Πιο γρήγορα από κάθε άλλη περίπτωση του παρελθόντος εξελίσσονται τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Β. Εύβοια.
Ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών τον περασμένο Αύγουστο με το μάζεμα των καμένων στις άκρες των δρόμων. Παράλληλα, ξεκίνησε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για τον προσδιορισμό αντιδιαβρωτικών έργων η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.
Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες αντιδιαβρωτικής προστασίας και έχουν ξεκινήσει τα έργα συγκράτησης των εδαφών και στις εννέα υδρολογικές λεκάνες που υπάγονται στα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.
Υλοποιήθηκαν ήδη πάνω από το 50% των αντιδιαβρωτικών έργων και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Για την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων... στη Βόρεια Εύβοια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εξασφαλίσει πιστώσεις που θα υπερβούν συνολικά τα 22 εκατομμύρια ευρώ.
Σημαντική είναι και η συνεισφορά ιδιωτικών εταιρειών στο πλαίσιο του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», δεδομένου ότι έως τώρα οι δωρεές μόνο για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας ξεπερνούν τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Η πρωτόγνωρη σε σχέση με το παρελθόν ταχύτητα στην προώθηση των αντιδιαβρωτικών έργων στη Β. Εύβοια οφείλεται πρωτίστως:
Στο νεοσύστατο θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», ο οποίος αποτέλεσε το εφαλτήριο να αναπτυχθεί ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης και χορηγιών για την ανασυγκρότηση των πληγεισών εκτάσεων.
Στην υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών απευθείας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία πετύχαμε τον μέγιστο βαθμό συντονισμού με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες δώσαμε στα Δασαρχεία μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την ανάθεση των έργων στους Δασικούς Συνεταιρισμούς.