Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το κλείσιμο της παρέμβασής του στην Προσυνεδριακή Συζήτηση του κόμματος στο Χαλάνδρι:
Θέλω να κλείσω με μία παρατήρηση η οποία έχει να κάνει με τις διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα. Και νομίζω ότι εδώ η αναλογία είναι ενδιαφέρουσα, διότι αυτό το οποίο παρατηρούμε στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι και ευρωπαϊκό φαινόμενο.
Αν δείτε τι γίνεται σήμερα στην Γαλλία θα διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά η μάχη μεταξύ του Προέδρου Macron και της Marine Le Pen δεν είναι μια ιδεολογική μάχη. Είναι μια μάχη μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων περί προόδου και συντήρησης.
Με τον ίδιο τρόπο πιστεύω ότι διαμορφώνονται και τα πολιτικά διλήμματα στη χώρα μας. Πείτε μου εσείς αν όλα αυτά τα ωραία πράγματα που κάνουμε στο gov.gr έχουν κομματικό χρώμα. Αν είναι Δεξιά, αν είναι Κεντρώα, αν είναι Αριστερά. Δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Κεντρώα, ούτε Αριστερά. Είναι σωστά και προοδευτικά. Είναι μέτρα που σέβονται τον πολίτη και είναι μέτρα που αποδεικνύουν ότι αυτή η παράταξη βάζει... πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.
Αυτές, λοιπόν, οι νέες διαχωριστικές γραμμές θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο και καθώς θα πηγαίνουμε και προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το ΄23.
Εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης
Είναι γνωστό ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ήδη ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό δεκαετιών, η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών και οι ρυθμοί ανάπτυξης δέχονται πολύ ισχυρή πίεση. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, πλήττοντας ολόκληρη την κοινωνία, αλλά περισσότερο τους πλέον αδύναμους. Για αυτό και η Κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να περιορίσει το αποτύπωμα της κρίσης.
Σε εθνικό επίπεδο:
Από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, διαθέσαμε πάνω από 4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,2 δισ. ευρώ τον μήνα Απρίλιο. Αφορούν:
Την αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.
Την επιδότηση κατά 15 λεπτά το λίτρο της τιμή του πετρελαίου κίνησης.
Τη επιδότηση της βενζίνης με 22 λεπτά ανά λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και στα 28 λεπτά στα νησιά μας.
Την έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.
Τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Την καταβολή διπλή δόσης σε 250.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Την καταβολή μιάμιση επιπλέον δόσης επιδόματος στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού.
Την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με σειρά μέτρων, όπως:
Την αναστολή και φέτος του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.
Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022.
Την επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Τη μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο 6%.
Την περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων, με βάση τον τζίρο του 2021 που θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα που αφορούν τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν προτεραιότητα, καθώς οφείλουμε ταυτόχρονα να είμαστε εξασφαλισμένοι και έτοιμοι απέναντι στις επισιτιστικές συνέπειες μιας παρατεταμένης αναταραχής. Για την έγκαιρη και αποτελεσματική στήριξη της κοινωνίας εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους, ώστε η στήριξη στην κοινωνία να μεγιστοποιηθεί.
Κατατέθηκε την Παρασκευή τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για συμπληρωματικό Προϋπολογισμό 2,6 δισ. ευρώ. Αυξάνονται κατά 2 δισ. οι πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού και κατά 600 εκατ. οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.
Ξεκίνησε και υλοποιείται, με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, η εφαρμογή του Εθνικού της Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Την Παρασκευή η χώρα μας πήρε -τρίτη κατά σειρά από τις «27» της Ε.Ε.- την πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Εντείνονται σε όλα τα μέτωπα οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
Μπήκε ήδη σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την καταγραφή των αποθεμάτων ώστε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την επάρκεια αγαθών, αλλά και για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για αυξήσεις τιμών. Φαίνεται, μάλιστα, από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής της χώρας, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας, ενώ η άνοδος και -σε κάποιες περιπτώσεις η εκτόξευση- της τιμής δεν οφείλεται στις διαθέσιμες ποσότητες, αλλά κυρίως στο ενεργειακό κόστος.
Οι έλεγχοι στην αγορά εντείνονται και τις τελευταίες ημέρες επιβλήθηκαν νέα πρόστιμα ύψους περίπου 120.000 ευρώ, σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπου διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους, από αυτό που ο νόμος -που εμείς θεσπίσαμε- επιτρέπει. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας, αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή της αναγκαίας διάταξης
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
Υπάρχουν ήδη στο τραπέζι οι προτάσεις που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός με την επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και οι εξειδικεύσεις από τους Υπουργούς στα αντίστοιχα Συμβούλια Υπουργών.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε πολλές φορές, τόσο δημόσια όσο και στις επαφές του με αξιωματούχους της Ε.Ε., η ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και η συνακόλουθη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, καθιστά κρίσιμη προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε στο 7ο Φόρουμ Δελφών, πρότεινε την αξιοποίηση των αχρησιμοποίητων δανείων ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η Κυβέρνηση, ωστόσο -όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός- δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει -και πάντως δεν προχωρήσει γρήγορα- στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελλάδα θα πάρει αποφάσεις για πρόσθετες εθνικές παρεμβάσεις.
Νέες ψηφιακές πλατφόρμες για παιδιά και έφηβους στον χώρο της υγείας
Τη δυνατότητα να οργανώνουν αποτελεσματικότερα τη φροντίδα της υγείας των παιδιών θα έχουν οι γονείς και οι παιδίατροι. Συγκεκριμένα, τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας θέτουν σε παραγωγική λειτουργία το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού και το ψηφιακό Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.
Οι νέες υπηρεσίες αποτελούν το επόμενο βήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής ψηφιοποίησης στο χώρο της υγείας και αποσκοπούν στην αναβάθμιση της πρόληψης, στη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού πολιτικών υγείας, και στην ενίσχυση της διαφάνειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Οι γιατροί θα μπορούν από σήμερα να ξεκινήσουν την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των παιδιών στο ψηφιακό βιβλιάριό τους. Η διαδικασία της καταχώρησης στοιχείων εμβολιασμού θα είναι πλέον αποκλειστικά ψηφιακή ενώ οι γονείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet μετά τις 10 Μαΐου.
Οι τρεις υπηρεσίες υλοποιούνται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αναλυτικότερα, κάθε μια από αυτές πρόκειται να λειτουργεί ως εξής:
Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων: Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Μέσα από το σύστημα θα παρέχονται επιπλέον δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα:
οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους,
γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών, για άμεση αξιολόγηση του ιστορικού του παιδιού.
Ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού: Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, η αναπτυξιακή πρόοδος του παιδιού από την στιγμή που γεννιέται καταγράφεται σε έγχαρτα βιβλιάρια, με χειρόγραφες καταχωρίσεις των παιδιάτρων. Πλέον, με την ψηφιοποίηση του βιβλιαρίου υγείας, όλη η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.
Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Πρόκειται για ένα ακόμα φυσικό έγγραφο το οποίο ο γονέας έπρεπε να προσκομίζει με αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή του παιδιού του στο σχολείο. Πλέον η διαδικασία έκδοσής του ψηφιοποιείται, διευκολύνοντας γονείς και παιδιάτρους.