκήπιο, όπως και το κτήριο θα υποστηρίζεται και από την εγκατάσταση κανονικής γεωθερμίας. Το όλο έργο θα ενισχυθεί και από μικρή ηλιοθερμική μονάδα και μονάδα ηλιακού κλιματισμού.
Η συνολική οικονομική συμμετοχή του δήμου θα είναι κάτω του 30% επί των μεγεθών που θα αποκτήσει και βεβαίως αυτό θα καλυφθεί πολύ εύκολα από την ανανέωση μέρους του στόλου των απορριμματοφόρων και τα λοιπά αυτοκίνητα. Το υπόλοιπο θα αποσβεσθεί από τα συνεχή οφέλη του δήμου διαχρονικά.

Με τον τρόπο αυτό η κυκλική οικονομία αναπτύσσεται στην περίπτωση της διαχείρισης αποβλήτων και δημιουργεί σημαντική οικονομία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Τώρα στο προκείμενο θέμα της διαταραχής,
Μετά την ενημέρωση που έκανα στο σώμα ξεκίνησαν οι ερωτήσεις οι οποίες συνδυάζονται, όπως εξάλλου πρέπει, και με κατάλληλο σκεπτικό. Αρχικά η κα Γκόγκου, κατά την ερώτησή της επικεντρώθηκε στο θέμα αιολική ενέργεια χωρίς να λάβει υπόψη της την ποιο πάνω ενημέρωση, ως να μην ήταν εκεί, και μάλιστα προσπάθησε να συνδέσει την ανεμογεννήτρια που προτείνουμε στο πρόγραμμα με τον «αγώνα» που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής για την αποφυγή εγκατάστασης αιολικών πάρκων βιομηχανικού τύπου.
Μάλιστα, όπως γράφετε εξ άλλου, συνέδεσε τον σκεπτικό της με την αντιπολιτευτική της πρόθεση απέναντι στην δημαρχεία. Δηλαδή, εν ολίγοις προσπάθησε να εμπλέξει την πρότασή που τους ανέλυα με το κυνήγι των ανεμογεννητριών στην περιοχή.
Παρόλη την εκ νέου διευκρίνησή μου και την επισήμανσή μου ότι δεν μιλώ πολιτικά αλλά μόνο επιστημονικά και δεν έχω καμιά διάθεση να συνδέσω την παρουσία μου με πολιτικές απόψεις, συνέχισε να αδιαφορεί και με προκλητικό τρόπο (και ιδιαίτερη υπεροψία*) συνέχισε να αναφέρεται στον δήμαρχο πατώντας στην πρότασή μου, δηλαδή μπλέκοντας μας (ως επιστημονική κοινότητα) στην πολιτική αντιπαράθεση.
Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό εκ μέρους μου και της ζήτησα επισταμένως, αλλά μάταια, να διορθώσει.
Αμέσως μετά (με ενδιάμεση παρουσία) η κα Τζάθα, συμπλήρωσε την προσβολή και μιλώντας στον δήμαρχο σημείωσε ότι μέσω της πρότασης αυτής προσπαθεί από την πίσω πόρτα να βάλει τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή.
Δηλαδή ότι μέσω της πρότασή μας εμμέσως πλην σαφώς θα υποστηρίζαμε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου. Όταν δόθηκαν οι διευκρινήσεις εκ μέρους μου, ουδεμία αλλαγή στην στάση τους, αντιθέτως η κ. Γκόγκου πυροδότησε επιπλέον την ένταση με ιδιαίτερη ασέβεια και υπεροψία (που βεβαίως δεν αντιλαμβάνομαι από πού εκλαμβάνεται).
Βεβαίως κατά την ενημέρωση τέθηκαν και άλλα ερωτήματα από μέλη του συμβουλίου, της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, τα οποία χωρίς αναστάτωση απαντήθηκαν και διευκρινίσθηκαν και μάλιστα με ιδιαίτερη θετικότητα.
Λόγω της αναστάτωσης, την ώρα που αποχωρούσα, μαζί με τις ευχές ζήτησα συγνώμη από το σώμα για την συμμετοχή μου στην αναστάτωση και η κα Γκόγκου αντί να σαγίσει θεώρησε ότι ήταν ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί. Η απάντησή μου βεβαίως ήταν σαφείς πλην της κας Γκόγκου.
Από το όλο γεγονός όμως συνεπάγονται και πολλά ερωτήματα και για κάποιους ίσως συμπεράσματα,
Είμαι 20 έτη καθηγητής στην περιοχή και πολύ συχνά έχω υποβάλει προτάσεις καινοτόμες για τη συμμετοχή των δήμων, του ΟΛΝΕ και της περιφέρειας, αλλά μάταια.
Θα μακρηγορήσω εάν αναφέρω ακόμα και με τίτλους (ίσως κάποια άλλη στιγμή εάν ενδιαφέρει)
Η πρώτη φορά που γίνεται κατ΄ αρχάς αποδεκτή μια πρόταση μου είναι αυτή που παρουσιάστηκε χθες, αλλά και εκεί βρέθηκαν πρόσωπα όπως οι παραπάνω κυρίες τα οποία προσπαθούν να πυρπολήσουν τις προσπάθειες για εφαρμογή καινοτόμων έργων στην περιοχή και ουσιαστική συμμετοχή του πανεπιστημίου (όπως και του πρώην ΤΕΙ) στην ζωή του τόπου.

