Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 και ενέκρινε την πρόταση της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, σχετικά με τη μη εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών σε περιοχές του Νομού Ευβοίας.
Ακολουθεί η εισήγηση της Δημάρχου:
«Όπως είναι ήδη γνωστό υπάρχει σε εξέλιξη επενδυτικό σχέδιο «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 470.4 MW» των εταιρειών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» και «EDPRenewablesS.A.», προϋπολογισμού 489 εκ ευρώ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.
Είναι επίσης γνωστό ότι στην Εύβοια παράγεται το 41% της αιολικής ενέργειας της χώρας. Σε αυτό να σταθούμε και μόνο διαπιστώνουμε ότι ο νομός μας σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος στην υποχρέωση και τον σχεδιασμό της χώρας για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ένας νομός που ήδη έχει μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων, και σε περιοχές μάλιστα προστατευόμενες (natura), δασικές με βιοποικιλότητα που οφείλουμε να προστατεύσουμε.
Μία απλή επίσκεψη στη Νότια κυρίως περιοχή του νησιού αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει την περιοχή.
Τα δε ανταποδοτικά οφέλη είναι μηδαμινά μπροστά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και στο βάρος που σηκώνουν οι τοπικές κοινωνίες.
Και ναι μεν ο Δήμος Χαλκιδέων δεν είναι χωρικά μέσα σε αυτούς που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό, ως μητροπολιτικός Δήμος, όμως, όμορος με τους θιγόμενους Δήμους και επειδή το θέμα αφορά πρωτίστως την προστασία του περιβάλλοντος με σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στην χλωρίδα και την.... πανίδα, οφείλουμε να πάρουμε θέση, όπως άλλωστε έχουν πράξει και άλλοι Δήμοι, οι Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και βουλευτές του νομού.
Επίσης στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ήδη τρεις εταιρείες κατέθεσαν αιτήσεις βεβαίωσης παραγωγού για περιοχές του Δήμου μας και συγκεκριμένα για περιοχές στις Δ.Ε Αυλίδας και Ανθηδώνας. Οι αιτήσεις αυτές βέβαια είναι προς αξιολόγηση και δεν έχουν εγκριθεί. Οφείλουμε όμως και για αυτές τις πιθανές έστω περιπτώσεις μα πάρουμε έγκαιρα θέση.
Καταρχάς πρέπει να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των Α.Π.Ε. και να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χωροταξικά σχέδια κάθε περιοχής, οι προστατευόμενες περιοχές, να εκπονηθεί ένας γενικός σχεδιασμός που δεν θα επιβαρύνει κάποιες μόνο περιοχές, όπως η Εύβοια και κυρίως αυτό που πρέπει να θεσπιστεί είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη οποιασδήποτε σχετικής απόφασης.
Είναι αδιανόητο να μην έχουν οι Δήμοι το δικαίωμα της αποφασιστικής γνωμοδότησης σε τέτοια ζητήματα. Να μην αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για τόσο σημαντικά θέματα, που αφορούν στο περιβάλλον, στην ίδια τη ζωή των δημοτών. Να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί ύψιστη έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος απλός θεατής σε εξελίξεις που χαράζουν τη χωροταξική πολιτική, δηλαδή το μέλλον ενός τόπου.
Σε πλήρη εναρμόνιση με όλους τους φορείς του Νομού και την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, σας ζητώ σήμερα να λάβουμε και εμείς σχετική απόφαση.
Λέμε ΟΧΙ στον υπάρχοντα σχεδιασμό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια.
Ζητούμε
Την άμεση αναστολή κάθε νέας αδειοδότησης και κάθε νέας εγκατάστασης αιολικών σταθμών.
Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη, την προστασία του περιβάλλοντος, τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, τις χρήσεις γης, με τη θέσπιση αυστηρών αντικειμενικών κριτηρίων για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Τα κριτήρια αυτά να λαμβάνουν υπόψη των κορεσμό των περιοχών που είναι ήδη βεβαρυμμένες.
Να θεσπιστεί νομοθετικά η αποφασιστική αρμοδιότητα των Δήμων, για τις αδειοδοτήσεις αυτές, με ρητό δικαίωμα άσκησης veto των δημοτικών συμβουλίων, όπως επίσης και για όλες τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον.
Την ενίσχυση των ανταποδοτικών οφελών, όπου υπάρχουν ήδη τέτοιες εγκαταστάσεις.
Την θεσμική πρόβλεψη της πλήρους αποκατάστασης των περιοχών στις οποίες βρίσκονται ήδη ανεμογεννήτριες, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους. Το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες των αιολικών σταθμών και να παρακρατείται από αυτούς, αποδιδόμενο μόνο εάν ολοκληρωθούν οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης.
Συντασσόμαστε με όλους τους τοπικούς φορείς που έχουν ήδη λάβει παρόμοιες θέσεις και δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους σε πολιτικές και δικαστικές διεκδικήσεις.
Κλείνοντας και με την άδειά του, θα ήθελα να δανειστώ το παράδειγμα του μύθου του ασκού του Αιόλου, που χρησιμοποίησε στην, για μία ακόμη φορά, εύστοχη, καίρια και καθάρια παρέμβασή του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος. Η αιολική ενέργεια, αγαπητή και χρήσιμη, γνωστή 2.000 περίπου πριν από τη γέννηση του Χριστού, είναι αυτή που μπορεί να μας οδηγήσει στη λύση, στην Ιθάκη. Όταν όμως κατευθύνεται από τους κυνηγούς του κέρδους, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική και να μας πετάξει στους ανθρωποφάγους Λαιστρυγόνες.»