Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓ. ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Το απόγευμα της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον του Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Ταξιάρχη Χαλκίδος, όπου στον προαύλειο χώρο του, πραγματοποιήθηκε εξαιρετική εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, από την οποία, εφέτος, συμπληρώνονται εκατό χρόνια.
Η εκδήλωση, με τίτλο «Χαίρε Μικρασία, γη ελληνική» διοργανώθηκε από την Ενορία του Αγίου Ταξιάρχη, αφού είναι ο τόπος που δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων στην πόλη και στις λατρευτικές ανάγκες εκείνων οφείλεται κυρίως η ίδρυση της Ενορίας, στον Ι. Ναό της οποίας φυλάσσεται, ως παλλάδιο, το προσφυγικό κειμήλιο η θαυματουργός... εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Συμμετείχαν η ορχήστρα μικρασιατικής μουσικής της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής Χαλκίδος «Γέφυρες», η ορχήστρα του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, στο οποίο πραγματοποιούνται δράσει διάσωσης και διάδοσης του μικρασιατικού πολιτισμού και το χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών προσφύγων κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδος, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως και αποσπώντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παράλληλη έκθεση μικρογραφικών αναπαραστάσεων των παραδοσιακών ενδυμασιών από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδος και της καθ’ ημάς Ανατολής, άριστες κατασκευές του μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου κ. Νέστωρα Βαρυτιμίδη.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος συνεχάρη όλους τους συντελεστές της εκδηλώσεως με θερμούς λόγους και επεσήμανε ότι σήμερα, με απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τιμῶνται τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και του ξεριζωμού από τις αλησμόνητες πατρίδες, οι οποίες ορθά ονομάζονται χαμένες. Στάθηκε στην προσωπικότητα και την θυσία του προστάτη αγίου του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων, εθνοϊεροάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, αλλά και στον επίσης μαρτυρικό άγιο Αμβρόσιο Μοσχονησίων, θείο του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου Πλειαθού. Κλείνοντας, τόνισε ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης δεν αναπαράγουν ένα στείρο φολκλόρ, αλλά αποτελούν ευκαιρίες αναζωπύρωσης της μνήμης και προσπάθειες φωτισμού των πραγματικών γεγονότων.