Υ.Γ.
Στην παραπάνω παράγραφο έχω θέσει σε εισαγωγικά την λέξη αγώνα,
Τούτο το κάνω διότι από το 2002, όταν είχαν ξεκινήσει οι πρώτες οριοθετήσεις των θέσεων τοποθέτησης των ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου, είχα κατά καιρούς προτείνει στους δήμους και στην περιφέρεια (μάταια) και επισημάνει τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργηθεί από την ποσότητα τους και το μέγεθός τους, και πως αυτό μπορεί να είναι αντίθετο στην έννοια ανανεώσιμο. Δυστυχώς, παρόλο που ο Αθηναϊκός τύπος φιλοξένησε τις απόψεις μου, ο τοπικός τότε αλλά και οι τοπικές αρχές αδιαφόρησαν.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νομίμως τα αιολικά πεδία, χωρίς καμιά παρέμβαση των τοπικών κοινωνιών, να διεκδικηθούν από επιχειρηματίες και να τεθούν προς ανάπτυξη. Εκ των υστέρων λοιπόν κάποιοι τοπικοί παράγοντες διαπιστώνουν το πρόβλημα και ξεκινούν αγώνα. Αυτό αρχικά δεν είναι κακό, αλλά, είναι σίγουρο ότι ακόμα και εάν ο αγώνας κερδηθεί οι επιχειρηματίες θα αποζημιωθούν από το κράτος, δηλαδή από τους φόρους όλων μας. Βεβαίως και τότε κάποιοι ήταν στην εξουσία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της περιοχής.
Η πρόταση μας λοιπόν όχι μόνο δεν ανοίγει τον δρόμο αλλά διαμορφώνει συνθήκες και γνώσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ώστε ο πόλεμος αυτός να ενισχυθεί. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επικαλούνται, δεν ξέρω για ποιους λόγους, οι δύο κυρίες.
Επίσης στην παραπάνω παράγραφο έχω θέσει αστερίσκο στην λέξη υπεροψία.
Αυτό το κάνω διότι κατά την ομιλία της η κα Γκόγκου με ιδιαίτερη προκλητικότητα εξ αρχής αναφέρθηκε σε σύγκριση με τον δήμαρχο τονίζοντας ότι αυτή η ίδια είναι κοντύτερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα παρά εκείνος. Αντιθέτως αμέσως μετά θέλησε να εκμεταλλευτεί μια πρόταση για πολιτικούς σκοπούς και να εντάξει την πανεπιστημιακή κοινότητα στην αντιπαράθεση.
Λυπάμαι για το γεγονός αλλά τα γεγονότα πρέπει να είναι διδακτικά για το τι ανθρώπους επιτρέπουμε να συμμετέχουν στα κοινά μας.

Με τιμή
Μιχάλης Γρ. Βραχόπουλος