Σε πλήρη λειτουργία τέθηκαν από χθες τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας -Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας». Πρόκειται -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση που έγινε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη- για μια μεταρρύθμιση που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας με αναπηρία. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:
Τα νέα ψηφιακά εργαλεία συνθέτουν μία «υπηρεσία μίας στάσης» για την πιστοποίηση της αναπηρίας, αντικαθιστώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι πρότινος και επιλύοντας χρόνια προβλήματα που επιβάρυναν τους πολίτες με.... παρατεταμένες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης ήταν να τεθούν στην υπηρεσία των πολιτών τα νέα εργαλεία του ψηφιακού κράτους, μέσω των οποίων μειώνεται το γραφειοκρατικό κόστος για τους πολίτες.
Οι ασφαλισμένοι θα επισκέπτονται μια μόνο φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασης τους και όχι σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας, κάτι που οδηγεί σε κατάργηση χιλιάδων επισκέψεων. Όλα δηλαδή τα βήματα που οδηγούν στην έκδοση ιατρικής πιστοποίησης αναπηρίας -πλην της ιατρικής εξέτασης του αιτούντος από την υγειονομική επιτροπή- θα γίνονται ψηφιακά και συγκεκριμένα μέσω του gov.gr και της «Εθνικής Πύλης Αναπηρίας» στο ekepa.epan.gov.gr. Πιο συγκεκριμένα, το νέο ψηφιακό σύστημα λειτουργίας των ΚΕΠΑ:
Προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία των ΚΕΠΑ, τα συναρμόδια Υπουργεία πρόκειται να υλοποιήσουν 3 ακόμη μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα:
Καθιερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται όλα τα πιστοποιημένα άτομα με αναπηρία στη χώρα.
Θεσπίζεται η Ψηφιακή Κάρτας Αναπηρίας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το Μητρώο, μέσω της οποίας τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους. Η Κάρτα Αναπηρίας αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου. Πρόκειται για μια ακόμα σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους και στις συναλλαγές τους με τους δημόσιους φορείς. Η σταδιακή έναρξη λειτουργίας της ορίζεται η 1η Νοεμβρίου 2022.
Αναμορφώνεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) των ΚΕΠΑ, στο Μητρώο του οποίου θα εγγράφονται οι γιατροί που στελεχώνουν τις υγειονομικές επιτροπές. Στο ΕΣΙ θα μπορούν να εγγραφούν γιατροί όχι μόνο από το δημόσιο (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, περνώντας ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και ανανεώνεται το δυναμικό του Σώματος, εμπλουτίζεται με νέες και σύγχρονες ειδικότητες και μειώνεται ο χρόνος αναμονής για αξιολόγηση από επιτροπή των ΚΕΠΑ.
Παράλληλα, μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας θα είναι σταδιακά προσβάσιμες μια σειρά από υπηρεσίες που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, ενώ η Πύλη λειτουργεί και ως κέντρο πληροφόρησης για τις παροχές και τις διευκολύνσεις που δικαιούνται.